Dámy pozor na popíjanie, stúpa riziko rakoviny prsníka

Uvoľnenie mravov počas leta a zopár pohárikov alkoholu navyše môžu mať na svedomí vznik nebezpečných nádorových ochorení. Vedci v novej štúdii varujú, že nadmerné pitie etanolu pomáha vzniku až siedmich druhov rakoviny.

06.08.2021 15:00
víno, ženy, kamarátky, oslava, žena, alkohol Foto:
Na pohárik dobrého vína nepoviete nie?
debata (1)

Ročná štatistika obetí ako pri holokauste

Čerstvý výskum dáva za vinu alkoholu rozvoj niekoľkých tisícok nových diagnóz a nezastavuje sa len pri tom. Pre lepšiu predstavivosť išlo o vyše 740-tisíc prípadov, ktoré súviseli s nadužívaním alkoholu v priebehu roku 2020. Vedci sú presvedčení, že spomínaný nápoj, ktorý dokáže v tele zdvihnúť „promile“ alkoholu stojí za vznikom rakoviny. Štúdiu publikoval prestížny časopis The Lancet Oncology a odvoláva sa na neho aj portál eatthis.com. Výskum spojil vedcov zo Spojených štátov amerických, Francúzska, Kanady a Nigérie. Podľa ich zistení spotreba alkoholu stúpla najmä v Číne, Indii, Vietname a v mnohých afrických krajinách. Na celom svete pritom vlani zomrelo na rakovinu hrdla, hrtana, pažeráka, pečene, hrubého čreva, konečníka a prsníka vyše šesť miliónov ľudí.

Ženy nie sú výnimkou

Spoluautorka štúdie Harriet Rumgayová vysvetľuje, že prevenciou vzniku spomínaných nebezpečných chorôb je aj zníženie konzumácie alkoholu. Zároveň sa teší skutočnosti, že ľudia si čoraz viac začínajú uvedomovať vzájomnú súvislosť medzi alkoholom a rakovinou. „Menej ako jeden z troch obyvateľov USA uznáva alkohol ako príčinu rakoviny,“ vysvetľuje vedkyňa pozitívny vplyv osvety ohľadom konzumácie tohto druhu tekutiny a jeho účinkoch na ľudský organizmus. Zaujímavé je, že následky pitia ovplyvňovali aj nežnejšiu polovičku ľudstva, ktorá má menší podiel na tomto druhu závislosti. Muži tvorili až 77 % všetkých prípadov.

Rakovina prsníka je na treťom mieste

Najväčší výskyt tohto ochorenia súvisel s nádormi pažeráka. Išlo takmer o 200-tisíc prípadov len za uplynulý rok. V tesnom závese nasledovala rakovina pečene a tretia priečka patrila rakovine prsníka. Pri poslednom spomínanom druhu tejto zákernej choroby trpeli najmä ženy. Išlo spolu až o približne 98-tisíc prípadov.

vlasy, žena, starostlivosť, pokožka hlavy, kúpeľňa Čítajte aj Dokážu vlasy upozorniť na choroby?

Ako vplýva alkohol na chorobu?

Odborníci sa pri stanovení vplyvu spomínanej omamnej látky na vznik rakoviny snažili určiť tri kategórie pitia, od najťažšieho po najslabšie. Najhorší variant alkoholizmu si môžeme predstaviť ako sústavnú opitosť, druhý stupeň je na úrovni každodenného pitia niekoľkých pohárikov a pre mierne popíjanie je typický nejaký ten pohárik počas týždňa. Najväčšiu záťaž pre organizmus pritom logicky spôsobovalo nadmerné pitie. Zo 740-tisíc prípadov to bola takmer polovica. Ďalších takmer 300-tisíc ochorení sa rozvinulo u rizikových pijanov, teda pri každodennom pití. Alkohol spôsobil rakovinu „len“ u niekoľkých desiatok tisíc ľudí, ktorí pili etanol v malom množstve.

Pijeme menej, nie však málo

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že alkoholizmus má stúpajúcu tendenciu. Priemerne vyššia konzumácia alkoholu je v Českej republike, Maďarsku, Estónsku, Litve, Lotyšsku, Rumunsku a Slovinsku. Za týmito krajinami nasleduje Slovensko, Poľsko a zvyšok Európy. Na Slovensku sa najviac alkoholu pilo v deväťdesiatych rokoch. Konkrétne v roku 1990 bola spotreba čistého alkoholu na jednu osobu za rok na úrovni vyše desiatich litrov, v roku 2015 to bolo menej ako deväť litrov. Lekári určujú konzumáciu alkoholu u svojich pacientov v gramoch čistého etanolu, pričom štandardná dávka je na úrovni asi 10 gramov. Takúto dávku predstavuje asi 2,5 dcl piva, 125 ml vína a 25 ml destilátu s obsahom 40 % alkoholu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #rakovina #alkoholizmus #rakovina prsníka #konzumácia alkoholu

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...