Z ktorých nápojov sa priberá na váhe a prečo sa im vyhnúť?

Potešia chuťové poháriky, ale pri pravidelnom popíjaní sa negatívne podpíšu aj na našom výzore. Niektoré druhy nápojov majú totiž priveľa kalórií a tak sa aj v čase držania diéty môže stať, že z nich zbytočne priberieme na hmotnosti.

10.01.2022 09:00
Čerešne patria medzi obľúbené ovocie, skúste... Foto:
Najhorším alkoholickým nápojom sú však nepochybne takzvané miešané drinky alebo kokteily.
debata

Chutia skvele a tučnie sa z nich

Dietológovia sa zhodujú, že sladené nápoje sú najväčším nepriateľom štíhlej línie. Chutia skvelo, majú ovocnú a sladkú príchuť. Denne dokážeme vypiť aj poldruha litra takýchto sladených vôd či minerálok. Problém je v tom, že ich konzumácia nesvedčí úzkemu drieku. Spomínané druhy drinkov totiž tvorí v podstate len voda, resp. minerálna voda a cukor. Posledná spomínaná látka je návyková, a tak sa z pitia sladených nápojov stáva časom zvyk. „Sladené nápoje majú veľmi vysoký obsah cukru a kalórií, napríklad 7 dcl fľaša môže mať až 60 g cukru, čo je približne 12 čajových lyžičiek,“ vysvetľuje nástrahy týchto tekutých pochúťok odborníčka na výživu Brenda Peraltaová. Cukor, ktorý nedokážeme spracovať napríklad fyzickou aktivitou sa v ľudskom tele mení na tuk, ktorý sa ukladá pod kožu alebo medzi telesné orgány.

Reklamný trik, alebo realita?

Kto by im odolal, keď na prvý pohľad vyzerajú diétne. Nápoje s umelými sladidlami skutočne neobsahujú žiadne kalórie. I napriek tomu z nich priberáme. „Dokonca už pri pití v malých množstvách sa môže stať, že túžime po ďalších kalóriách,“ varuje špecialistka na alternatívnu medicínu Heather Hanksová. Umelé sladidlo totiž oklame ľudské telo, ktoré vyprodukuje inzulín. Ide o hormón, ktorý metabolizuje cukor. Po vypití drinku s umelou náhradou cukru inzulín prudko zníži hladinu krvného cukru v krvi. Výsledkom tohto biologického procesu je nárast túžby skonzumovať viac kalorických jedál. Odborníčka presviedča, že niektoré sladidlá dokážu stimulovať mozgové bunky obéznych ľudí, aby konzumovali viac jedál s vyšším množstvom energie. Spomínané látky sú nebezpečné aj z iných dôvodov. Netreba zabúdať na to, že do istej miery ničia črevnú mikroflóru, ktorá je potrebná pre zdravý imunitný systém a okrem toho ohrozujú telo cukrovkou.

sladidlá, dobré zdravie, Čítajte viac Chudne sa viac zo sladkých nápojov?

Káva je skvelým spaľovačom tuku

Obsahuje prírodný alkaloid kofeín, ktorý pôsobí na centrálny nervový systém, zvyšuje látkovú výmenu a zlepšuje metabolizmus. Stačí však zopár „vylepšení“ čierneho moku a z diétnej kávy sa stáva kalorické nebezpečenstvo. „Samotná káva nespôsobuje priberanie na váhe a v niektorých prípadoch môže dokonca zlepšiť naše úsilie schudnúť, napríklad podporou metabolizmu a kontrolovaním chuti do jedla,“ hovorí dietologička Trista Bestová. V prípade, že do kávy pridáme smotanu (tuk) alebo cukor, káva sa premení na kalorickú bombu. Expertka na výživu varuje, že kombinácia cukru a tuku najviac škodí našim postavám. Do diéty sa nehodí ani ľadová káva so šľahačkou, zmrzlinou či alkoholickým likérom.

Vedú sa o ňom vášnivé diskusie

Priberá alebo sa nepriberá z alkoholu? V pive, víne, ale aj v destilátoch je určité množstvo alkoholu a zvyškového cukru. Obidve zložky majú kalorickú hodnotu. Napríklad 1 gram cukru má približne 4 kilokalórie. Napríklad náš obľúbený slovenský alkoholický nápoj, 52 % slivovica, obsahuje na liter toľko energie, koľko sa jej zmestí do desiatich čokoládových tyčiniek. Medicínsky výskumník z Farr Institute vraví, že pravidelné pitie alkoholu najviac ohrozuje našu snahu schudnúť. Pivo môže mať aj 150 kcal v jednej plechovke, červené víno o čosi menej. Najhorším alkoholickým nápojom sú však nepochybne takzvané miešané drinky alebo kokteily. Okrem alkoholu sa do nich pridáva cukor, sirup, smotana a niektoré druhy ovocia. Alkohol nie je nebezpečný len preto, že od neho vzniká závislosť. Ľudské telo je nastavené tak, že prioritne využíva ako zdroj energie alkohol než uložený telesný tuk. Výsledkom je to, že organizmus sa nestihne dopracovať k spaľovaniu tuku, ktorý sa potom hromadí na kritických telesných partiách, ktorými sú zadok, stehná a boky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #nápoje na chudnutie #sladené a energetické nápoje #kalorický príjem

+ Stanovte si svoj jedálniček a dodržiavajte presné časy kedy jete.
Vydržte v maximálnom tempe a dostanete sa tam,...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké zlepšenia nálady.
Schopnosť adaptácie na zmeny vám prinesie...