Beháte či bicyklujete? Malé porovnanie - spálené kalórie, benefit pre srdce

Ktorému zo spomínaných športov dávate prednosť? Poznáte ich výhody?

01.07.2021 09:00
beh, žena, tréning, bežec, bežkyňa Foto:
Kedy chodíte behať vy?
debata (1)

Spálené kalórie

Behaním aj bicyklovaním spálite zhruba rovnaké množstvo kalórií. Tak, ako pri každom inom tréningu, presný počet spálených kalórií závisí od dĺžky a intenzity športovania. Aby ste si napríklad beh urobili náročnejším, môžete behať do kopca alebo zaradiť šprinty. To však ide aj pri cyklistike – ak jazdíte striedavo niekoľko minút naplno a potom tempo zmiernite – ide o intervalový tréning, takisto terén robí svoje.

Hmotnosť 60 kg

  • Beh – Ak je vaša rýchlosť 12 km/h – spálite za hodinu 700 kcal
  • Bicyklovanie – Ak je vaša rýchlosť 20 km/h – spálite za hodinu 640 kcal

Brušný tuk

Na boj s podkožnými zásobami tuku existujú isté pravidlá a tie sa netýkajú len tréningu, ale aj stravy – pokiaľ ale z jedla prijímate viac kalórií ako ich dokážete spáliť, tuk miznúť nebude. Takže úprava stravy je potrebná v každom prípade. Štúdie tiež preukázali, že intervalový tréning podporuje odbúravanie tukov. Striedajte preto pri behu aj pri cyklistike intenzívne a menej intenzívne tempo a týmto spôsobom na tukové bunky zaútočíte s väčším zacielením.

Prospech pre srdce

Beh a bicyklovanie, ako každá iná aeróbna činnosť, kedy sa pri spaľovaní sacharidov a tukov využíva kyslík, chráni srdce a cievny systém. Kardio-aktivity znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, mŕtvice alebo cukrovky, ale tiež znižujú krvný tlak. Odborníci z „Harvard Medical School“ však predpokladajú, že v priamom porovnaní má beh pred cyklistikou istú výhodu, pretože srdce pri ňom pracuje o čosi viac ako pri bicyklovaní.

Behanie - ráno - východ slnka - cesta - bežecké topánky Čítajte viac Beháte? Tento zoznam najobľúbenejších skladieb pre beh vás zaujme

Rast svalov

Ani jeden z týchto dvoch športov nie je vhodný na viditeľné budovanie svalovej hmoty. Cyklistika aj beh posilňujú vytrvalosť a tiež posilňujú svaly nôh, ale tieto výsledky nemožno porovnávať s výsledkami klasického silového tréningu. Vytrvalostné športy navyše spaľujú viac kalórií a tak sa môže stať, že pri nesprávnom stravovaní vaše telo pri týchto aktivitách „zaútočí“ aj na svalovú hmotu, riskujete, že telo odbúra svaly, keďže pre aktivitu potrebuje dostatok energie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #beh #kalórie

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...