Čo sa stane s vašim telom, ak budete málo spávať? Tretí bod je extra nebezpečný

Ak si jednu noc skrátite spánok, nestane sa prakticky nič okrem toho, že budete mať unavené oči. Ak si budete skracovať pobyt v posteli dlhodobo, alebo nebudete spať dostatočne kvalitne, zhumpľuje vám to telo možno viac, ako fajčenie.

10.10.2022 06:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Mozog si potrebuje poriadne oddýchnuť, aby bol v dobrej kondícii a robil správne rozhodnutia.
debata

Rýchlejšie zostarnete

Nie nadarmo sa hovorí, že vek je len číslo. Pretože rovesníci môžu vyzerať a cítiť sa úplne odlišne. A to vďaka tomu, koľko hodín trávia v posteli. Spánok umožňuje telu, aby sa samo liečilo, regenerovalo a obnovovalo. No a tam, kde tieto procesy netrvajú dostatočne dlho prichádza rýchlejšie opotrebenie tela, bunky neregenerujú a tak budete vyzerať nielen vyčerpane, ale aj staršie a menej zdravo. Keď vám chýba spánok, prirodzený proces starnutia sa extrémne urýchli.

Menej spánku, viac chýb

Mozog si potrebuje poriadne oddýchnuť, aby bol v dobrej kondícii a robil správne rozhodnutia. Bez spánku mozog nepracuje vôbec v ideálnej forme. Vedci zistili, že ľudia, ktorí menej spia majú dosť podobné problémy v rozhodovaní a správaní. Čím menej spánku majú, tým je vyššia šanca, že budete robiť negatívne rozhodnutia a budete mať slabú kontrolu nad impulzívnym správaním. Dokonca sa objavujú väčšie sklony k agresii.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj Čo môžete urobiť pred spaním, aby ste sa dobre vyspali?

Rakovina

Túto diagnózu nikto nechce vidieť vo svojom zdravotnom zázname. Pritom sa ukazuje, že nedostatočne dlhý spánok výrazne zvyšuje predpoklad, že sa stanete obeťou tejto zákernej choroby. Ak ste dlho do noci hore a pozeráte televíziu, vaše telo bude produkovať menej melatonínu. Mnohé moderné štúdie pritom ukazujú, že to môže viesť až k rakovine.

Oslabuje imunitný systém

Počas noci sa telo nielen lieči, ale robí si aj zásobu energie, aby bolo odolné, voči útokom z vonka. Ak sa stane, že nemá toľko spánku, aby si vytvorilo imunitné zásoby, tak vaše telo omnoho skôr podľahne bežným kvapôčkovým infekciám. A pozor. Nie je to len o tom, že podľahne. Ale aj vyliečenie vám zaberie omnoho viac času a priebeh bude ťažší ako u ľudí, ktorí pokojne spia každú noc osem hodín.

Spomalené reakcie sú len začiatkom

Ľudia, ktorí majú problémy so spánkom majú omnoho pomalšie reakcie ako jedinci, ktorí spia dostatočne a dobre. A to všetko je len začiatok. Pomalé myslenie, zabúdanie a komótnosť sú predsieňou k Alzheimerovej chorobe, ktorá tiež súvisí s menej kvalitným spánkom. Štúdie totiž jasne ukazujú spojitosť nedostatku spánku a Alzheimerovej choroby, ktorá je hlavnou príčinou demencie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #dobrý spánok #spánkový deficit #nedostatočný spánok #spánkové návyky #krátky spánok

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...