Ako si neublížiť po návrate do fitka? Osobný tréner radí, na čo musíte dať pozor

Niekoľko mesiacov boli zatvorené fitness-centrá. Mnohí športoví nadšenci sa snažili zostať vo forme aspoň pomocou domáceho cvičenia. Našli sa však aj takí, ktorí na pohyb a cvičenie rezignovali.

21.05.2021 06:00
2019 Foto:
Osobný tréner Ľuboš Gsch pri tréningu s herečkou Zuzanou Vačkovou.
debata

Pre obe skupiny pravdepodobne platí, že chcú dobehnúť zameškané a naplno si užiť možnosť znovu si zacvičiť v obľúbenom fitku či na hodine jogy alebo nejakej kardio aktivity. Je to logické a, samozrejme, aj žiadané. Pravidelný pohyb a cvičenie telu prinášajú množstvo benefitov. Treba si však uvedomiť, že pustiť sa s maximálnym nasadením do silových cvičení či napríklad intenzívneho kardia nie je ideálny postup. Čoho sa vyvarovať?

„Fitká boli zatvorené niekoľko mesiacov. Ak sa forma (tela a kondície) výrazne zhoršila, za dva mesiace do leta možno stihnúť napraviť veľa škôd. Najmä v prípade, že boli počas opatrení tréningové aktivity chabé, však treba tomu prispôsobiť aj nástup do posilňovne,“ hovorí osobný tréner Ľuboš Gsch.

„Ak spojíme rozumný a rozumne rýchly postup, výsledky sa dostavia naozaj rýchlo,“ pokračuje tréner. Zároveň však odporúča využiť služby odborníka – školeného a certifikovaného trénera, ktorý dokáže postupy nastaviť. "Aspoň hodinu-dve s trénerom, ktorý vytvorí individuálny postup pre konkrétneho človeka. To je moje odporúčanie,” hovorí.

žena, podložka, cvičenie, cvičenie v ľahu Čítajte viac Čo sa stane s vaším telom, keď prestanete cvičiť? Odborníčka varuje, pozor na...

Ak by ste to predsa len „riskli“ bez trénera, dbajte na to precvičiť predovšetkým základné svalové partie. Nohy, brucho a chrbát patria medzi najdôležitejšie partie. "Skutočné výsledky môžete dosiahnuť najmä prácou na základných svalových partiách a opracovávať ich najmä základnými cvikmi,” vysvetľuje Ľuboš Gsch.

V tomto smere budú mať možno výhodu tí, ktorí cvičili počas lockdownu aj doma – väčšina tréningových programov online je totiž zameraná na cviky s vlastnou váhou tela a sústreďuje sa práve na oblasť nôh, brucha či chrbta. Aj v takomto prípade však začnite so základnými partiami a pri cvikoch na špecifickú svalovú partiu postupujte pomaly a s menšími váhami aj počtom opakovaní.

Pre nadšencov cvičenia vo fitness-centre či fanúšikov pohybu nie je nezvyčajné, ak sa porovnávajú s inými. Môže to byť istý druh motivácie, pomáha nám v konzistentnom postupe, niekedy formuje pevnú vôľu. Zároveň však platí, že každé jedno telo má svoje špecifické vlastnosti a na to by sme mali myslieť predovšetkým.

„Ak sa niekomu (podobnému ako vy) darí chudnúť, rysovať svaly, spaľovať tuk lepšie alebo rýchlejšie, neznamená to, že je potrebné ho nasledovať. Ak je niekto lepší, inšpirujte sa. A tam by sa to malo skončiť,“ upozorňuje Gsch na to, aby sme sa za každú cenu nesnažili kopírovať tréning nejakého „borca“ či fešandy od vedľajšej lavičky. „Buďte však vo svojej snahe rozumní, primeraní, pravidelní a najmä sami sebou,“ odkazuje osobný tréner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #návrat #posilňovňa #Ľuboš Gsch #fitko

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...