Odborníčka radí ako sa vyhnúť extrémom pri chudnutí

Hoci ryžová, ovocná či „tukožravá“ diéta znejú trendy, ich výsledky sú však biedne. Spomínané spôsoby chudnutia nás môžu síce na istú chvíľu zbaviť nadbytočných kilogramov, ale v konečnom dôsledku telu len uškodia. Ako by sme teda mali normálne chudnúť a čo je zdravé a čo už za čiarou? Aj o tomto hovorí v rozhovore pre Pravdu výživová špecialistka a mentorka, zakladateľka BodyClinic Jaroslava Hritzová.

15.02.2022 15:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Chudnutie sa nedarí?
debata

V spoločnosti, najmä medzi ženami, rezonuje téma rýchleho chudnutia. Aké nebezpečenstvá môže prinášať príliš rýchle zhadzovanie kilogramov?

Samozrejme, každý by chcel všetko a najlepšie hneď. Ale pri chudnutí hovoríme o živom organizme a je to preň predsa len zmena. Na druhej strane nikto z nás sa nepozastavil nad tým ako „rýchlo“ tie kilogramy naberal. Príslovie hovorí: Práca chvatná, málo platná. A to platí isto aj v tomto prípade. K nástrahám, ktoré pri takomto spôsobe chudnutia na nás číhajú patria vysoko pravdepodobný jojo efekt, hormonálna nerovnováha a zníženie imunity.

Čo sa považuje za normálne chudnutie?

Našich klientov sa snažíme učiť, že rýchlosť chudnutia od 0,5 – 1 kg týždenne je v poriadku. Je to, samozrejme, tak ako všetko, individuálne. Záleží nielen od pohlavia, veku, ale aj od množstva tuku, ktoré na tele navyše máme, no aj od jeho percenta, na čo teda vplýva množstvo svalstva v tele človeka. Čím sme bližšie k svojej optimálnej váhe, tým pomalšie to ide. Zdá sa to možno nespravodlivé, ale je to tak.

Aké spôsoby (formy) diéty sa využívajú pri rýchlom chudnutí, napr. vynechávanie niektorých druhov potravín?

Ľudia v snahe docieliť čo najrýchlejší úbytok váhy siahajú po rôznych viac či menej drastických diétach, či inak nevhodných spôsoboch chudnutia. Napríklad, vynechávanie niektorých makroživín, najčastejšie sacharidov alebo tukov. No sacharidy vo forme kvalitnej komplexnej prílohy ako sú zemiaky, ryža, rôzne druhy obilnín naše telo potrebuje. Rovnako ako správne množstvo a druhy tukov. Tuky hrajú tiež v našom organizme významnú úlohu a je na nich napríklad naviazaná hormonálna situácia v tele.

A čo v prípade diét, pri ktorých sa vynechávajú bielkoviny?

Bielkoviny, ktoré absentujú napríklad pri ryžovej diéte, či známej „tukožrútskej“ alebo zemiakovej, či ovocnej diéte môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, keďže v tele vzniká negatíva dusíková bilancia. To spôsobuje, laicky povedané, degradáciu svalovej hmoty a štruktúr založených na bielkovinách. Nevznikne to, samozrejme, za tri dni. Ide skôr o dlhodobé alebo počas celého života opakujúce sa diéty. Vo všeobecnosti nemám rada slovo diéta. Hodí sa mi tak maximálne ku klinickej výžive, kedy ide napríklad o žlčníkovú diétu. No pri bežnom chudnutí by mal človek cieliť nie k diéte, ale k trvalo udržateľnej zmene stravovania.

Takže vynechávanie niektorej makroživiny z jedálnička je kontraproduktívne?

Sme „všežravce“ v tom zmysle, že potrebujeme aj bielkoviny, aj sacharidy, aj tuky. Ďalej vitamíny, minerály a vlákninu a bez všetkých týchto zložiek nedokáže náš organizmus dlhodobo efektívne fungovať. Len sýty organizmus dokáže správne chudnúť. Sýtym v tomto prípade myslíme nutrične vyživeným.

strava, chudnutie, obezita, diéta Čítajte aj Prečo pri diéte strácame nervy?

Je pravdou, že výrazná redukcia kalorického príjmu môže spomaliť metabolizmus aj chudnutie?

Istotne. Naše telo potrebuje na základné životné funkcie určité množstvo energie. Táto hodnota sa nazýva bazálny metabolizmus. U každého človeka je táto hodnota iná. Okrem základných životných funkcií naše telo ale aj bežne funguje. Ráno vstanete, urobíte si raňajky, kávu, pracujete, premýšľate, športujete, prežívate emócie, proste aktívne fungujete. Na toto potrebujete tiež energiu, ktorá sa pripočíta k vašej bazálnej energii (bazálny metabolizmus). Pri výraznom znížení kalorického príjmu sa často v snahe schudnúť dostávame s príjmom až pod bazálny metabolizmus. Naše telo nemá dostatok energie na základné životné funkcie ako je napríklad dýchanie či tlkot srdca.

Ako na to reaguje telo?

Najskôr reaguje tým, že siahne na zásoby, veľmi rýchlo však pochopí, hlavne ak ide o dlhodobé, či chronické diétovanie, že ide o život ohrozujúci stav. Aby sa vyrovnalo s touto situáciou, začne šetriť energiou aj na tých základných životných funkciách, čím vlastne spomaľuje metabolizmus. Ako náhle sa potom dostane k akýmkoľvek živinám, nasleduje jojo efekt práve ako dôsledok a obrana pred ďalšou podobnou situáciou. Tým pádom sa zabraňuje aj efektívnemu chudnutiu.

Čiže rýchle chudnutie vedie k jojo efektu. Ako sa prejavuje?

Ako som spomenula vyššie, po rýchlom schudnutí spravidla nasleduje návrat k pôvodným stravovacím návykom, keďže bola diéta braná ako krátkodobé riešenie aktuálnej situácie. Keďže išlo o rýchle chudnutie s výrazným obmedzením kalorického príjmu, alebo obmedzením niektorej z makroživín, telo sa snaží doplniť živiny, alebo následné ukladanie tuku berie ako obranu pred nasledujúcou – v podstate hladovkou.

Existuje spôsob ako bezpečne a relatívne „rýchlo“ chudnúť? Teda čím by mali začať ženy pri chudnutí, aby mali udržateľné výsledky.

Vyhnúť sa jojo efektom a nesprávnemu spôsobu chudnutia môžu tak, že sa naučia správne stravovať. Týmto by mali začať. Nestačí diétovať. Nezachránia vás ani výživové doplnky, alebo náhrady jedla, krabičkové diéty, detox a podobne. Raz a navždy v tomto smere viete vyriešiť svoju situácia tak, že sa proste naučíte ako to robiť správne. Ako sa stravovať správne. Preto v rámci našej kliniky robíme aj výživový mentoring. Ľudí neučíme diétovať. Ľudí učíme správne a vyvážene jesť.

Ktorým zdravotným problémom dokážeme pri chudnutí predchádzať?

Dôsledkom správneho stravovania je predchádzanie dedičným a civilizačným ochoreniam. Takisto tým vyriešime zdravotné problémy, ktoré sa stravou ešte vyriešiť dajú (zvýšený cukor, cholesterol, krvný tlak, kyselina močová a pod.). Rovnako vhodné je, aby správne nastavená strava podporovala medikamentóznu liečbu, v prípade akéhokoľvek ochorenia, ak je už táto nutná. Ďalším výsledkom správneho stravovania je množstvo energie, ktoré človek zrazu má. Posilnenie imunity. Podporenie plodnosti. Zmiernenie potravinových intolerancií. Proste samé pozitíva a ešte k tomu aj lepšie vyzeráte. V celku sa potom aj fantasticky cítite. Strava má vplyv aj na emócie, teda celkovo váš stav, nielen fyzický, ale aj ten psychický pookreje. A navyše, nie ste hladný. Pretože ako sme si už povedali, len sýty organizmus dokáže efektívne a správne schudnúť. A navždy.

Dokážeme si pri správnom stravovaní udržať štíhlu postavu dlhodobo?

Pretože sa stane zdravá strava vašim životným štýlom, tak už nikdy nebudete musieť riešiť tieto problémy. Zároveň nie je nutné sa báť, že už nikdy nebudete môcť siahnuť po jedlách o ktorých viete, že nie sú nutrične v poriadku, ale vy ich proste milujete. Ak sa naučíte robiť to správne, občasný prehrešok vášmu zdraviu ani štíhlej línii neuškodí. Rovnováha platí aj v tejto sfére a ak sa chcete dozvedieť viac, môžete si pozrieť aj moju webovú stránku www.fitnessbyjarka.sk alebo www.bodyclinic.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #stravovacie návyky #zdravý životný štýl #zdravé chudnutie #jojo efekt

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...