Ako kompenzovať stres? Zdravým životným štýlom, aktívnym odpočinkom aj harmonickými vzťahmi

Slováci si svoje duševné problémy stále častejšie riešia samoliečbou.

20.11.2021 07:00
nordic walking, treking Foto:
Nordic walking je skvelý aj na psychiku.
debata

Ako upozornil riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica, čoraz častejšie siahajú po alkohole či liekoch. Pod túto situáciu sa podpísala aj pandémia nového koronavírusu.

Priblížil, že samoliečba je procesom, pri ktorom ide o užívanie akýchkoľvek látok a vykonávanie procedúr na zmiernenie a vyliečenie zdravotných ťažkostí človeka bez predpisu lekára, s cieľom získať úľavu od stresu či úzkosti. V praxi sa odborníci stretávajú s tradičnou samoliečbou prostredníctvom opakovanej konzumácie alkoholu či iných drog. Okruhlica tiež uviedol, že sa zvýšila psychická záťaž Slovákov, a to aj pre pandémiu, čo sa podpísalo pod nárast depresií a zvýšenia spotreby liekov a alkoholu. Predpokladá, že tento problém časom porastie a prejaví sa vypuklejšie o niekoľko desiatok mesiacov.

šport, tréning, senior, seniorky, staršia žena, stará žena, vitalita Čítajte viac Recept na dlhovekosť? Nie je to len strava, pohyb a rovnováha. Chce to ešte...

Vedúca Inštitútu drogových závislostí z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Zuzana Kamendy poukázala na to, že stúplo užívanie liekov proti bolesti a zápalom, liekov na depresiu, ktoré sú viazané na lekársky predpis, a aj liekov na úzkosť. V priebehu posledných štyroch rokov stúpla spotreba alkoholu o 7,3 percenta. Spotreba antidepresív stúpla o 11,4 percenta a spotreba anxiolytík stúpla o päť percent, doplnila.

shutterstock 437760343 Čítajte viac Aspoň polhodinu pohybu denne! Viete, čo všetko sa na vašom zdraví zmení?

Zvyšujú sa tiež počty ľudí pravidelne popíjajúcich alkohol. Priemerne na Slovensku človek vypije 207 litrov alkoholických nápojov ročne. Za posledný rok však popíjalo alkohol až 69 percent Slovákov. Kamendy doplnila, že klesol počet užívateľov drog, keďže sa pre pandémiu obmedzili možnosti ich distribúcie. Spotreba kokaínu však stúpla. Okruhlica doplnil, že práve drogy a alkohol sú najčastejším dôvodom akútnych hospitalizácii na psychiatriách.

Odborníci vidia východisko v kompenzácii stresu zdraviu prospešným životným štýlom, aktívnym odpočinkom, striedmosti v pití a jedle a v harmonických vzťahoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #samoliečba #duševné problémy

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...