Pre a proti podkožného tuku

Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že zásoby tukového tkaniva nemajú žiadne výhody, opak je pravdou. A to za predpokladu, ak ho v tele nie je príliš veľa. V malom množstve však reguluje hormonálny systém a ovplyvňuje aj našu túžbu po jedle.

26.11.2021 09:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Podkožný tuk zohráva v tele viacero dôležitých úloh.
debata

Lepí sa na rôzne telesné partie

Podkožný tuk sa nachádza na vnútornej strane kože, v časti zvanej hypoderma. Pre lepšiu predstavivosť ide o časť, ktorá je umiestnená medzi kožou a svalom. Ženy aj muži majú rôzne rozloženie tohto druhu tukového tkaniva. Nežnejšia polovička ľudstva ho má viac na bokoch, zadku a stehnách. Muži majú síce o čosi štíhlejšie nohy, zato tuk sa ukladá na bruchu, bokoch a chrbte. Množstvo telesného tuku závisí od genetickej výbavy človeka, pohybu a zdravej stravy. K jeho kľúčovým úlohám patrí regulácia telesnej teploty, hormónov a nachádzajú sa v ňom aj cievy a rozsiahla sieť nervov. Spomenúť treba aj takzvaný viscerálny tuk, ktorý obaľuje telesné orgány a opticky nás zväčšuje. Podkožného tuku však máme omnoho viac. Z celkového množstva totiž tvorí až 90 %.

Netreba ho zatracovať

Podkožný tuk zohráva v tele viacero dôležitých úloh. V prvom rade je zásobníkom energie. Lipidy (tuky) chránia naše svaly pred poškodením a nárazmi. Tukovú vrstvu využívajú aj nervy a krvné cievy na transport živín medzi svalmi a ostatnými časťami kože. Zaujímavé je aj to, že podkožný tuk má i ochrannú funkciu, pretože údajne znižuje množstvo zápalov v ľudskom tele. Hoci to neznie logicky, tuková vrstva pod kožou pomáha aj pri produkcii kľúčových hormónov. Jedným z nich je leptín. Ide o hormón, ktorý kontroluje pocity hladu a plnosti.

Valerie Baráková, prejedanie sa, Čítajte aj Silná žena radí: Ako zvíťaziť nad prejedaním

Ak je ho priveľa, hrozia problémy

Nadbytok podkožného tuku je nielen nebezpečný pre zdravie, ale do veľkej ovplyvňuje aj vzhľad postavy. K vyššiemu ukladaniu tuku ovplyvňuje najmä sedavý spôsob života, veľké množstvo prijatých kalórií a nízka fyzická aktivita. Tieto faktory sa tak z dlhodobého hľadiska môžu podpísať pod viaceré zdravotné problémy, ku ktorým patrí obezita, metabolický syndróm a cukrovka 2. typu. Na pozore by mali byť najmä ženy, ktoré si zvlášť potrpia na štíhlu líniu. Vo všeobecnosti platí, že s pribúdajúcimi rokmi sa u nich ukladá viac tuku, a to nielen pod kožou, ale aj medzi vnútornými telesnými orgánmi. Zväčšovanie tukových „vankúšikov“ však zapríčiňuje aj nedostatok spánku a stres. Vypäté situácie sa spájajú s vylučovaním veľkého množstva stresového hormónu s názvom kortizol. Ide o látku, ktorá zhoršuje chudnutie a, naopak, urýchľuje ukladanie tuku do jednotlivých telesných partií.

Aký je ideálny obvod pásu?

Hodnoty podkožného tuku je možné merať pomocou špeciálnych metód, ale určiť približnú úroveň tuku v tele môžeme aj opticky. Vyšportované, svalnaté a štíhle telá majú priemerne 10 – 15 % tuku. Priemerná zdravá mužská postava okolo 20 % a ženská 25 %. Všetko nad tieto hodnoty svedčí o nadváhe alebo obezite. Ideálnym zisťovaním hodnôt podkožného tuku je najmä jeho meranie na obvode pásu. Muži by mali mať obvod pásu pod 94 cm a ženy pod 80 cm.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #viscerálny tuk #leptín #podkožný tuk #tukové tkanivo #kalorický príjem

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....