Pozor na skryté kocky cukru, strážte si ich príjem

Fakt, že priveľa cukru škodí našej línii aj zdraviu je všeobecne známy, napriek tomu ho väčšina ľudí tvrdošijne ignoruje celé roky.

22.09.2022 09:00
biely cukor Foto:
Biely cukor.
debata

Spamätajú sa, až keď sa o slovo prihlásia nepríjemné zdravotné problémy, alebo keď ich „zaskočí“ pohľad do zrkadla na neforemné telo. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča maximálne 25 gramov denne – to je šesť lyžičiek cukru. Tieto odporúčania však väčšina populácie prekračuje a to nielen dvojnásobne.

brucho, bruško, žena, bikini, tréning, pláž, plavky Čítajte viac Trápi vás tuk v spodnej časti brucha? Do tréningu zaraďte tieto cviky!

Ak patríte do skupinky ľudí, ktorí si svoju spotrebu cukru predsa len strážia a prijaté „kocky“ poctivo počítajú, potom viete, že biele kocky sú skryté v mnohých potravinách a to nie v malých množstvách.

kilá - obezita - dieťa - nadváha - rodič Čítajte viac Obezita postihuje na Slovensku čoraz viac aj deti, väčšie problémy majú chlapci

Samozrejme, cukor očakávame v čokoláde, koláčikoch, v gumených medvedíkoch či sušienkach, ale veľa cukru je aj v ovocných šťavách. Navyše si však treba dávať pozor na potraviny, pri ktorých by sme nečakali, že obsahujú veľa cukru, pretože sa často pridáva najmä do spracovaných potravín, keďže pôsobí ako zvýrazňovač chuti a farby. Potraviny s vysokým obsahom cukru spôsobia uvoľňovanie množstva inzulínu, výsledkom je extrémne kolísanie hladiny cukru v krvi a následný pocit hladu.

Ale pozor aj na cukor v potravinách, ktoré na prvý pohľad medzi sladkosti nezaraďujeme:

  • jablková šťava: 10 gramov cukru na 100 ml
  • ovocné müsli: 23 gramov cukru na 100 g
  • 1 PL kečupu: 4 g cukru (asi 2 kocky)
  • šumivé víno: 4 gramy cukru na pohár (0,1 l)
  • biely jogurt: 5 gramov cukru na 100 g
  • coleslaw šalát: 12 gramov cukru na 100 g
  • francúzsky dresing: 16 gramov cukru na 100 g
  • sušené ovocie: 48 gramov cukru na 100 g
Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #cukor #kocka cukru

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....