Túžite po štíhlej postave? Stavte na crossfit

Poznáte tréning, ktorý plní sny a nesľubuje nereálne ciele? Hoci na verejnosti panuje všeobecný názor, že šport zvaný crossfit je výsostne mužskou záležitosťou, opak je pravdou.

19.04.2022 11:55
plank, žena, tréning, cvičenie, postava Foto:
Plank ponúka množstvo variácií, naučte sa ich.
debata

Na svoje si prídu aj ženy, ktoré môžu pravidelným cvičením dosiahnuť pevnú a štíhlu postavu. O tom, prečo by sa nežnejšia polovička ľudstva mala venovať tomuto druhu športu hovorí v rozhovore pre Pravdu Pavol Červenka, ktorý spolu s inými špičkovými trénermi pôsobí v rámci projektu CrossFit Proton.

Prečo by mali ženy premýšľať nad cvičením crossfitu. Čo je na ňom iné, ako na iných posilňovacích športoch?

Všeobecná mienka o tréningu žien je, žiaľ, zaužívaná, že žena nemá dvíhať nič ťažké a že má mať z nejakého dôvodu odlišný typ tréningu ako muži. Preto existuje veľké množstvo rôznych variácií čisto ženských tréningov, kde im predávajú túto myšlienku a často s nimi vykonávajú priam nezmyselné pohyby, ktoré s cvičením, športom či dokonca prirodzeným pohybom nemajú nič spoločné.

Čiže vy sa pozeráte na tréning ženy odlišnou optikou?

Náš pohľad na vec je otočený o 180 stupňov a myslíme si, že zloženie tréningu má byť rovnaké pre všetkých. Aj žena potrebuje byť fyzicky silná a schopná robiť bežné veci v živote ako zodvihnúť ťažký nákup či dokonca niečo ťažšie. Samozrejme, nechceme, aby pracovali s rovnakými váhami, pretože to je jediný parameter, v ktorom nie sú fyzicky na rovnakej úrovni ako muži. Ale čo sa týka cvikov a formy tréningu, zaslúžia si byť rovnako silné.

A čo sa týka nárastu svalovej hmoty?

Mýtus s okamžitým nárastom svalovej hmoty je už prekonaný, čoho dôkazom sú krásne vyformované ženy, ktoré sa venujú crossfitu. Pozor, netreba ukazovať prstom na profesionálky, ktoré sa mu venujú súťažne. Tie sú fyzickým vzhľadom na úrovni iných vrcholových športovkýň. Ale naša bežná návštevníčka, ktorá cvičí crossfit má spevnenú postavu, ktorá vyzerá dobre.

Kedy vznikla myšlienka založenia tohto športu?

Metodológia crossfitu má dnes už viac ako 20 rokov a zakladá sa na myšlienke, že funkčný pohyb, ktorý sa pravidelne obmieňa a je v ňom aj intenzita je naozaj pre každého. Jediný rozdiel medzi mojím otcom na tréningu a mnou je práve v tej intenzite, ktorá sa môže vyjadriť rýchlosťou, počtom opakovaní, použitými váhami, prípadne malou úpravou pohybu tak, aby bol pre každého bezpečný.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s Luciou Okoličányovou, prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking a cvičiteľkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou o tom, prečo sa Slováci nehýbu, čo nás pripútava do sedačiek a ako to zmeniť, aby sme sa stali ohybnejšími a zdravšími.

Kedy sa začala jeho popularita na Slovensku?

Na Slovensku sa začal rozvíjať približne v roku 2011, kedy som sa s ním aj ja zoznámil. Začiatky boli kostrbaté, ale dnes už je crossfit etablovanou formou tréningu. Má svojich priaznivcov aj nepriateľov. No odporcom odporúčam prísť ho vyskúšať k nám, keďže množstvo ľudí má skúsenosť s crossfitom v jeho slovenských plienkach, no doba pokročila a aj my sa posúvame dopredu a neustálym vzdelávaním a profesionalizáciou posúvame tento tréningový program k ľuďom, ktorí by si desať rokov dozadu ani nevedeli predstaviť chodiť na crossfit a dnes je to pre nich súčasť ich športového režimu.

Ako sa začína s crossfitom, na čo by sa mali dámy pripraviť?

Každý „gym“ má svoj systém ako pracuje so začínajúcimi crossfitermi. Za nás môžem povedať, že vždy začíname vstupnou konzultáciou a potom veľmi postupným začlenením do tréningového procesu. Tak, aby si aj telo, ale aj hlava zvykla na nové pohybové možnosti. Nikdy nenecháme niekoho len tak prísť na tréning, tak ako plavčík nepustí niekoho do vody, kým si neoverí, že vie plávať.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte aj Ako sa mentálne nastaviť na tréning? Tu je 5 dôležitých krokov

Prečo je dôležité mať pri tréningu crossfitu profesionálneho osobného trénera a čo hrozí, ak sa rozhodne niekto cvičiť na vlastnú päsť?

Väčšina našich členov pri vstupnej konzultácii spomenie, že sa rozhodovali aj podľa našej prezentácie trénerov, keďže prirodzene vyhľadávajú skúsené tímy. Aj keď si vyberá človek opravára, či lekára, pozerá sa na skúsenosti a kvalifikáciu. Na trénovanie crossfitu je potrebné mať určité vzdelanie, ktoré má niekoľko stupňov. Dovolím si tvrdiť, že ťažko niekto mimo oficiálneho crossfit gymu môže tvrdiť, že trénuje crossfit. To kľúčové na dobrom crossfitovom tréningu je práve dohľad a kontrola zo strany trénera, korektné nastavenie individuálnej verzie pre možnosti daného cvičenca a v neposlednom rade atmosféra, ktorú skúsený tréner vie na tréningu vytvoriť.

Ako je to s cvikmi?

Väčšina cvikov je komplexných a smer alebo silu zaťaženia neurčuje stroj ako vo fitness centre ale samotný človek. A pokiaľ nemá zvládnutú techniku a hrnie sa za pohybmi, na ktoré v danom momente nemá, vedie to k zraneniu. Presne v tomto je tréner kľúčovým prvkom, aby sa človek posúval postupne a teda bez zranení vedel dlhodobo fungovať a zlepšovať svoju fyzickú kondíciu.

Ako si môžeme predstaviť bežný crossfit tréning, buduje sa ním viac sila, výbušnosť?

Začnem od konca. Cieľom je budovať každú stránku fyzickej kondície. Nie všetky naraz, ale tým, že skoro každý tréning je unikátny, tak má každý aj iný cieľ alebo stimul, ktorý má dosiahnuť. A raz je to sila, inokedy to môže byť výbušnosť a vytrvalosť. Taktiež koordinácia, mobilita, flexibilita či presnosť. Tréning začína predstavením WOD alebo Workout of the Day, čo je hlavná časť tréningovej jednotky. Po úvodnom „briefe“ nasleduje všeobecné a následne špecifické rozcvičenie na konkrétne pohyby, ktoré sa v danom tréningu nachádzajú, tak aby sme vedeli každému korektne prispôsobiť tréning jeho možnostiam. Potom nasleduje hlavná časť a po nej buď uvoľnenie (cooldown) alebo niekedy séria doplnkových cvikov.

Aké zdravotné benefity prináša crossfit?

Drvivá väčšina ľudí, ktorí dnes prídu na crossfit hľadajú spôsob ako efektívne schudnúť, spevniť si postavu, prípadne nabrať svalovú hmotu. Toto všetko sľubujú všetci. To čo predáva crossfit sú merateľné výsledky, či už pravidelnými meraniami na InBody, ktoré našim členom robíme alebo testovacími tréningami, na ktorých si priebežne preveria svoj posun a zlepšenie kondície. Je to obrovská motivácia vidieť v čase neustále pokroky. Pracujeme s ľuďmi s obezitou, cukrovkou či „zraneniami z mladosti“. Pokiaľ o týchto veciach vieme, dokážeme tréning nastaviť tak, aby sme fyzický stav zlepšili a prípadne navrátili stav spred dlhšieho obdobia.

Skúste nám ešte predstaviť váš projekt Crossfit Proton.

CrossFit Proton je momentálne najstarší oficiálny crossfit gym na Slovensku. Máme tím šiestich skúsených trénerov, z toho piati sa tomu venujú na plný úväzok, a to sa prejavuje na kvalite našich tréningov. Počas ôsmich rokov pôsobenia v Bratislave sme z ľudí, čo sedia celý deň v kancelárii za počítačom, dokázali spraviť atlétov, ktorým môže ich fyzickú zdatnosť závidieť každý. A na tieto výsledky sme hrdí a aj napriek komplikovanej situácii posledných dvoch rokov neplánujeme skončiť, ale posúvať sa ďalej dopredu a zvyšovať kvalitu crossfitu na Slovensku. Pre viac informácií nás nájdete aj na webe www.crossfitproton.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréner #posilňovanie #tréning #crossfit #pravidelné športovanie

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...