Dokážu vlasy upozorniť na choroby?

Suché, lámavé alebo nepoddajné. Stav pokrývky hlavy nemusí byť na prvý pohľad iba záležitosťou nesprávnej starostlivosti. Kvalita vlasov zvykne často prezradiť aj niečo o našom zdravotnom stave.

24.07.2021 09:00
vlasy, žena, starostlivosť, pokožka hlavy, kúpeľňa Foto:
Túžite po zdravších vlasoch?
debata

Čo si treba všímať?

Strata lesku, vlhkosti a pomalý rast vlasov nám signalizuje ťažkosti so zažívaním. Pri poruchách trávenia dochádza k pomalému vstrebávaniu živín, na čo v konečnom dôsledku dopláca aj naša koruna krásy. K slabému vlasovému porastu prispieva najmä konzumácia ťažkých mastných, slaných jedál a polotovarov. Pokrývke hlavy neprospieva ani pravidelné pochutnávanie si na zemiakových lupienkoch, vysmážaných potravinách a sladkostiach. Vlasy potrebujú pre svoj rast najmä bielkoviny, ktoré môžu mať živočíšny alebo rastlinný pôvod. Prvý spomínaný zdroj proteínov tvorí chudé mäso, vajíčka a syry s nižším obsahom tuku. K rastlinným zdrojom bielkovín patria orechy, semená rastlín a strukoviny.

Vlasy rozžiari aj horká čokoláda

Vypadávanie vlasov je podľa viacerých výskumov dôsledkom nedostatku železa, ktoré by sme mali prijímať zo stravy. Okrem toho na sebe môžeme pozorovať poruchy koncentrácie, únavu a vyčerpanosť. Chýbajúce železo spôsobuje pomalú tvorbu červených krviniek. Táto zložka krvi pomáha dopravovať životne dôležitý kyslík do všetkých telesných tkanív, dokonca aj ku korienkom vlasov. Pri nedostatku tohto minerálu sa teda ľudské telo sústreďuje na zabezpečenie železa pre životne dôležité orgány, pričom vlasy idú bokom. Vlasy zvyknú vypadávať najmä ľuďom, ktorí majú rôzne skryté krvácania alebo trpia na anémiu známu pod ľudovým názvom chudokrvnosť. Výborným zdrojom železa je červené mäso, strukoviny, horká čokoláda, morské riasy, ale aj brokolica.

dievča, čokoláda, maškrtenie, radosť Čítajte aj 5 tipov, ako si na počkanie zvýšiť pocit šťastia v živote

Keď príde čas „prechodu“

Pod rednutie vlasov sa zvykne podpisovať aj kolísanie hormónov počas menopauzy. U žien dochádza k prudkému poklesu estrogénu. Ide o ženský pohlavný hormón, ktorý sa stará aj o typické ženské črty a kvalitu vlasovej pokrývky hlavy. V tomto prípade sa treba mať zvlášť na pozore, pretože rednutie vlasov či dokonca plešatenie prichádzajú aj dva či tri roky pred samotným nástupom menopauzy. Odhadnúť hranicu toho, kedy nám vo veľkom vypadávajú vlasy nie je náročné. Pokiaľ vám pri česaní na hrebeni zostane približne do sto vlasov, nie je to dôvod na obavy. Všetko nad túto hranicu predznamenáva zdravotné problémy.

Stres náš každodenný?

Určite ste si všimli, že v období zvýšeného napätia a úzkosti vlasy akosi strácajú na kráse. Dôvodom je zvýšený stres, počas ktorého telo produkuje veľké množstvo hormónu kortizolu. Ide o takzvaný stresový hormón, ktorý môže blokovať zásobenie živín vo vlasových folikuloch. Najmenej sa tak vstrebáva do korienkov vlasov látka zvaná melanín. Navyše, nízka hladina tejto látky je príčinou šedivenia vlasov. Pri krátkodobom a menej intenzívnom strese netreba mať strach z úbytku vlasov. So znižovaním napätia súvisí, samozrejme, aj dobrý spánok. Hoci sa hovorí o 7 – 8 hodinách nočného odpočinku, jeho potreba je individuálna. Dôležitejšia je kvalita spánku a jeho hĺbka. Výborným indikátorom toho, či sme unavení je to, či sa ráno prebúdzame svieži alebo malátni.

Opatrne s kávou a alkoholom

V letnom období si treba dávať pozor aj na dehydratáciu. Popíjanie malého množstva tekutín výrazne ovplyvňuje krásu vlasov. Odporúča sa pitie malého množstva vody častejšie počas dňa, pitie bylinných čajov, konzumácia málo slaných polievok. Naopak, zakázať by sme si mali nadmerné množstvo kávy a alkoholu, ktoré odvodňujú ľudský organizmus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #dehydratácia #zdravé vlasy #zdravé telo #menopauza #vlasová výživa #kortizol #nedostatok železa

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...