Chudne sa viac zo sladkých nápojov?

Sladené verzus diétne. Pri udržiavaní telesnej hmotnosti si vyberáme skôr nealkoholické drinky bez cukru. Vedci však bijú na poplach. Pokiaľ prirodzenú sladkú zložku nahrádzame umelým sladidlom, s chudnutím sa môžeme rozlúčiť.

12.12.2021 10:00
sladidlá, dobré zdravie, Foto:
Nápoje s umelými sladidlami nepatria do škatuľky označenej „zdravé“.
debata

Mýtus, ktorému stále veríme

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, nápoje s umelými sladidlami nepatria do škatuľky označenej „zdravé“. I napriek žiadnej kalorickej hodnote dokážu v ľudskom tele narobiť podľa výskumov väčšiu šarapatu než klasické, cukrom ochutené vody či minerálky. V prípade, že porovnávame obidve kategórie nápojov, chudnutiu menej prospievajú práve tie s náhradnými zložkami cukru. Diétne nápoje fungujú totiž iným spôsobom ako ich sladené náprotivky. V skutočnosti totiž zvyšujú túžbu po jedle a odborníci varujú, že predstavujú riziko najmä u mladých žien, ktoré bojujú s obezitou.

Trápia aj žalúdok

Ako uvádza portál verywellfit.com, dietológovia upozorňujú, že sladidlá v niektorých prípadoch spôsobujú dokonca žalúdočnú nevoľnosť. Nezabúdajme, že umelá náhrada cukru má nula kalórií, čo však neznamená, že ľudský organizmus na to reaguje rýchlym chudnutím. „Ak ľudské telo nedostáva energiu z kalórií, ktoré očakáva pri sladkej chuti, môže to spôsobiť to, že človek nakoniec skonzumuje viac, aby chýbajúcu energiu získal,“ hovorí pre spomínaný web dietologička Melissa Hooperová. Umelé sladidlo účinkuje na ľudský mozog podobne ako cukor. Mozog vyšle signál do pankreasu, aby produkoval inzulín na spracovanie tejto sladkej zložky. Hormónu inzulínu však v tomto prípade nestojí v ceste žiadna sladká prekážka a tak siahne na krvný cukor. Výsledkom je pokles energie a silný pocit hladu.

Vianoce, vianočný kapor, vianočná večera Čítajte aj Poznáte tipy na zdravšie jedlá počas sviatkov?

Žiadne taľafatky

Tieto tvrdenia sa opierajú o seriózne výskumy. Jeden z nich študoval takmer osemdesiatčlennú skupinu ľudí, ktorá pila nápoje s umelými sladidlami, akými sú bežne aspratám, sacharín či sukralóza. Všetky tieto produkty dodávajú nealko drinkom sladkú chuť, na nerozoznanie od cukru. Vedci na účastníkoch výskumu skúmali mozgy a ich skenovaním zistili, že oblasti, ktoré súvisia s chuťou do jedla vykazovali už do dvoch hodín po vypití spomínaného nápoja výraznú aktivitu. V praxi to znamená, že nápoj sladený umelou náhradou cukru oklamal mozog, ktorý telo nastavil do režimu hladu. Zaujímavé je, že umelé sladidlá zároveň znížili u obidvoch pohlaví hormóny, ktoré telu signalizujú pocit zasýtenia.

Aj problémy so srdcom

Nové štúdie tak varujú, že „vylepšené“ minerálky či voda môžu okrem pocitu hladu spôsobovať priberanie na hmotnosti, ktoré je dokonca spojené s problémami so srdcom, zvýšeným cholesterolom a vyšším rizikom infarktu či mŕtvice. Vedci však varujú, že riešením nie je na základe tohto výskumu vymeniť „umelé“ nápoje za tie, ktoré sú ochutené klasickým cukrom. Hoci cukor je v tomto prípade menej nebezpečný. Vyplavený inzulín totiž spracováva cukor prijatý z nápoja a nesiaha na telesné zásoby, čím nedochádza k prudkým zmenám túžby po jedle či k výkyvu nálad. Ideálnou voľbou je vynechávanie obidvoch druhov týchto nealko drinkov. Odborníci odporúčajú pitný režim postaviť výlučne na pitnej vode, menej sýtených minerálnych vodách, čajoch či ovocných šťavách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #inzulín #sladené nápoje #chuť do jedla #diétne jedlo #umelé sladidlá #bez cukru

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...