Toto je návod na zhadzovanie tuku z brucha

Šesť tehličiek na bruchu nemusí byť iba zbožným prianím. Spomínané želanie sa môže zmeniť na skutočnosť pomocou jednoduchej úpravy stravy. Ktoré diétne triky pomáhajú zhadzovať tuk z kľúčových partií tela a na ktoré treba radšej čím skôr zabudnúť?

16.11.2021 07:00
chudnutie, žena Foto:
Cieľ je jednoduchý – štíhly pás a brucho bez tukovej „pneumatiky“.
debata (1)

Chudnutie nie je len o kráse, ale aj zdraví

Cieľ je jednoduchý – štíhly pás a brucho bez tukovej „pneumatiky“. Zatiaľ čo vďaka rôznym diétam dokážeme schudnúť niekoľko kilogramov zo svojej hmotnosti, nie vždy sa nám podarí zbaviť brucho tukovej vrstvy, ktorá zakrýva jeho vypracované svaly. Diétne programy určené na spaľovanie tukových zásob z brucha však nemajú len estetickú funkciu. Pomáhajú tiež znižovať riziko viacerých chronických ochorení, akými sú cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak či stukovatenie pečene. Výskum spred niekoľkých rokov, ktorý zverejnil prestížny magazín Journal of the American Heart Association presviedča, že pomer obvodu pásu k bokom je lepším ukazovateľom rizika srdcového infarktu ako hodnoty Body Mass Indexu (BMI). Ten ukazuje pomer tuku v našom tele a varuje nás pred nadváhou, obezitou, ale aj morbídnou obezitou a podváhou.

Tuky pomáhajú zhadzovať kilá

Každá diéta nie je určená na spaľovanie tuku na bruchu. Podľa dietologičky Courtney D'Angelo má prvenstvo v stravovacích programoch, ktoré sú zamerané na „likvidáciu“ podkožného tuku práve keto diéta. Ide o moderný spôsob stravovania, v ktorom sa dáva dôraz na zvýšenú konzumáciu bielkovín (proteínov) a znížení príjem sacharidov. Odborníci sa nezdráhajú prezradiť aj jej tienistú stránku, ktorú má na svedomí práve nižšia konzumácia sacharidov. Nízka hladina cukru v krvi sa môže počas prvých dní diéty prejaviť únavou, výkyvom nálad a podráždenosťou. Pokiaľ si na tento diétny program zvykneme, úspech v podobe úbytku tuku z brušnej časti tela je skoro zaručený. V keto diéte sa používa okrem bielkovín aj viacej rastlinných tukov, ktoré dodávajú telu energiu. Ide najmä o zdravé tuky, teda mononenasýtené a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v avokáde, olivovom oleji, orechoch a semenách rastlín.

hlad, cholesterol, obezita, jedlo, prejedanie Čítajte aj Tým, ako a čo jeme, si budujeme nielen svoje telo, ale aj imunitu

Nepodceňujme vplyv vlákniny

Pri keto diéte bežne konzumujeme 20 – 50 gramov sacharidov denne, ktoré pochádzajú najmä z ovocia a zeleniny. V tomto druhu potravín sa však zároveň nachádza vysoké množstvo vlákniny. Ide o nestráviteľný druh sacharidu, ktorý na seba v črevách viaže vodu, škodlivé látky a toxíny. Zlepšuje trávenie a prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu. Štúdie ukazujú, že pravidelné jedenie potravín s vysokým obsahom vlákniny pomáha redukovať tuk z brucha. Pokiaľ zvýšime príjem vlákniny denne asi 10 g, potešiť nás môže štatistický úbytok podkožného tuku o 3,7 %. K ovociu a zelenine s vysokým obsahom patrí avokádo, karfiol, zeler, špargľa, ale napríklad aj reďkovky.

Viditeľné zmeny postavy

Keto diéta počíta s 25 – 30 % kalórií z bielkovín, ktoré pomáhajú aj pri regenerácii svalov. Medzi tradičné bielkovinové jedlá, ktoré sa používajú v tomto type stravovania patria ryby, vajíčka, orechy, chudé mäso a mliečne výrobky. Príjemné správy prichádzajú v tomto smere aj z vedeckých publikácií. Podľa jednej z nich, ktorú zverejnil časopis Frontiers in Physiology zaznamenávajú ženy s nadváhou pri keto stravovaní veľký úspech. Ženy s nadváhou a obezitou po štyroch týždňoch normálneho stravovania a po ďalšom mesiaci ketogénnej diéty stratili až 4 cm z obvodu pása a 2,5 cm z bokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #chudnutie #bielkoviny #Tuk na bruchu #zdravý jedálniček #keto diéta

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...