Techniky, ktoré dokážu znížiť stres za pár sekúnd

Ak ste v strese, nemáte čas čítať rôzne príručky, ani zájsť do Tibetského kláštora, alebo tráviť hodiny v meditácii. Potrebujete rady, ktoré fungujú okamžite. Také, ktoré znížia kortizol na počkanie a vy sa zrazu budete môcť usmievať aj v pondelok ráno, po nepríjemnej porade.

21.05.2021 13:00
žena, strach, obavy, nedôvera, mladá žena Foto:
Prvým krokom k vyriešeniu problému je jeho identifikácia.
debata

Nalaďte sa na pocity tela

Zaberie vám to možno desať minút a túto techniku môžete absolvovať prakticky kdekoľvek. Dokonca v krajnom prípade aj na toalete. Garantujeme vám, že do nej vojdete ako zmoknuté kura a vyjdete ako superman. Koučka Michelle Thompson hovorí o technike uvedomenia si tela ako o zázraku. Zatvorte oči a precíťte každý kúsok svojho tela. Vnímajte, ktoré časti sú napäté a pomaly ich v mysli uvoľnite. Stačí pár minút a vo vašich žilách zrazu nebude kolovať stres, ale uvoľnenie.

Uvedomte si, čo prežívate

Prvým krokom k vyriešeniu problému je jeho identifikácia. Dobre to vie aj Michelle Thompson, ktorá tvrdí, že sa občas treba pozrieť do zrkadla. Avšak do toho vnútorného. Uvedomte si, aké pocity prežívate a skúste ich rozdeliť na strach, smútok, hnev, radosť. Nepríjemné pocity sa pokúste nechať odísť. Nájdite v každej situácii zrnko optimizmu a uvidíte, že sa stratia samé. A vy budete omnoho pokojnejším človekom.

Zmeňte uhol pohľadu

Nech je to akokoľvek bizarná alebo nepríjemná situácia, vždy sa dá na ňu pozrieť inak. Michelle Thompson upozorňuje, že ľudia majú tendenciu vnímať zmeny negatívne. Preto radí nestresovať sa vlastnými čiernymi scenármi. Stres ešte žiadnej veci nepomohol. Takéto uvedomenie a zmena pohľadu na problém radikálne a okamžite zníži hladinu stresu.

kozubové kachle, kúrenie, teplo, kreslo, čítanie, domov Čítajte viac 5 drobných návykov, ktoré vám zaručene vylepšia deň

Robte jednu vec po druhej

Multitasking je jeden z nástrojov, ktoré môžu výrazne zvyšovať stres. Vytvára neustály tlak, že niečo nestíhate. Dajte nohu z plynu dole. Aj tak nemôžete robiť všetky veci naraz. Začnite robiť jednu po druhej a plne sa na ňu koncentrujte. Okamžite sa zníži hladina stresu. Ak budete postupovať prácou krok za krokom, prežijete omnoho menej stresu, ako keď sa budete snažiť spraviť všetko hneď. Uvidíte, že takáto zmena okamžite zníži hladinu stresu a nervozity aj počas extrémne nabitého dňa.

Pomalý a plynulý dych

Ak cítite pretlak napätia, nechajte všetko tak a použite na elimináciu stresu prirodzený nástroj, ktorým telo disponuje. Tým je hlboký pomalý dych. Michelle Thompson hovorí, že v strese dýchame veľmi plytko a rýchlo. Pomalý hlboký nádych a pomalý výdych, automaticky prispôsobí telo aj psychiku a zharmonizuje hormóny. Stačí 10 minút a budete sa cítiť lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #uvoľnenie #stres #psychika #nálada #kortizol #pocity #pohľad na vec

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...