Čo sa stane s vaším telom, keď prestanete cvičiť? Odborníčka varuje, pozor na...

Ak patríte medzi aktívnych ľudí, ktorí pravidelne cvičili, pravdepodobne máte takúto činnosť automaticky zaradenú do svojho bežného dňa či niekoľkých dní v týždni. Ale čo robiť, ak sú fitness-centrá zatvorené.

10.11.2020 07:00
žena, podložka, cvičenie, cvičenie v ľahu Foto:
Ak to ide, v čase lockdownu skúste cvičiť aj doma.
debata (2)

Samozrejme, cvičiť sa dá aj doma. Ale nie je to celkom možné pre každého. Niekde je limitom nedostatok priestoru či dostatočný pokoj na fyzickú aktivitu. Inde to môže byť skrátka osobná rezignácia, ktorá sa spája s faktom, že cvičiť doma sa vám nechce, nepozdáva, alebo zdá neefektívne.

Dni pokračujú a môže sa ľahko stať, že bez vašej obľúbenej cvičiacej aktivite ste zrazu týždeň či dva. Možno aj viac. Britský magazín Vogue však upozorňuje, že by sme v tomto smere mali byť opatrní a nehádzať flintu do žita. Telo zvyknuté na cvičenie ho totiž potrebuje a keď sa ho vzdá, prichádza sled nevyhnutných zmien, ktoré sa nám vôbec nemusia páčiť.

Britský módnik cituje osobnú trénerku a tiež knižnú autorku Adrienne Herbertovú, ktorá tvrdí, že niekedy byť pár dní bez cvičenia je pre telo prínosné. „Vieme však, aký dôležitý je fyzický pohyb pre naše duševné zdravie, a niekedy musíme uvažovať aj nad tým, aký dopad bude mať rozhodnutie na naše budúce ja,“ upozorňuje Herbertová. Ďalšia odborníčka Kelly Bowden Davies, ktorá skúma efekty neaktivity, pridáva aj vedecké poznatky

Čo sa stane, ak prestaneme cvičiť na týždeň?

„Rôzne štúdie ukazujú, že zdravotné kompromisy vidíte asi po piatich dňoch,“ hovorí Davies. Necvičenie sa však môže podpísať na kvalite nášho spánku. Ak prestaneme cvičiť, môže dôjsť k výkyvom v našom biologickom rytme. „Fyzická aktivita zvyšuje čas strávený v hlbokom spánku, čo je fyzicky najstabilnejšia fáza spánku,“ potvrdzuje pre Vogue Natalie Pennicotte-Collier, odborníčka na spánok, ktorá pracuje s elitnými športovcami. „Hlboký spánok pomáha posilňovať imunitné funkcie, podporovať zdravie srdca a riadiť stres a úzkosť.“ Nastúpiť môže aj zhoršenie nálady, keďže pri cvičení sa vytvárajú proteíny, ktoré pomáhajú mozog chrániť pred depresiou.

Čo sa stane, ak prestaneme cvičiť na dva týždne?

V tomto bode dochádza už k viditeľnej zmene. Ako ukázala štúdia Kelly Bowden Daviesovej, ktorá vznikala na skupine 28 zdravých aktívnych ľudí v priemernom veku 32 rokov, po dvoch týždňoch bez cvičenia klesla ich kondícia o štyri percentá, zvýšil sa tiež obvod pása aj množstvo tuku v pečeni (o 0,2 %) a celkového telesného tuku (o 0,5 %). Život bez cvičenia sa výraznejšie podpisuje na nálade. Zvyšuje sa výskyt depresívnych myšlienok, pociťujeme napätie, či dokonca hnev. Necvičenie môže mať dokonca vplyv na našu pamäť a koncentráciu. Bez fyzickej aktivity sa zhoršia.

Čo sa stane, ak necvičíte viac ako dva týždne a dlhšie?

V tomto smere sa dá jednoznačne poukázať na výsledky starších štúdií, ktoré naznačujú, že sedavý a neaktívny životný štýl prináša viacero zdravotných problémov, fyzických aj mentálnych. S pribúdajúcim vekom stále viac. Svetová zdravotnícka organizácia dokonca varovala, že nečinnosť môže byť jednou z 10 hlavných príčin smrti a zdravotného postihnutia na svete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #zdravie #aktivita #Vogue #zmena #odborníčka

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...