„Preskakovanie“ jedla je chybou
Jedlo, ktoré si doprajeme takpovediac v behu či vynechané raňajky. A večer preplnený dobrotami. Tento druh zlozvyku dokáže podľa odborníkov zanechať na tele horšie stopy, než len známe tráviace ťažkosti. Zaujímavý výskum publikoval časopis Science a realizovali ho výskumníci z Medical center v Dallase. Skúmali zvieratá, ktoré jedli kedykoľvek počas dňa a čokoľvek na čo mali chuť. Oproti nim sledovali tie, ktoré dostávali jedlo s obmedzeným obsahom kalórií v určitých časových fázach dňa.
VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.
Výskum fandí jedeniu počas aktívnej časti dňa
Zvieratá, ktoré sa stravovali vo vymedzených časových úsekoch žili asi o 20 % dlhšie, než tie, ktoré si dopriali veľké množstvo jedla bez ohľadu na dennú či večernú hodinu. Ak konzumovali potravu len počas takzvaných aktívnych fáz dňa, dožívali sa až o 35 % dlhšie. „Pokiaľ budete jesť na začiatku dňa, vaše telo bude mať viac času stráviť prijaté jedlo a využiť z neho energiu pre telo,“ vysvetľuje lekár a zakladateľ Casa de Sante Onyx Adegbola. Ako tvrdí, pokiaľ si doprajeme jedlo neskôr, telo sa snaží spracovať ho počas spánku. Netreba sa preto čudovať, že dochádza k poruchám trávenia a vzniku refluxu.
Ako biologické hodiny vplývajú na priberanie
Ľudské telo sa riadi takzvaným cirkadiánnym rytmom. Jednoducho povedané, organizmus je nastavený na bdenie a spánok. Nočný odpočinok a denná aktivita sú však ovplyvňované rôznymi hormónmi. Ich produkcia závisí aj od toho, kedy a ako sa stravujeme. Naše bunky spotrebovávajú menej energie, keď nie sú zaťažované. Deje sa tak najmä v noci, kedy vďaka tomuto procesu dochádza k menšiemu opotrebeniu buniek. Ak teda siahame po jedle večer alebo tesne pred spaním, dochádza k narušeniu našich biologických hodín a spomínaného cirkadiánneho rytmu. To vedie k sérii problémov, ktorým dominuje nedostatok spánku. Chabý nočný odpočinok sa podpisuje rýchlejšie pod vznik nadváhy, obezity, srdcovocievnych chorôb a cukrovky. Všetky spomínané ochorenia majú negatívny vplyv na celé telo, a preto sa nesprávnemu načasovaniu jedla pripisuje rýchlejšie starnutie organizmu.
Ako na to?
Jedlo si radšej rozdeľme do viacerých menších dávok. Dobrým riešením nie je skonzumovať neprimerane veľkú dávku jedla ihneď v úvode dňa. Naopak, chybou je raňajky vynechávať a s jedlom začínať hladní a vystresovaní až okolo poludnia. Počas hladovania sa do tela vylučujú vyššie dávky kortizolu. Ide o hormón kortizol, ktorý je v malom množstve potrebný pre náš organizmus. Vyššie hladiny kortizolu však ovplyvňujú spracovávanie cukru v tele a narobia aj poriadnu hormonálnu búrku. Vystresovaní ľudia tak rýchlejšie siahajú po kalorických jedlách hocikedy cez deň. Vedci to vysvetľujú tak, že potrebujú rýchlo nabrať energiu a nehľadia pritom na ich výživovú hodnotu. Výsledok na seba nenechá dlho čakať a premietne sa do priberania na váhe.

Ráno neznamená nudu či prázdno na tanieri
Raňajky by mali obsahovať základné množstvo bielkovín, rastlinných tukov a sacharidov. Určite nič nepokazíme bielym jogurtom, kusom čerstvého ovocia, ovsenými vločkami a medom. Počas raňajok nás však môže potešiť aj vajíčko uvarené na tvrdo, celozrnná bageta, trocha klasického kravského masla, šunka a čierna nesladená káva. Veľké starosti si nemusíme robiť ani s nasledujúcim jedlom, desiatou. Zvyčajne postačí jablko, alebo iný kus ovocia či zeleniny a to isté platí aj o olovrante.
Pozor na módne trendy, z ktorých sa nechudne
Už dlhšiu dobu sú desiatovým trendom rôzne snacky v podobe müsli či proteínových tyčiniek. V tomto prípade si treba dávať pozor na väčšie množstvo takzvaného pridaného cukru. Z hľadiska objemu je obed najväčším jedlom dňa. Problematická je zvyčajne večera, kedy si dokážeme nabrať viac jedla ako skutočne potrebujeme. Aj v tomto prípade platí, že večer je potrebné sa najesť a nehladovať. Každé zbytočné obmedzovanie kalórií môže spôsobiť, že prudký pokles energie vyvolá neodolateľnú chuť do jedla a naženie nás rýchlejšie k chladničke.