Málokto z nás si uvedomuje, že sme nevyhnutne odsúdení na to, aby sme celý život jedli, že naše telo sa musí obnovovať a k tomu potrebujeme kvalitnú výživu," uviedol hepatológ Marián Oltman z bratislavského centra Thalion.
Najčastejším ochorením pečene je nealkoholová tuková choroba pečene. Upozornil, že ak sa k nesprávnej skladbe potravy pridajú ďalšie negatíva moderného životného štýlu, vzniká základ pre rôzne civilizačné choroby, kde trpí aj pečeň. „Tým, ako a čo jeme, si budujeme nielen svoje telo, ale aj imunitu,“ poznamenal Oltman.
Najčastejším ochorením pečene je nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD), pri ktorom sa v nej hromadí tuk a bráni jej správne fungovať. V minulosti nebola steatóza pečene považovaná za veľkú hrozbu, domnievali sme sa, že do určitej miery nevadí. No posledných desať rokov sa potvrdzuje, že ani steatóza nie je úplne beztrestná a je potrebné zvýšiť mieru jej kontroly," povedal Oltman. Na zlepšenie stavu pečene postihnutej NAFLD sa využívajú esenciálne fosfolipidy.
Steatóza pečene môže prejsť do ďalšieho štádia NAFLD – nealkoholová steatohepatitída (NASH), ktorá môže prejsť do fibrózy, cirhózy a tiež do hepatocelulárneho karcinómu. Kým jednoduchá steatóza pečene nie je nebezpečná, nealkoholová steatohepatitída (NASH) je už počiatkom rozvoja cirhózy, teda ochorenia s nezvratnými fatálnymi dôsledkami.
Najprv to vedie k veľmi ľahkému stupňu zápalu, súčasne vzniká ľahký stupeň fibrotizácie pečene alebo jazvovatenie. Normálna pečeň má primerané množstvo takzvaného spojiva, no tým, že ju stresujeme, spojivového tkaniva pribúda, fibrotizuje a spúšťame tým ochorenia pečene," zhrnul Oltman.