Ako dať stopku vypadávaniu vlasov?

Strach zo straty pokrývky hlavy je na mieste najmä vtedy, ak denne prichádzame o jej veľkú časť. Pokiaľ nám vypadne do sto vlasov denne, nemáme dôvod na paniku. Pozor si však treba dávať v čase, keď vlasy v chumáčoch nachádzame v sprche, v umývadle či na hrebeni. Za týmto problémom sa nemusia skrývať len zdravotné problémy, ale prozaickejší dôvod – strava.

13.06.2022 10:00
vlasy, žena, starostlivosť, pokožka hlavy, kúpeľňa Foto:
Túžite po zdravších vlasoch?
debata

Chráňme si vlasy už na tanieri

Jedálny lístok priamo vplýva na kvalitu vlasov, nechtov a pokožky. Každý kto si pravidelne pochutnáva na orechoch sa nemusí obávať straty vlasovej pokrývky. Najlepším druhom orechov, ktoré posilňujú kvalitu vlasov sú vlašské orechy. Okrem znižovania hladiny cholesterolu, čo je dôležité pre zdravie srdca a prevenciu cukrovky, sa oceňuje aj ich schopnosť spomaľovať proces starnutia. Podľa odborníčky na výživu Lisy Young vlašské orechy sú ideálnym zdrojom kvalitným výživných látok. „Obsahujú živiny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé vlasy a zabraňujú aj ich vypadávaniu. Medzi tieto látky zahŕňame vitamín E, omega-3 mastné kyseliny, zinok, selén a bielkoviny,“ vysvetľuje autorka knihy Finally Full, Finally Slim (Konečne sýta, konečne štíhla).

Ako účinkujú spomínané látky?

Vitamín E sa označuje ako elixír mladosti. Túto prezývku dostal najmä pre jeho schopnosť regenerovať bunky a do istej miery spomaľuje aj starnutie tela. Za nezvratným procesom staroby totiž stoja aj takzvané voľné radikály, ktoré vznikajú v tele vplyvom nesprávnej výživy, fajčením, pitím alkoholu, ale aj vtedy, keď žijeme v znečistenom životnom prostredí. Vitamín E si hravo poradí s týmto problémom, čím v tele znižuje takzvaný oxidačný stres. Podobné, priaznivé účinky na ľudské zdravie majú aj omega-3 mastné kyseliny. Zaraďujeme ich do kategórie dobre známych zdravých tukov. Ochraňujú srdce, cievy, mozog, ale vo veľkej miere ovplyvňujú aj vzhľad a zdravie našej pokožky a vlasov. Zabúdať však netreba ani na minerálne látky zinok a selén. Prvý spomínaný minerál posilňuje nielen nechty, ale stará sa aj o dobre vyzerajúce vlasy. Selén je prospešný v boji proti infekciám a často sa využíva aj na ochranu našej koruny krásy.

vlasy, účes, žena, úsmev, mladá žena Čítajte aj Krásne a žiarivé vlasy pomocou stravy. Jedlá, ktoré sa oplatí mať na tanieri

Zvláštne, no vraj pravdivé

Hoci to na prvé počutie vyznie čudne, zdraviu vlasov dokáže pomôcť aj pravidelná konzumácia vajec. Ideálnym doplnkom jedálnička sú vajca uvarené natvrdo a vedci sa dušujú, že práve vďaka nim si môžeme uchovať pokrývku hlavy v dobrom stave dlhšiu dobu. Spomínaná odborníčka na výživu presviedča, že pre vlasy sú dôležité bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v tejto potravine v hojnom množstve a podľa nej dokážu predchádzať strate vlasov. Okrem nich však trónia medzi výživnými látkami aj ďalšie zložky, ktoré nájdeme v tomto chutnom jedle. Vajcia obsahujú aj biotín. Ide o vitamín B7, ktorý sa kedysi označoval aj iným písmenom abecedy, konkrétne písmenom H. Okrem toho, že predchádza vypadávaniu vlasov, údajne spomaľuje aj nástup skorých šedín.

Podceňovaný vitamín, ktorý pomáha

Do kategórie živín, ktoré sa starajú o kvalitu vlasov patrí ešte jedna látka, ktorá má všestranné využitie. Ide o vitamín C. Poznáme najmä jeho úlohu v boji proti infekciám, ale aj jeho schopnosť posilňovať imunitu a osviežovať telo. Zahraničné dermatologické časopisy uvádzajú, že „céčko“ sa používa v kozmetických prípravkoch, pretože bráni vypadávaniu vlasov. Používať ho však treba aj zvnútra, príjmom kvalitných zdrojov vitamínu C. Zaujímavý je výskum, ktorý publikoval magazín The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Podľa neho ženy s rednúcimi vlasmi zaznamenali zastavenie ich vypadávania pri pravidelnej konzumácii vitamínu C v podobe výživového doplnku. Zdrojom vitamínu C však nie sú len tabletky, ale aj široká škála ovocia a zeleniny. Vlasom prospeje pravidelná konzumácia jabĺk, citrusov, ale aj farebnej papriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #vitamín C #stravovacie návyky #vitamín E #vypadávanie vlasov #biotín

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...