Jarná únava sa hlási o slovo! Ako dlho trvá?

Prevenciou jarnej únavy sú dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu, zdravá strava s obsahom vitamínov a minerálov, zvýšený prísun zeleniny a ovocia či dostatok tekutín.

02.04.2022 13:00
jarná únava, žena, spánok, príroda, lúka Foto:
Trápi vás jarná únava?
debata

Odporúča to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. „Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako aj na zmeny v životospráve spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity,“ vysvetľuje odbor.

Michelle Lewin Čítajte viac Na leto sa hodí vypracované bruško aj ramená! Sledujte tieto slávne fitness influencerky a cvičte podľa nich

Jarná únava sa objavuje najmä u citlivých ľudí, vo zvýšenej miere tiež u meteosenzitívnych ľudí, osôb s nízkym tlakom alebo u seniorov. Prejavuje sa pocitom únavy, ospalosťou, ťažkosťami so spánkom, bolesťami hlavy, malátnosťou, nesústredenosťou či podráždenosťou. Sprevádza ju tiež zvýšená náchylnosť na infekcie.

Príznaky sa prejavujú zvyčajne po dobu jedného až troch týždňov. V prípade dlhšieho trvania príznakov odporúča odbor poradiť sa s lekárom. Upozorňuje, že v takom prípade by mohlo ísť o iný prejav ochorenia.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

debata chyba
Viac na túto tému: #jarná únava

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...