Prečo pri diéte strácame nervy?

Predsavzatia v podobe zhadzovania nadbytočných kilogramov tuku nás často dostávajú do stresu. Výsledkom je strata energie a pretrvávajúca únava. Dokážeme chudnúť aj takým spôsobom, aby sme sa necítili podráždene?

08.02.2022 15:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
Viaceré klinické štúdie presviedčajú, že tvrdé obmedzenie príjmu energie zvyšuje hladinu stresových hormónov v krvi.
debata

Keď pribrzdíme príjem cukru

Väčšina diétnych programov sa spája so znížením energetického príjmu. Znížené množstvo kalórií pomáha naštartovať chudnutie, ktorého výsledkom má byť vysnívaná hmotnosť. Počas chudnutia stavíme najmä na menšie množstvo sacharidov. V niektorých prípadoch to však môžeme s ich redukciou prehnať. Pokiaľ poklesne príjem energie na minimum, odnesie si to aj psychika. Ak k diéte pridáme cvičenie, problém je na svete. K chudnutiu sa tak pridruží napätie, fyzická únava, podráždenosť a stres. Náhla strata energie sa podpisuje aj pod naše duševné zdravie, nastupuje úzkosť a v niektorých prípadoch aj depresia.

Stresový hormón robí problémy

Viaceré klinické štúdie presviedčajú, že tvrdé obmedzenie príjmu energie zvyšuje hladinu stresových hormónov v krvi. Jedným z nich je kortizol, ktorého vyššie hodnoty v tele vedú k nárastu krvného tlaku, horšej imunite a dokonca ovplyvňuje aj myslenie či pamäť. Kortizol má, žiaľ, ešte viac iných nepríjemných účinkov. Počas prísnej redukčnej diéty sa môžeme stretnúť s tým, že hoci schudneme veľa tuku z tela, z jednej telesnej partie odchádza pomaly. Stres a hormón, ktorý sa pri ňom produkuje spôsobuje to, že tukové zásoby sa tvrdohlavo držia najmä na bruchu. Z dlhodobého hľadiska vysoký kortizol spôsobuje aj poruchy nálad, najmä depresiu.

Diéta a strata pohodlia

Nič nezvyčajné. Väčšina ľudí sa pri chudnutí sťažuje na pretrvávajúce pocity hladu. V prípade, že z jedálneho lístka vyradíme aj chutné potraviny, zo stravovania sa stáva iba mechanická rutina bez potešenia. Štúdie varujú, že pri chudnutí myslia ľudia viac na jedlo. Pocity hladu sa môžu stupňovať natoľko, že vyústia do vlčieho hladu. Ten sa prejavuje jedením veľkého množstva nezdravého jedla najmä v neskorých nočných hodinách a aj pred spaním. Pri chudnutí znervóznieme, ak si počas neho stanovujeme nereálne ciele. Porovnávať svoje telo s fotografiami profesionálnych športovkýň či tréneriek, ktoré sa venujú zdravému životnému štýlu aj vyše desaťročie prináša pocity frustrácie a vopred prehnaného boja s nadváhou.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Odborníčka radí ako efektívne spaľovať tuky

Ako sa normálne chudne?

Rýchle riešenia nie sú dobré riešenia. Striktné diéty pošramotia nervy, môžu nás zbaviť niekoľkých kilogramov tuku, ale v konečnom dôsledku prinesú jo-jo efekt. Tento jav sa prejavuje pribratím stratenej váhy počas krátkej doby. Jo-jo efekt sa začne ihneď po skončení diéty, a to dokonca aj vtedy, keď sa budeme stravovať zdravo. Ľudské telo sa po strese z chudnutia snaží rýchlo uložiť energiu z jedla do tukových zásob pre prípad, že sa zase ocitne v stave hladovania a diét. Zdravé chudnutie v sebe spája úpravu stravy a primeranej dávky športu. Pokiaľ patríme k začiatočníkom a nemáme skúsenosti s chudnutím, nemali by sme podľahnúť drastickým diétam. Spočiatku postačí vypustiť zo stravovacieho programu sladkosti, zemiakové lupienky, hranolky, živočíšne tuky, smažené jedlá a solené oriešky.

Ako sa zdravo stravovať a chudnúť

Redukcia hmotnosti je nesprávne založená na znížení príjmu niektorej dôležitej makroživiny. K základným živinám patria sacharidy, bielkoviny a tuky. V mnohých prípadoch sa snažíme redukovať najmä sacharidy. Vo všeobecnosti platí, že nie všetky sacharidy sú nepriateľom štíhlej línie. Zatiaľ čo cukor zo sladkostí a sladených nápojov chudnutiu neprospieva, sacharidy z celozrnných potravín ho podporujú a dodávajú telu dostatočné množstvo energie. Pravdou je, že pri chudnutí netreba zanedbávať ani príjem bielkovín. Ženy by mali prijať asi 1 – 1,5 gramu proteínov na 1 kg hmotnosti. Pri 70 kg hmotnosti je potrebné konzumovať najmenej 70 g bielkovín denne, minimálne v troch dávkach. Kvalitné proteíny sú v chudom mäse, mliečnych výrobkoch, strukovinách a orechoch. Z tukov si vyberajme najmä rastlinné oleje a tie, ktoré sa nachádzajú v orechoch a semenách rastlín. Rastlinné tuky obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú chudnutie, ale dokonca zlepšujú zdravie srdca, ciev a mozgu.

Video
VIDEO: Slováci sa nehýba, ako to zmeniť? Poradili odborníčky v relácii Ide o nás

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #únava #sacharidy #diétne jedlo #nedostatok energie #stresové hormóny

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....