Čo nesmie chýbať v jesennej diéte každej ženy?

Pod naberanie nadbytočných kilogramov sa môže v najbližších mesiacoch podpísať príchod sychravého počasia. Dôvodom je spomalenie metabolizmu vplyvom chladu, menej pohybovej aktivity a viac jedla. Existujú však potraviny, ktoré pomáhajú chudnúť špeciálne na jeseň.

17.11.2022 12:00
rajčiny, rajčina Foto:
Spomedzi zeleniny vyčnievajú svojimi pozitívnymi vlastnosťami pre ľudské telo paradajky.
debata

Poznáte ich účinky?

Módny trend, ktorý časom zovšednel. Určite si spomínate na boom morských rias, ktoré sa vo veľkom kupovali na internete i v lekárňach. Hoci sa záujem o tento výživový produkt časom ustálil, aj naďalej si nachádzajú využitie pri chudnutí. Morské riasy obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Okrem toho majú aj celulózu. Ide o nestráviteľný druh sacharidu. Kombinácia spomínaných živín podporuje fungovanie bunkových membrán. Zjednodušene povedané, do každej bunky organizmu sa dostane potrebné množstvo živín. Ženám pomáhajú špeciálne kyseliny, ktoré sa nachádzajú v spomínanej tmavo-zelenej potravine. Výsledkom pravidelnej konzumácie morských rias nie je len kvalitná a pružná pokožka, ale aj udržanie štíhlej línie.

V podmorskom svete ešte zostaneme

Okrem morských rias majú na naše telo blahodarné účinky aj výživné látky, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú v rybách. Ide o jednu z najlepších potravín, ktoré sú určené na chudnutie. Chvália sa obsahom ľahko stráviteľných bielkovín. Rybie mäso obsahuje zanedbateľné množstvo cholesterolu oproti bravčovému či hovädziemu mäsu. Konzumácia rybaciny pomáha udržiavať telo v dobrej kondícií a prináša niekoľko benefitov navyše, chráni srdce, cievy a mozog.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

Viac grilované, viac zdravé

Ani na jeseň netreba zabúdať na pravidelnú konzumáciu zeleniny. Obľúbenú, zdravú potravinu nájdeme na pultoch obchodov po celý rok. Spomedzi zeleniny vyčnievajú svojimi pozitívnymi vlastnosťami pre ľudské telo paradajky. Vieme o nich, že čím sa viac červenajú, tým väčšie množstvo lykopénu obsahujú. Ide o silný antioxidant, ktorý pôsobí preventívne pri kardiovaskulárnych ochoreniach a rakovine. Netreba zabúdať, že tiež spomaľuje starnutie buniek. Paradajky patria k strave, ktorá tepelnou úpravou nestráca živiny. Práve naopak. Dusenie, restovanie, pečenie či grilovanie rajčín prispieva k lepšiemu uvoľňovaniu lykopénu z tejto dobroty.

Tréner Maroš Molnár. Čítajte aj Prestali ste sa hýbať, lebo vonku sa ochladilo? Toto radí tréner Maroš Molnár

Veľká jesenná výmena?

V jesenných mesiacoch chudnutiu pomôže nahradenie zemiakových hranoliek, čipsov či sladkostí za orechy. Spomínané nezdravé potraviny obsahujú vysoké množstvo sacharidov, nezdravých tukov a cukru. Výsledkom pravidelnej konzumácie je priberanie na hmotnosti. Napríklad vlašské orechy majú opačný efekt. Obsahujú kvalitné bielkoviny, zdravé tuky, minerálne látky a vitamíny. Spomedzi týchto látok vyčnievajú najmä zdravé tuky, ktoré sú tvorené omega-3 mastnými kyselinami. Zdravé tuky chránia srdcový sval a cievy čistia od cholesterolu. Z vitamínov dominuje vo vlašských orechoch najmä vitamín E, ktorému sa pripisujú silné antioxidačné vlastnosti. Chráni pokožku pred poškodením a dodáva jej potrebnú pružnosť a svieži vzhľad.

Spoločníkmi po celý rok

Vernými pomocníkmi pri chudnutí sú aj jablká. Obsahujú malé množstvo jednoduchých cukrov, vodu a slušnú dávku vitamínov, spomedzi ktorých vyniká vitamín C. Pomáha pri prechladnutí, v boji s vírusovými ochoreniami a zlepšuje fungovanie organizmu. Dôležitou vlastnosťou jabĺk je ich schopnosť zasycovať na dlhšiu dobu. Jablká za to vďačia vláknine, ktorá sa nachádza najmä v šupke. Hoci by sme to na prvý pohľad nepovedali, do diéty sa hodia aj huby. Nachádza sa v nich antioxidant zvaný ergotioneín, ktorý bráni rastu rakovinových buniek a odďaľuje ich starnutie. Huby majú nízku energetickú hodnotu, zasycujú a tlmia pocity hladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zelenina #jeseň #nádcha #jablko #bielkoviny #sychravé počasie #morské ryby #morské riasy #grilovaná zelenina

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...