Ako si zacvičiť v rytme baleríny?

Fitnes inšpirované profesionálnymi tanečnicami. Hoci nemusíte tráviť celé hodiny tréningom pri cvičebných tyčiach ako baletky, úžitok z tohto druhu fyzickej aktivity môžete pocítiť už o niekoľko dní. Zaujímavý tréningový program nesie anglický názov „Barre“ a sľubuje rýchle výsledky v podobe pevnejšieho zadku, stehien i brucha.

17.06.2021 13:00
cvičenie, zdravie, aktivita, pohyb, životospráva, Foto:
Tréning si nevyžaduje špeciálne náradie ani vybavenie.
debata

Dokonalé prepojenie pilates, jogy i baletu

Cvičebný plán, ktorý čerpá námet, techniku a pohyby z tanca baletiek si môže dopriať žena v každom veku. I keď sa spomínaný tréning podobá baletu, telo si z neho odnesie viac pozitívnych zmien ako bolesti. Ide o ideálny šport pre nežné pohlavie a poteší najmä tie ženy, ktoré túžia zvýšiť flexibilitu a držanie tela. Okrem toho posilňuje základné svaly, stabilizuje menšie telesné partie, vyrovnáva chrbát a šikovne prepája telo s mysľou. „Barre v sebe spája to najlepšie z najlepšieho, a to základnú silu získanú z pilates, všímavosť jogy, vysokú intenzitu silového tréningu, a to všetko v päťdesiatich minútach pozitívneho tréningu,“ prezrádza trénerka programu Michelle Ditto.

Žiadne náročné cviky, len krátke pohyby

Kľúčom úspechu spomínaného tréningu je vykonávanie malých, krátkych pohybov s pomalým tempom a s čo najmenším dopadom na preťaženie svalov. Pohyby tela, rúk, nôh, zadku a chrbta sa robia v malom rozsahu a zahŕňajú techniku podobnú baletu. Základom sú izometrické úchopy ako plié a relevé drep. Samozrejme, každé cvičenie sa začína rozcvičkou a pokračuje pohybom pri tyči a prácou na podložke pomocou naťahovania svalov, strečingom a zvyšovaním pružnosti tela. Tréning nehľadí na prísne pravidlá baletu, iba ho napodobňuje a zameriava sa na krátke pohyby, kontrakcie a napätie svalov. Vyhýba sa skokom, výskokom, dopadom a otrasom. Napätie pri cvičení spôsobuje posilňovanie svalov, ich rast a lepšie držanie tela.

beh, rozcvičenie, fitnes Čítajte aj 6 spôsobov, ako vám beh zmení život k lepšiemu. Nielenže schudnete

Pomôžu aj online videá

Tréning si nevyžaduje špeciálne náradie ani vybavenie. Postačí skromný cvičebný úbor a miesto, ktoré má slúžiť ako úchytka alebo opora. Môže to byť štandardne tyč v horizontálnej polohe, ale niekedy aj kľučka uzamknutých dverí. Najviac práce pri „barre“ programe si odnesie jadro tela (brušné svaly), stehná a zadok. Svaly na bruchu sú pevnejšie, stehná získavajú na sile a zadok na pružnosti. Pre ľahšiu predstavivosť sa stačí inšpirovať základnými pohybmi baletiek či už z kníh alebo online videí. Na rozdiel od profesionálok netreba skákať a robiť pohyby náročné na rozsah. Naopak, cvičenie má byť kontrolované podobne ako joga a silové ako v prípade pilates. Základným znakom kvalitného tréningu je dosahovanie chvenia vo svaloch.

Pre tehotné a aj proti boľavým kĺbom

Zaujímavý tréningový plán je určený pre ženy, ktoré trápia bolesti kĺbov a dokonca aj budúce mamičky. Americká vysoká škola pôrodníkov a gynekológov (ACOG) ho odporúča v rámci prenatálnej prípravy na zlepšenie držania tela a získania rovnováhy v tehotenstve. Cvičenie v štýle baletiek však prispieva aj k duševnej rovnováhe. Pomáha zlepšovať prepojenie tela a mysle, blokuje rozptýlenie a zlepšuje sústredenie počas cvičenia. Podľa Michelle Ditto totiž na vykonávanie každej jednej pozície je potrebné dokonalé sústredenie a odpojenie sa od okolitého sveta. I keď sa na Slovensku zatiaľ tomuto spôsobu fitnes nevenuje veľká pozornosť, naučiť sa ho môžeme pomerne jednoducho. Základné cviky a techniku baletu sa totiž môžeme učiť od známych či kamarátok tanečníc, ktoré sa so spomínaným tancom určite stretli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #životný štýl #jóga #tréning #pilates

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...