Viete čo je rýchle chudnutie a prečo škodí?

Príliš veľké nadšenie pre zhadzovanie nadbytočných kilogramov môže byť na škodu. Motivácia schudnúť čo najviac zo svojej hmotnosti a za krátky čas si vyžiada svoju daň na zdraví. Ako to zvládnuť bez ujmy?

20.08.2022 13:00
obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Foto:
Nekontrolovateľné chudnutie so sebou prináša stratu čistej svalovej hmoty či nesprávne stravovacie návyky.
debata

Čo je rýchle chudnutie?

Podľa viacerých výskumov znamená viac ako päťpercentnú stratu hmotnosti počas piatich týždňov. V prepočte na kilogramy ide približne o viac ako jeden kilogram za týždeň. Závisí to, samozrejme, od telesnej kompozície každého jedinca. Zatiaľ čo korpulentnejší ľudia stratia spomínaný kilogram bez väčších problémov, človek s miernou nadváhou to má o čosi ťažšie. Zdravé chudnutie vás môže na prvý pohľad sklamať. Začína sa totiž na 250 g a končí okolo 1 kilogramu v priebehu siedmich dní. V tomto prípade platí, že chvatné zhadzovanie kilogramov so sebou prináša aj stratu svalovej hmoty. Chudnutie viac ako 1 kg hmotnosti za týždeň sa považuje za rýchle a nezdravé.

Prečo je škodlivé unáhliť sa pri diéte?

Nekontrolovateľné chudnutie so sebou prináša stratu čistej svalovej hmoty, nesprávne stravovacie návyky a nadbytočné až nebezpečné používanie výživových doplnkov. Najväčším nebezpečenstvom pri takomto spôsobe chudnutia je strata svaloviny, poškodenie tkanív a strata vody. Tieto negatíva sa prenášajú do častejšej únavy, zvýšeného rizika zranení, zníženého metabolizmu a poklesu sily svalov. Jedna zo štúdií porovnávala pomalé a rýchle chudnutie. V obidvoch prípadoch došlo k zlepšeniu hladiny cukru a cholesterolu krvi. V prvom prípade však zostalo zachovanej viac svalovej hmoty, v druhom došlo k úbytku tuku i svalov.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Keď prichádzame o svaly

Chudnutie tuku je správne, strata svalov je katastrofou pre telo. Svalovina je takzvanou aktívnou telesnou hmotou a tuk pasívnou. Tuk produkuje hormóny, ktoré podporujú chuť do jedla a ďalšie priberanie. Svaly lepšie spaľujú telesný tuk a okrem toho majú aj estetickú funkciu. Ľudské telo robia atraktívnejším a mladším. Váženie pri chudnutí tak môže klamať. Strata každého kilogramu totiž nemusí znamenať len zhodenie tuku. Ideálne je používať váhy, ktoré merajú celkové zloženie tela. Tieto funkcie majú v súčasnosti aj niektoré smart hodinky.

Pozor na pochybné diéty

Nárazové a extrémne diéty sú založené na vynechávaní niektorých druhov potravín, ale aj jednotlivých zložiek jedla. K základným makroživinám patria tuky, sacharidy a bielkoviny. Problém je v tom, že ak vynecháme jednu z nich, problém je na svete. Takzvané „obmedzujúce“ diéty podporujú rýchle chudnutie, ale niekedy sa spájajú s poruchami príjmu potravy a ďalšími psychickými ochoreniami.

Vo svete sa šíri diétna kultúra

Vedci používajú pre extrémne spôsoby chudnutia názov „diétna kultúra“. Znamená, že ľudia sú náchylní pre chudnutie urobiť čokoľvek. Napríklad sa snažia siahať po doplnkoch výživy, ale aj liekoch, ktoré sú na predpis a primárne sú určené pre veľmi obéznych ľudí. Lieky na chudnutie fungujú podobne ako niektoré druhy antidepresív, pôsobia teda na nervové hormóny, ktoré regulujú pocit sýtosti a túžbu po jedle. Niektoré lieky zase účinkujú iným spôsobom, napríklad bránia vstrebávaniu tukov. V tukoch sú však rozpustné viaceré kľúčové vitamíny, ako vitamíny E, K, D a A. Tuky sú tiež kľúčové na to, aby sa dôležité minerálne látky dostali presne na svoje miesto. Napríklad vápnik do kostí. Pri chudnutí teda platí, že miera je rozhodujúca pre požadovaný výsledok. Ten zostáva trvácny najmä vtedy, ak dokážeme zhadzovať nadbytočné kilogramy zdravou stravou, cvičením a odpočinkom. Každý zhodený kilogram počas siedmich dní tak predznamenáva úspech, ak je „kilečiek“ viac, pripravte sa na jo-jo efekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #zdravé chudnutie #nápoje na chudnutie #svalová hmota #hormón sýtosti

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...