Ako si nájsť čas na upokojenie a relax aj počas hektických dní? 4 techniky naozaj zaberajú

Sú dni keď sa človek prakticky ani nezastaví. Od rána do večera v plnom nasadení a nájsť si čas na oddych, relax a meditáciu sa zdá ako čistá utópia. Pritom stačí málo. Začať niektoré veci robiť inak a miera stresu opadne a do vašej duše sa vráti pokoj. Akoby ste práve absolvovali meditáciu v indickom ašráme.

28.08.2022 06:00
horoba, depresia, liek, tabletky, stres, únava Foto:
Zaujímavé je, ako veľmi sa v súčasnej dobe presadzuje multitasking, schopnosť odolávať stresu, náporu a robiť viac vecí naraz.
debata

Prežívajte všetko ako meditáciu

Zenový majster Thây Thich Nhat Hanh hovorí: „Všetko môže byť meditáciou. Varenie, upratovanie, chôdza, sedenie, počúvanie, rozprávanie, všetko, čo robíte každý deň, môže byť aktívna prax meditácie.“ A teda môže vás upokojiť aj duchovne obohatiť. Iba je potrebné robiť vec správne. Jediné, čo musíte urobiť, je zostať všímavý. Keď umývate riad, vnímajte vodu, mydlo, priestore okolo vás, vaše ruky, dotyk vody, váš dych. Uvidíte, že po tomto umývaní budete plne zrelaxovaní, v porovnaní s tým, ak budete nadávať, že to musíte robiť a premýšľať nad tým, čo ešte bude potrebné urobiť.

Spievajte si

Tai-Chi je cvičenie, ktoré sa zaoberá aj dynamickou meditáciou a jednou z takých je napríklad spievanie. Pritom nemusí ísť len o mantry, alebo náboženské spevy, či zhudobnené afirmácie. Pokojne si môžete naplno zaspievať obľúbené piesne. Bez obmedzení. Či už sami, alebo s pustenou pesničkou na pozadí. Päť – desať minút a vaša myseľ bude ako osprchovaná.

žena, počítač Čítajte aj Super tipy, ako zredukovať stres v každodennom živote

Venujte sa jednej veci dokonale

Zaujímavé je, ako veľmi sa v súčasnej dobe presadzuje multitasking, schopnosť odolávať stresu, náporu a robiť viac vecí naraz. Pritom Keya Murthy, klinická hypnoterapeutka hovorí, že je to istý druh hypnózy, ktorý nás ale vedie k frustrácii, vyhoreniu a stresu. Robiť niekoľko vecí naraz znamená neustále prepínať v myslení, čo vytvára chaos a nesústredenosť. Rovnako tak stres, že neustále toho máte veľa a nič nestíhate. Sústreďte sa teda len na jednu jedinú vec. Naplno. A uvidíte, že hoci budete pracovať, stres prakticky okamžite zníži intenzitu.

Smejte sa

Smiech je unikátny prostriedok, ktorý vám prečistí psychiku. Samozrejme aj Keya Murthy vie, že je ťažké sa smiať, ak máte zlú náladu, stres, alebo nebodaj smútok na duši. Avšak nie je nič lepšie ako si pozrieť komédiu alebo prečítať jeden dva tri vtipy. Stačí naštartovať smiechový reflex a už to pôjde samo. Pri smiechu zabudnete na starosti, za 10 minút zrelaxujete a naberiete aj mnoho pozitívnej energie sami zo seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #stres #meditácia #smiech #multitasking #stresujúci deň #mindfullness

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...