Úspech v láske, nové projekty aj peniaze: Toto bude fakt skvelý rok! Sľubuje ho čínsky drak...

Zosobnením majestátnosti, sily a aktivity je v čínskej mytológii drak, s ktorým je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok.

11.02.2024 11:09
Hong Kong Lunar New Year Foto: ,
Súčasťou osláv sú aj opulentné sprievody s maskami a drakom ako hlavnou atrakciou. Záber pochádza z Hong Kongu.
debata

Tento rok sa podľa lunárneho kalendára začal v sobotu 10. februára, keď drak vystriedal vládu pokojného a vyrovnaného zajaca. V oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie vypukli búrlivé oslavy.

Rok draka je spájaný s veľkými udalosťami, objavmi, činmi i osobnosťami. Drak má v čínskom zverokruhu výlučné postavenie. Ako jediný z dvanástich znamení je výtvorom ľudskej fantázie. Prisudzuje sa mu úspech, šťastie, moc a dlhovekosť a nie je preto divu, že v starých časoch býval symbolom samotných cisárov. Drak je spájaný s vodnými a vzdušnými živlami a tiež so symbolom jang.

mulberry Čítajte viac Rok draka sľubuje šťastie aj silu, bez módy to nepôjde: Luxusné značky už lákajú drakmi na kabelkách či červenými motívmi

Podľa astrológov by mal rok 2024 v znamení draka byť plný nových výziev a zmien, ktoré sa budú týkať najmä pracovnej oblasti a osobného rozvoja. Ľudia by sa nemali báť púšťať do nových projektov a učiť sa novým veciam. Dariť by sa malo aj partnerským vzťahom, podnikaví jedinci majú šancu na úspech vo finančnej oblasti.

zväčšiť Kabelka z dielne značky Coach, ktorá vznikla... Foto: Courtesy of COACH
Coach, rok draka Kabelka z dielne značky Coach, ktorá vznikla pri príležitosti osláv čínskeho roka draka.

Narodiť sa v roku draka je považované za výnimočný dar. Ľudia narodení v tomto znamení (týka sa to roku narodenia 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 a 2012) majú vraj mimoriadne šťastie, dokážu sa povzniesť nad malichernosť každodenného života a sú rodenými lídrami. Majú tiež mimoriadne vlohy pre podnikanie a riešenie náročných úloh. Medzi ich slabé stránky môže patriť nedostatok tolerancie, prísnosť či arogancia.

Evelyn Kramerová Čítajte viac Evelyn: Aj ja mám zlé dni či nepodarený vzťah za sebou. Dokázať si to povedať v dobe instagramovej ilúzie je dôležité

V dračom roku sa narodili napríklad panovník Karol IV., francúzska národná hrdinka Jana z Arku, učiteľ národov Jan Amos Komenský, spisovateľ Oscar Wilde, zakladateľ psychoanalýzy Sigmund Freud, maliar Salvador Dalí, revolucionár Che Guevara alebo hudobníci John Lennon, Ringo Starr a Frank Zappa. Podľa astrológov najlepších partnerov nájdu „draci“ v ľuďoch, ktorí sa narodili v znamení kohúta, potkana a opice.

Ku každému znaku patrí v čínskom kalendári tiež konkrétny prvok, pre rok 2024 a znamenie draka je to drevo, ktoré je spojené so stabilizujúcou energiou a symbolizuje plodnosť, rast a obnovu.

Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii údajne spadá do obdobia vlády legendárneho Žltého cisára (Chuang-ti) v treťom tisícročí pred naším letopočtom. Podľa inej legendy stál pri zrode kalendáru Buddha, ktorý zvolal všetkých živočíchov, aby sa s ním prišli rozlúčiť, kým opustia Zem. Prišlo ich len 12 a Buddha im za odmenu prisúdil vládu v čase v poradí, v akom prišli. Išlo o myš (potkana), byvola, tigra, králika (zajaca), draka, hada, koňa, ovce (kozu), opicu, kohúta, psa a prasa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Čína #lunárny kalendár #úspech #sila #nové projekty #horoskop #drak

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...