Nesprávne návyky, ktoré vám zhoršujú sluch. Nie je to len hlasná hudba

Sluch je jeden zo základných zmyslov, vďaka ktorému si naplno užívame krásy sveta. Prísť o sluch je jedna z najhorších vecí a už aj jeho zoslabnutie vám uberie z kvality života. Ako teda vlastním ušiam nerobiť zle?

10.11.2022 11:00
ucho-shutterstock 292482692 Foto:
Nahromadený maz v ušiach dokáže zhoršiť sluch. Nepoužívajte však vatový tampón, pretože môže zatlačiť maz ešte hlbšie.
debata

Slúchadlá na ušiach

Problém je, že hudbou z nich sa snažíme prehlušiť okolie. Mnohé zariadenia majú maximálnu hlasitosť 110 decibelov, čo je úroveň, ktorá môže poškodiť váš sluch už za päť minút. Používanie slúchadiel je obzvlášť nebezpečné, pretože zvuková energia ide priamo do vášho zvukovodu. Preto pozor na tento spôsob relaxu.

Športové zápasy

Pre vaše uši je určite lepšie vychutnať si šport doma. Hladiny hluku na športových podujatiach môžu dosiahnuť nebezpečnú úroveň, dokonca aj vtedy, keď sa konajú vonku. Hladina hluku môže dosiahnuť 94 až 110 decibelov. Ideálom sú preto štuple do uší.

Premávka v meste

Nezdá sa to, ale prechádzanie, alebo život pri rušnej ulici nemusí byť pre vaše uši zdravý. Silný hluk z dopravy sa môže pohybovať od 80 do 90 decibelov, čo vie spôsobiť poškodenie sluchu. Ak vás čaká cesta okolo frekventovanej cesty, slúchadlá sú na mieste. Nemusíte mať v nich však žiadnu hudbu. Stačí tlmenie zvukov okolia.

žena, nákup Čítajte aj Najväčšie mýty o ženskom zdraví. Neverte im a budete zdravšia

Eliminujte zvukový šum

Nie vždy sa vyhnete siréne sanitky alebo rušnej mestskej premávke. Ale stojí za to obmedziť čas, kedy ste v blízkosti hluku. Strata sluchu spôsobená hlukom pochádza z hlasitosti zvukov a toho, ako dlho ich počujete. Eliminujte teda zvuk okolo vás a snažte sa mu vyhýbať.

Lieky

Sluch vie poškodiť nielen hluk. Niektoré chemoterapeutické lieky a antibiotiká môžu spôsobiť poškodenie vnútorného ucha. Dokonca aj vysoké dávky aspirínu, liekov proti bolesti, alebo liekov proti malárii môžu dočasne negatívne ovplyvniť váš sluch.

Pozor na čistenie uší

Nahromadený maz v ušiach dokáže zhoršiť sluch. Dokonca spôsobovať aj hučanie a šušťanie v ušiach. Nepoužívajte však vatový tampón, pretože môže zatlačiť maz ešte hlbšie. Namiesto toho použite súpravu na domáci výplach uší. Je to k vášmu sluchu šetrnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #hluk #premávka #sluch #slúchadlá #uši #športové podujatia #hluk z ulice

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...