Prestali ste sa hýbať, lebo vonku sa ochladilo? Toto radí tréner Maroš Molnár

Nástup chladného počasia nás často ženie z exteriéru do interiéru. Dopad to má nielen na čas strávený vonku, ale u mnohých z nás aj na fyzické a športové aktivity.

14.10.2022 06:00
Tréner Maroš Molnár. Foto:
Tréner Maroš Molnár.
debata

Väčšina ľudí obmedzí beh, kardio aktivity, ktorým sa venovali vonku. Redukujú počet prechádzok, na ktoré boli zvyknutí počas teplejšej časti roka. Tréner Maroš Molnár si myslí, že práve tejto chybe by sme sa mali vyhnúť. „Nemali by sme len kvôli zhoršenému počasiu, ochladeniu meniť naše návyky. Niektorí povedia, že keď sa zhorší počasie, má človek problém s dýchaním. Nie, nemáte problém s dýchaním. Ak stále budete chodiť von, telo si na to zvykne a bude to akceptovať úplne v pohode,“ uviedol počas návštevy v relácii Ide o nás.

extrémne premeny, maroš molnár, Čítajte viac Tréner Molnár z Extrémnych premien: Pri boji s obezitou potrebujete reálny cieľ - vážiť sa denne je hlúposť

Podľa motivačného trénera zo šou Extrémne premeny je problémom aj to, že nie sme otužilejší a lepšie adaptovaní na nižšie teploty. „Veľa ľudí robí chybu, že akonáhle sa zozimí, začnú sa obliekať do teplých vecí, vrstiev. To je zbytočné. Potláča sa nielen prirodzená imunita, ale aj schopnosť adaptácie na chlad. Aj toto je predsa forma otužovania – všetci si myslia, že otužovanie je len, keď sa človek ponorí do studenej vody, chvíľku tam je a potom vyjde von, oblečie sa a chodí naobliekaný ako cibuľa. Ak je človek vonku, ide do prírody, dá si jednu-dve vrstvy a hýbe sa – to telo vyprodukuje teplo, tým pádom omnoho viac spaľujeme. Aj to je forma otužovania a to je tiež forma budovania návykov,“ ozrejmil v našej relácii Maroš Molnár, podľa ktorého je veľmi dôležité vytvoriť si rannú alebo večernú rutinu spojenú s pohybom. Tak sa človek dokáže udržať fit aj v zime.

zväčšiť Maroš Molnár trénuje vrcholových športovcov a v... Foto: TV Markíza
Maroš Molnár Maroš Molnár trénuje vrcholových športovcov a v šou Extrémne premeny sa venuje aj ľuďom s obezitou.

„Neviem, čím to je, v zimných mesiacoch chutí človeku viacej a si myslí, že môže naberať, lebo je medveď. Veľká časť správneho postoja je však aj to, že sa nezačnete prežierať. Budú kačacie hody, potom sú zabíjačky, jarmoky – ja hovorím, choďte na jarmok, dajte si kačku, ale nemusíte zjesť takýto kopec – daj si kačku, daj si kapustu, daj si lokšu – ale jednu lokšu, nie štyri alebo pokila pečienky. Telo to nepotrebuje. A my sa musíme naučiť počúvať naše telo. Nie vždy je veľa naozaj dobre,“ dodal známy slovenský tréner.

V relácii Ide o nás, ktorej hosťom bol pred pár týždňami, sme sa zhovárali aj o najlepšej motivácii pri chudnutí, o zmene postoja spoločnosti k pohybu či o tom, ako podľa neho komunikovať s mladšou generáciou o pohybe či zdravých životných návykoch. Celý rozhovor si môžete pozrieť tu.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #tréning #jeseň #prejedanie sa #exteriér #Maroš Molnár

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...