Super tipy, ako zredukovať stres v každodennom živote

Práca, rodina, domácnosť, každý deň sme vystavení stresu, od ktorého nemôžeme ubziknúť kdesi do hôr a meditovať. Na druhej strane všetci vedia, že stres je spúšťačom mnohých ochorení. Preto je dobré sa ho vedieť zbaviť takpovediac na počkanie. Ideálne bez látok ako nikotín, či alkohol.

20.06.2022 11:00
žena, počítač Foto:
Doprajte si 20 minút na zmenu aktivity. Zacvičte si, prebehnite sa, začítajte sa do knihy.
debata

Hlboké dýchanie

Začali s tým jogíni, no vplyv dychu na náš organizmus funguje nielen kdesi v indickom ašráme, ale aj v kancelárii. Základom je spomalenie a prehĺbenie dychu. Teda presný opak, ktorý sa odohráva pri strese. Nadýchnite sa počas štyroch sekúnd a pokúšajte sa vdychovať čo najpomalšie počas 6 – 8 sekúnd. Do piatich minút budete ako znovuzrodený a zbavený stresových hormónov.

20 minút na zmenu

Ak cítite tlak, jednoducho uvoľnite paru. Doprajte si 20 minút na zmenu aktivity. Zacvičte si, prebehnite sa, začítajte sa do knihy. Robte čokoľvek iné, čo nesúvisí so stresujúcou situáciou. Budete prekvapení, ako lepšie sa budete po 20 minútach cítiť.

Objímte niekoho

Zrejme to nebude práve človek, ktorý je pre vás zdrojom stresu, ale ak niekoho objímete, telo začne produkovať oxytocín. To je hormón, ktorý začne vytláčať stresový kortizol. Výsledkom teda je, že si takto s pomocou niekoho vytvoríte bezstresové prostredie. Preto je napríklad tak dôležité večerné objatie partnerov. Je to ako očistná sprcha od stresu.

zdravá strava, zdravé srdce Čítajte aj Dokážeme si predĺžiť život už za mlada?

Vyjadrite vďačnosť

Nie je to prázdna fráza. Štúdie ukazujú, že najväčším zdrojom stresu sme my sami. Pretože sa stresujeme kvôli tomu, čo nemáme, čo nerobíme, ale mali by sme, čo nám chýba. Pritom stačí upriamiť pohľad len na to, čo máme a ako dobre sa máme. Existujú ľudia, ktorí sú na tom horšie. Poďakujte, zníži sa tlak a stres.

Eliminujte sociálne siete

Je to veľmi dobrý recept ako zatočiť zo stresom. Pritom mnohí v strese práve unikajú do sveta sociálnych sietí. Efekt je však opačný a stres sa zvyšuje. Dôvod? Nestíhate riešiť skutočné problémy, ale ostávajú čakať, kým si pozeráte Facebook. Navyše sociálne siete môžu vytvoriť ďalší stres z toho, čo nemáte, ale chcete. A tak sa zacyklíte. Radšej si v stresových situáciách dajte od mobilu pokoj a postupujte krok po kroku v riešení reálnych situácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #sociálne siete #stres #vďačnosť #dýchanie #objatie #hlboké dýchanie #stresové hormóny

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...