Najúčinnejšia technika na zníženie stresu. Zaberie vám len dve minúty

Čo by ste povedali, ak by existovala možnosť v stresovej situácii do dvoch minút reštartovať myseľ? Zrejme by ste ju brali všetkými desiatimi. Dobrou správou je, že naozaj existuje. A ešte lepšou, že ju nemusíte nikde kupovať, dlho sa učiť, nič vás nestojí a je pripravená prakticky okamžite.

01.07.2022 08:00
práca, stres, meditácia, kancelária Foto:
Z náročných porád neutekáme, ani na nich nebojujeme. Ticho sa snažíme zápasiť so stresom.
debata

Uteč, alebo bojuj

Stres je chemická reakcia organizmu, ktorá do nášho mozgu vysiela permanentne signál bojuj, alebo uteč. Stres je pre telo životne dôležitý a kedysi rozhodoval o tom, či prežijeme, alebo budeme ulovení. No stres v dnešných dňoch už neplní svoju funkciu. Z náročných porád neutekáme, ani na nich nebojujeme. Ticho sa snažíme zápasiť so stresom. Málokedy to ide a tak sa prejavujú na našom tele ochorenia, ktoré nutne spôsobí.

Eliminácia stresu do dvoch minút

Stres je vlastne merateľná veličina a podľa toho, koľko nám v krvi koluje kortizolu, vieme merať úroveň stresu. Preto je možné merať aj pokles úrovne stresu a to celkom jednoznačne. Pomocou praktickej metódy viete znížiť hranicu stresu do dvoch minút tak, že sa to odrazí aj na meraniach aj na vašej životnej pohode a zdraví.

spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ, stres, vstávanie Čítajte aj Účinné nástroje, ako sa zbaviť stresu prakticky okamžite

Ide len o prácu s dychom

Pri strese začíname všetci dýchať rýchlejšie a plytko. Niekto tak prakticky dýcha od chvíle, keď ho vystresuje ranný budík a v strese ostáva v pracovnom aj rodinnom prostredí. Potom je prirodzene aj spánok horší. No a keďže sa ako prvé pri strese mení dych, tak dych je aj kľúčoví k jeho eliminácii.

Skúste techniku dvojminútového dýchania

Ak začnete pociťovať stres, tak nedovoľte telu, aby naplno prehodilo výhybku na stresovú reakciu a teda postoj uteč. Aj tak nemáte kam ujsť, takže stres vám je zbytočný, preto radšej skúste cvičenie na jeho elimináciu. Je to jednoduché

1. Zhlboka sa nadýchnite a vytiahnite vzduch z brucha úplne nahor, takže sa vám skutočne zdvihne hrudník. Takýto nádych urobte, čo najpomalší.

2. Pred výdychom sa čo najviac vystrite.

3. Pri každom výdychu, ktorý sa snažte robiť čo najdlhší, stiahnite ramená smerom nadol a dozadu, pričom lopatky stláčate k sebe. Začnete mať pocit, akoby ste vypli hrudník.

Celý nádych z výdychom opakujte tri až štyri razy. Nezaberie to veľa času, ale táto kombinácia dychu a postoju tela podľa psychologičky Kristiny Hallett preukázateľne zníži stres. Možno sa nebudete hneď cítiť ako tibetský mních bez starostí, ale minimálne eliminujete dopady stresu na vaše telo. A to sa určite oplatí.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #spánok #dýchanie zhlboka #kortizol #hlboké dýchanie #stresové parametre #stresové hormóny #technika dýchania #mall.tv

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....