Ako sa mentálne nastaviť na tréning? Tu je 5 dôležitých krokov

O tom, ako sa nastaviť na tréning mentálne, je postupov menej. Presnejšie, je ich minimum a je ťažké ich dohľadať.

06.04.2022 13:00
plank, žena, tréning, cvičenie, postava Foto:
Chcete cvičiť pravidlene?
debata (1)

Sú totiž nepopulárne a preto sa im tréneri ani profesionáli v oblasti tréningu nevenujú. Mentálne alebo psychologické nastavenie totiž nie je až tak zaujímavé. „Nie je náročné sa na tréning vhodne mentálne nastaviť. Nie je to rébus ani jadrová fyzika. Pôsobí však náročne, pretože nie je garantované ako “rýchly” výsledok. Ďalším faktorom, ktorý vplýva na náročnosť je fakt, že čím rýchlejšie plynú naše dni, tým je ťažšie zastaviť sa a pracovať so sebou,“ hovorí špecialista na tvarovanie postavy a profesionálny tréner Ľuboš Gsch.

zväčšiť Špecialista na tvarovanie postavy a... Foto: archív Ľ. G.
tréner Špecialista na tvarovanie postavy a profesionálny tréner Ľuboš Gsch.

Prečo je podľa Ľuboša Gsch mentálne tréningové nastavenie viac ako fyzické? „Pretože rozhoduje o tom, či fyzický tréning vôbec uskutočníte a ak áno, aké nasadenie do neho vložíte. A to sú všetko rýdzo psychické nastavenia.“

Michelle Lewin Čítajte viac Na leto sa hodí vypracované bruško aj ramená! Sledujte tieto slávne fitness influencerky a cvičte podľa nich

TOP 5 mentálnych nastavení na fyzický tréning

1. Pravidelnosť (fyzického) tréningu. Vašu postavu, alebo aj život zmení to, čo opakujete rutinne. A tak je to aj s tréningom. Tréning nemusí byť dlhý ani náročný. Musí však byť vykonávaný pravidelne. To, či tréning vykonávate pravidelne nie je reakcia vášho tela, ale vedomé rozhodnutie vašej mysle.

2. Vystupovanie zo zóny komfortu. Trénovanie je vystupovanie z vlastného pohodlia. Je to vlastne opakovaný súboj vášho tela s vašou mysľou. Ak idete trénovať a vystúpiť zo svojej tvojej komfortnej zóny, vyhrala myseľ. Ak to vzdáte, vyhralo telo.

3. Sústredený tréningový výkon. To ako sa na tréning sústredíte opäť nie je fyzické. Prísť na tréning a vystúpiť zo zóny komfortu je skvelé. Podľa systému tréningu, ktorý si zvolíte pre svoje ciele, je veľmi dôležité sa na tréning sústrediť. Znamená, to, že pri tréningu by ste nemali myslieť nato, čo bude na obed, alebo aká párty vás čaká večer. Čím viac a lepšie sa budete na tréning koncentrovať, tým bude tréning efektívnejší. Efektivita = výsledok.

4. Bojovnosť. Bojovnosť je tak trochu súčasťou predchádzajúcich bodov. Bojovnosť a jej zapojenie do tréningu má niekoľko ďalších (sekundárnych) výhod. Bojovnosť, či doslova dravosť v tréningu, znamená posun. Je to maximálna dávka energie a sústredenia, ktorú viete v danej chvíli investovať.

5. Radosť – z tréningu aj z jeho výsledkov. Po 4 bodoch, ktoré na vás pôsobia možno negatívne, prichádza doslova happyend. "Najlepšie výsledky mojich programov a tréningových spoluprác sme dosiahli vtedy, ak bol tréning radostný. Niekedy môže byť náročné sa dostať až sem,“ hovorí Ľuboš Gsch.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...