Šťastie na počkanie? Stačí len aktivovať tie správne hormóny. Tu je návod

Byť šťastný sa v súčasnej dobe vníma ako rarita. Pritom čo sa pocitu radosti týka, nie je potrebné čakať, kým bude svet okolo nás dokonalý. Práve naopak. Vnútorné šťastie je možné pociťovať prakticky bez ohľadu na to, čo sa deje okolo nás. Stačí k tomu aktivovať tie správne hormóny.

17.04.2022 12:00
žena, slnko, opaľovanie, vitamín D, déčko, šťastie Foto:
Pocit šťastia nezávisí na tom, čo vám niekto povie, alebo čo sa okolo vás deje.
debata (1)

Hormóny šťastia

Pocit šťastia nezávisí na tom, čo vám niekto povie, alebo čo sa okolo vás deje. Vonkajšie podnety totiž začnú len stimulovať tvorbu hormónov, vďaka ktorým sa naše telo bude cítiť priam blažene. Vo všeobecnosti sú to oxytocín, dopamín, serotonín a endorfíny. Zaujímavé však je, že hladiny týchto hormónov je možné zvýšiť na želanie. A to dokonca bez drog, či zakázaných látok. Celkom zdravo a legálne.

Odmeňte sami seba

Doprajte si čas na oddych, na obľúbenú činnosť, alebo aktivitu. Už pol hodina takejto činnosti, napríklad namiesto sledovania správ, zvýši pocit vnútorného šťastia. Práve rozmaznávanie samého seba zvyšuje tvorbu hormónov šťastia.

Doprajte si chutné jedlo

Vychutnávať si pôžitok z jedla zvyšuje hladinu dopamínu. Preto sa po dobrom jedle cítime omnoho lepšie, ako pred ním. Má to však jeden háčik. Nie je to ideálna terapia na šťastie, pretože jej výsledkom môže byť priberanie. No občas si spôsobiť šťastie „jazykom“ nemusí byť zlé. Pozor, ak máte partnera, namiesto jedla môžete mať sex. To rovnako dobre stimuluje tvorbu dopamínu.

jarná únava, žena, spánok, príroda, lúka Čítajte aj Jarná únava sa hlási o slovo! Ako dlho trvá?

Slúchadlá do uší

S dobrou hudbou je svet omnoho krajší. Zostavte si playlist obľúbených songov a keď potrebujete pozdvihnúť náladu, jednoducho si ho pustite. Obľúbené pesničky naštartujú energiu a rovnako tak endorfíny. Pár dobrých songov a zlá nálada sa dokonale preladí na dobrú.

Hrajte sa so psom

Tento zvyk stimuluje tvorbu oxytocínu a dáva nám pocit, že sme milovaní. Je to pocit, ktorý upokojuje dušu a okamžite zaháňa osamelosť. Vďaka oxytocínu máte pocit radosti, ktorí doslova pohladí dušu.

Serotonín

Hormón, vďaka ktorému sa váš deň dokáže zmeniť na nepoznanie. Serotonín zvyšuje pocit šťastia tým, že vám dáva pocit sily, vnútornej energie a pocitu, že všetko dobre skončí. Pritom na jeho stimuláciu stačí málo. Tichá meditácia aspoň pol hodinu, alebo rovnaký čas kardia, prípadne silového cvičenia. Z ležania na gauči pred televíziou ešte nikto nemal lepšiu náladu. Vďaka mentálnemu alebo fyzickému cvičeniu bude šťastnejší každý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #jedlo #sérotonín #šťastie #Dopamín #fyzická aktivita #hormón šťastia #endorfíny

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...