Silná žena radí: Ako zvíťaziť nad prejedaním

Stres, napätie a depresie často vedú do jednosmernej cesty. K chladničke. Zajednanie problémov je bežnou témou nielen žien a hoci sa vyskytuje pomerne často, zostáva stále v škatuľke označenej „tabu“. Emočné jedenie zaujalo aj autorku nového projektu, ktorá v online priestore nielen vysvetľuje tento pojem, ale odhaľuje aj vlastnú skúsenosť s týmto problémom. Česká tanečná inštruktorka Valerie Baráková si prešla peklom prejedania. Postavila sa však na nohy a založila projekt o zmene pohľadu na svet – Mindset Beast. V rozhovore pre Pravdu prezradila viac o sebe i emočnom prejedaní.

25.11.2021 06:00
Valerie Baráková, prejedanie sa, Foto:
Valerie Baráková.
debata

Na čo sa zameriava váš internetový projekt?

Projekt sa zameriava na mindset (pohľa na svet) a na to, čo všetko sa jeho zmenou dá vyriešiť. Zároveň je mojím cieľom všetky informácie podávať stráviteľne, zrozumiteľne a bez zbytočnej drámy naokolo. Tému emočného jedenia som sa rozhodla viac rozvíjať ako prvú, pretože som v minulosti sama žiadnu podobnú, relevantnú pomoc neobjavila.

Kedy vás začala zaujímať táto téma?

Už odmalička ma fascinovalo zisťovať viac faktov o tom, ako funguje naše myslenie. O tom, ako sme každý úplne iný a tiež o tom, ako treba riešiť rôzne problémy. Pomáhala som tak svojej rodine, priateľom a najmä sama sebe. Namiesto beletrie som čítala náučnú literatúru o mysli, a to bol môj relax. A vlastne stále aj je, a preto bolo len otázkou času, kedy podobný projekt vznikne a v súčasnosti sa o ňom môžete viac dozvedieť aj na stránke www.yourmindsetbeast.com.

Ktorým témam sa okrem emočného jedenia ešte venujete v projekte?

Je toho veľa. Jednak sa snažím viac rozvíjať tému emočného jedenia, vytvárať ďalšie materiály, aby som čo najviac pomáhala ľuďom a snažím sa dať aj fyzickú podobu mojej elektronickej knihe na túto tému. Okrem toho tiež pracujem na novej knihe, ktorá sa bude týkať všeobecných otázok mindsetu, jeho vplyvu na náš život a napríklad i medziľudské vzťahy. Technicky vlastne nie je potrebné oddeľovať mindset, psychiku a medziľudské vzťahy. Na to, aby sme vyriešili emočné jedenie, sa musíme zamerať práve špecifickým spôsobom na myslenie. Väčšina ľudí, bohužiaľ, hľadá riešenie úplne inde.

Téma emočného jedenia je vám blízka, pretože ste sa s ňou osobne stretli. Ako sa tieto problémy začali a ako ste ich zvládli?

Myslím si, že porucha príjmu potravy nikdy nezačne „sama od seba“. Vždy pramení z nejakých psychických problémov. Tie moje sa začali v rodine. Bola som precitlivené dieťa v nie úplne ideálnych rodinných podmienkach. Myslím si, že hoci si z detstva prinášame do dospelosti nejaké problémy, nikdy by sme to rodine nemali spätne vyčítať. Hoci nebolo v mojej rodine všetko perfektné, som si istá, že moji (a pravdepodobne aj vaši rodičia) robia vždy to najlepšie čo v danej chvíli vedia. Je to skôr na nás, ako s tým všetkým naložíme, teda či nás to položí, alebo nie. Pokiaľ budeme vinníkov našej aktuálnej situácie hľadať v okolí, nezískame nad našimi problémami plnú kontrolu. A práve vďaka tomu, že som si toto uvedomila, som dokázala zvládnuť všetky problémy.

Poďme konkrétne k téme emočného jedenia. Ako ho definujeme?

Napovedá to už názov. Znamená to, že dôvodom toho čo jeme nie je hlad, ale naše emócie. Často preto cítime neodolateľnú potrebu zjesť veľa (väčšinou nezdravého) jedla. Potom sa však ale necítime fyzicky ani psychicky dobre. Túto našu „eskapádu“ si vyčítame. Môže to tiež prerásť do podoby poruchy príjmu potravy, a to najmä vtedy, keď sa takýmto spôsobom prejedáme pravidelne, teda aspoň niekoľkokrát do týždňa. Často sa o tomto probléme nikomu nezdôveríme, pretože sa za seba hanbíme. Ide teda o menej „hlasitejší“ problém než napríklad anorexia. Keď výrazne chudneme, je to podozrivé. Keď výrazne priberáme, každý si povie, že sme si len prestali dávať pozor na líniu.

Čo je príčinou zajedania problémov?

Príčin je veľa a často sa navzájom prelínajú. V skratke telo vníma jedlo ako zdroj príjemných pocitov. Či už kvôli reakciám, ktoré v tele vyvoláva, alebo kvôli príjemným spomienkam, ktoré sú s ním spojené. Snaží sa nám tak pomôcť vysporiadať sa s negatívnymi emóciami. Deje sa to tak často, že sa z toho už stal vzorec automatického správania. Navyše, pokiaľ sme často v strese, máme v tele aktivovaný „režim bojuj, alebo uteč“. Srdce bije rýchlejšie, svaly sa napínajú, zorničky sa rozširujú… Tieto telesné funkcie je treba zásobovať energiou. Telo chce byť na tieto situácie pripravené. A tak nás núti robiť si zásoby.

nordic walking, treking Čítajte aj Ako kompenzovať stres? Zdravým životným štýlom, aktívnym odpočinkom aj harmonickými vzťahmi

Prečo je nebezpečné emočné prejedanie a ktoré ďalšie problémy môže spustiť?

Je to individuálne, záleží to na každom z nás a na tom, aké potraviny pri záchvatoch konzumujeme. Väčšinou to ale nie je nič zdravé a je toho príliš veľa. Dokážete si teda určite predstaviť, že naše telo nám za to nepoďakuje. Prejavuje sa to teda napríklad únavou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom, poruchami tráviaceho traktu a ďalšími. Zaujímavé je, že hoci prijímame naraz veľké množstvo jedla, toto jedlo často nie je príliš nutrične hodnotné. Získame z neho teda aj tak veľmi malé množstvo potrebných živín, čo je dôvodom, prečo nemôže telo správne fungovať. Emočné jedenie je však nebezpečné aj na psychiku. Stávame sa závislými na jedle. Prestávame si vážiť samých seba i vlastný život. Emočné jedenie môže mať pôvod napríklad v depresii, ale depresiu môže takisto spôsobovať. Ide o začarovaný kruh. Našu náladu a pocit šťastia do určitej miery určuje aj stav našich čriev.

Čo nám pomôže zvládnuť tieto ťažkosti?

Dôležité je prestať hľadať príčinu problémov v jedle. Príčinou sme my sami a to, akým spôsobom sa dívame na svet. Teda náš MINDSET! Sme ako polo spiace automaty. Máme „naprogramované“ fungovanie a všetko sa tak deje stále rovnakým spôsobom. Musíme si teda uvedomiť, že je to len v našich rukách.

Kedy je potrebné vyhľadať lekára a kedy dokáže človeku pomôcť okolie, alebo on sám?

Na túto otázku nie je jednoduché odpovedať. Záleží to od mnohých faktorov. Ako som už spomínala, poruchy príjmu potravy vznikajú na základe nejakého psychického problému. Záleží tak na jeho rozsahu a tiež na povahe človeka. Neexistuje preto v tejto súvislosti všeobecná odpoveď. Niekto bude možno potrebovať antidepresíva a vďaka ním si usporiada život a neskôr ich úspešne vysadí. Niekomu pomôže psychológ, ktorý sa vyzná v danej téme. Podľa mňa pomáha zmena pohľadu na svet. Pokiaľ sa naučíme vnímať svet inak, inak reagovať a zmeniť svoje vzorce správania, celý náš život bude iný. Každý z nás má svoju vlastnú cestu. Niekomu pomáha to, druhému zase niečo iné. Pokiaľ má však človek pocit, že mu problém prerástol cez hlavu, vyhľadanie lekára je vždy na mieste.

Valerie Baráková. Foto: Eva Drbalová
Valerie Baráková, prejedanie sa, Valerie Baráková.

Ako to zvládnuť? Emočné jedenie je vážny problém, ktorý zažila aj autorka nového online projetku Mindset Beast Valerie Baráková. Vysvetľuje, čo sa skrýva za týmto pojmom a ako si s týmto problémom poradiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #prejedanie sa #poruchy príjmu potravy #mindset

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...