4 kroky, ktoré vám pomôžu dať sa psychicky do pohody, ak vám niekto ublížil

Stane sa to niekedy nevedomky, občas sa vedome s nikým do seba pustíte urážkami. Jednoducho vaša duša si odnesie rany, ktoré sa vo vzťahoch stávajú. Výsledkom ale nemusí byť nevraživosť, ale odpustenie a uvedomenie si možno aj vlastných chýb, čo prinesie v mnohých prípadoch pokoj na duši.

13.07.2022 05:00
vzťah, kríza, hádka, partneri Foto:
Možno po hádke držíte v sebe nenávistné postoje a tvrdíte, že druhému človeku nikdy neodpustíte.
debata

Odpustenie je najlepšia forma, ako pomôcť sebe

Možno po hádke držíte v sebe nenávistné postoje a tvrdíte, že druhému človeku nikdy neodpustíte. No efekt je taký, že toho druhého sa to nijako nedotkne a trpíte vlastne len vy. Odpustite a zabudnite. „Keď odpustíte, vidíte toho kto vám ublížil v širšom kontexte a možno pochopíte aj jeho konanie,“ hovorí Robert Enright profesor psychológie na University of Wisconsin v Madisone. Navyše odpustením prestanete vo svojom organizme pestovať negatívne pocity. Za to vám rozhodne zdravie stojí.

Zapíšte si, prečo odpúšťať

Enright navrhuje zapisovať si do denníka to, komu ste čo odpustili a čo už nechávate za sebou. Na čo je to dobré? Čo možno neviete posúdiť sami odhaľuje psychológ. Vďaka tomu nielenže odpúšťate, ale mení sa váš postoj voči sebe. Odhadzujete totiž od seba pozíciu obete a začínate byť sebavedomou. To, ktorá odpúšťa a namiesto vŕtania sa v minulosti už vnímate nový zmysel života.

práca, stres, meditácia, kancelária Čítajte aj Najúčinnejšia technika na zníženie stresu. Zaberie vám len dve minúty

Vytvorte si priestor pre budúcnosť

To znamená, že staré zranenia dokážu omnoho lepšie chrániť vašu psychiku pred tými novými. Nehovoríme však o zatrpknutosti. Mnoho vecí, ktoré sa vás v minulosti dotkli už okolo vás len tak prejdú. Robert Enright preto tvrdí, že odpustiť druhému znamená hlavne odpustiť sebe a to aj v budúcnosti. Už totiž pochopíte, že ak sa stretnete s podobným vzorcom psychického ublíženia, tak vás natoľko nezasiahne, pretože už ste sa s ním kedysi vyrovnali a dokázali odpustiť. Ide o akýsi imunitný systém psychiky.

Pozrite sa na to dobré v človeku

Je to niekedy ťažké. Ale oplatí sa to. Aj ten, ktorý vám ublížil má svoje dôvody, príčiny konania. Občas netreba byť príliš empatický ku svojim nepriateľom, ale oplatí sa vedieť, že konanie druhého človeka môže vychádzať z jeho vlastných zranení. Robert Enright preto upozorňuje, že ak človek odpustí, tak nielenže pomôže sebe, ale rovnako tak nebude reagovať zraňujúco k iným. Pretože zranený človek zraňuje ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťahy #porozumenie #ublíženie #odpustenie #psychológia vzťahu #negatívne emócie

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...