Super tipy, ako si kýchnuť, keď sa vám chce, ale nejde to

Kýchanie je jedným z ochranných mechanizmov tela, ale občas sa zvykne zaseknúť ako vetry. Cítite, že si chcete kýchnuť, ale nejde to z vás von. Preto je dobré poznať praktické, rýchle a spoľahlivé spôsoby, ako kýchnutie vyvolať a uľaviť si.

28.08.2022 13:00
alergie, muž, kýchanie, Foto:
Niektorí ľudia začnú kýchať, keď sa pozrú do jasného svetla.
debata

Kýchanie je zdravé

Alergológ a imunológ John Bosso si systém kýchania nevie vynachváliť: „Umožňuje nám vyčistiť nos od dráždivých látok, nečistôt, alergénov, vírusov a baktérií,“. Kýchnete, keď telo dostane signál, že nejaký stimul je potenciálne škodlivý alebo dráždivý pre naše telo,“ dodáva špecialista ORL Neil Bhattacharyya. Niekedy však nemusí byť signál dobre rozoznaný a vás stále akoby niečo dráždilo v nose či hrdle. Vtedy je dobré kýchaniu pomôcť a uľaviť si.

Pozrite sa na jasné svetlo

Zvláštne, ale funguje to. Niektorí ľudia začnú kýchať, keď sa pozrú do jasného svetla. Napríklad do žiarovky alebo na slnko. Takéto svetlo stimuluje nervový reflex, no má to jednu chybičku. „Technika funguje asi len u tretiny ľudí a je to genetická záležitosť“, hovorí Boss. To znamená, že ak vaši rodičia kýchajú pri pohľade na jasné svetlo, je väčšia pravdepodobnosť, že to vyvolá kýchanie aj u vás. Ak nie, našťastie sú aj iné metódy.

nohy, chôdza, schody Čítajte aj 5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí začať deň prechádzkou

Privoňajte k silnému koreniu

Čierne korenie, škorica aj kajenské korenie môžu vyvolať okamžité kýchanie. „Pach týchto korenín dráždi nervové zakončenia nosa,“ vysvetľuje Bosso. Výsledky dosiahnete rýchlo a účinok je dosť dlhý, aby ste odstránili mnohé nečistoty z nosa. Avšak pozor na to, aby ste korenie skutočne nevdýchli, ale sa len pošteklili jeho arómou. Pretože v takom prípade by to bolo bolestivé a korenie by sa ľahko prichytilo na sliznici. A to je skutočne nepríjemné.

Vytiahnite si chĺpky v nose

Vytrhávanie chĺpkov v nose stimuluje váš trojklanný nerv, ktorý posiela pocity bolesti, dotyku a teploty z vašej tváre do vášho mozgu. „No a práve táto stimulácia môže vyvolať kýchanie,“ hovorí doktor Bosso. Uvedomte si však, že to bude bolieť. Na druhej strane sa zbavíte chĺpkov, ktoré z času na čas treba upraviť aj v nose.

Upravte si obočie

Je to podobný trik ako ten s chĺpkami v nose. Vytrhávanie chĺpkov na obočí dokáže tiež stimulovať trojklanný nerv. Preto ak si potrebujete kýchnuť, je možné ideálny čas upraviť si obočie. Zabijete tak vlastne dve muchy jednou ranou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úprava chlpov #korenie #obočie #kýchanie #alergény #svtelo

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...