Detox nefunguje, namiesto neho skúste tieto 3 veci, radia odborníci

Hoci sa už prvý mesiac nového roka minul, ambície upraviť životosprávu, či zhodiť povianočné kilogramy máme mnohí aj naďalej. Ak sa však stále chystáte na detox, alebo radikálne diéty, dobre si to premyslite.

31.01.2022 11:00
detox, ovocie, zelenina, štíhla línia Foto:
Zostavu zeleniny a ovocia by sme mali skladať podľa farieb dúhy a zaradiť do jedálnička naozaj všetky jej "odtiene".
debata

Britský magazín Vogue, ktorý sa obrátil na viacero renomovaných odborníkov, hovorí, že vystaviť telo detoxikačným kúram nie je zdravé a z dlhodobého hľadiska je to vlastne škodlivé a často kontraproduktívne. „Výskumy a aj čas nám ukázali, že detoxikačné programy a diéty, v ktorých výrazne obmedzujeme kalórie, nefungujú,“ citoval Vogue odborníčku na výživu Rosemary Fergusonovú. Práve ona radí, že aj v čase, keď sa snažíme schudnúť a upraviť jedálniček, mali by sme zotrvať pri minimálne troch jedlách denne.

„Základom je trojchodové denné menu, ktoré pozostáva z bielkovín (štvrtina vášho taniera), komplexných sacharidov (štvrtina vášho taniera) a veľkého množstva zeleniny (polovica vášho taniera),“ poradila čitateľkám Fergusonová.

Video
VIDEO: Štyri zásadné chyby pri amatérskych diétach

Okrem prvého pravidla, ktorým je uvedená zostava jedálnička, platí tiež v súvislosti s ním ďalšie. Jedzte farby dúhy. Znie to síce príliš metaforicky, ale v podstate ide o to, aby sme zostavu zeleniny a ovocia skladali podľa farieb dúhy a zaradili do jedálnička naozaj všetky jej „odtiene“. Nebojte sa zelených, červených, žltých potravín, dbajte na ich čerstvosť, snažte sa ich tepelne neupravovať – pokiaľ je to možné. Napríklad pri baklažáne, karfiole či brokolici je dobré predsa len trochu zapojiť do hry aj úpravy na sporáku.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte viac Jedlá, ktoré vám pomôžu naštartovať metabolizmus. Zaručene s nimi schudnete

Tretie pravidlo, ktoré radí pre Vogue Fergusonová, ale ktoré je dobre známe aj z úst mnohých ďalších odborníkov na výživu – zaraďte do jedálnička viac vlákniny. Práve jedlá s vysokým obsahom vlákniny zlepšujú trávenie, zrýchľujú metabolizmus a celkovo ozdravujú váš organizmus.

Video
VIDEO: Deti majú jesť „dúhu“! Čo robiť, ak isté potraviny odmietajú?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #vláknina #detox #zdravý život

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...