Živý stromček, vianočný kostým za volantom či svetielka - aj na ne platia prísne zákony! Tušíte, kde vás čaká pokuta cez sviatky, ak porušíte...

Vianoce sa blížia a zatiaľ čo väčšina krajín má svoje vlastné vianočné tradície, mnohé majú aj špecifické vianočné zákony - a niektoré z nich sú trochu zvláštne.

27.11.2023 12:00
Vianoce, Santa Claus, darčeky, stromček, dekorácie Foto:
Šoférovať auto v kostýmy Santa Clausa? Za to by ste mohli dostať v Británii mastnú pokutu.
debata

Či už ste obyvateľom alebo plánujete návštevu jednej z týchto krajín, aby ste sa náhodou nestali obeťou týchto zákonov, odborníci z Top Rated Law poskytli užitočné informácie o niektorých najprekvapivejších vianočných zákonoch z celého sveta.

Sedem zvláštnych vianočných zákonov z rôznych krajín

1. Jazda v oblečení na vianočnú párty môže skončiť pokutou (Veľká Británia)

V závislosti od vianočného oblečenia, ktoré máte na sebe, by ste v Spojenom kráľovstve mohli dostať pokutu až do výšky 5 000 libier. Zvláštna pozornosť sa venuje predmetom, ktoré máte na tvári a nohách, pretože, ak je oblečenie považované za prekážku pre schopnosť vodiča riadiť zodpovedne, môže byť vodič pokutovaný.

carey Čítajte viac Bez jej slávneho hitu by ani neboli Vianoce! Teraz má Mariah Carey aj svoju vianočnú Barbie. Koľko stojí?

Ako hovorí Craig Anderson z Top Rated Law, má to logiku. „Nosenie elfského alebo Santa obleku by napríklad mohlo spôsobiť ťažkosti pri jazde. Aspekty ako topánky k obleku by mohli spôsobiť problémy pri cítení pedálov, zatiaľ čo akékoľvek klobúky by mohli ovplyvniť videnie, takže vodiči by mali byť ohľaduplní vo svojom výbere oblečenia.“

2. Platby dlhov nie sú povolené na Štedrý deň (USA)

Už v roku 1838 sa v štáte Arkansas stalo nezákonné platiť dlhy na Vianočný deň – a zdá sa, že sa tento zákon odvtedy nezmenil. Podľa zákona musia byť dlhy splatené deň skôr, teda na Štedrý večer.

Craig Anderson v mene Top Rated Law dodáva: „Vianoce sú jedným z najdrahších období v roku, avšak tento zákon zaujímavo poskytuje tým, ktorí majú dlhy, deň voľna od ich splatenia a zbavuje tých, ktorí majú nárok na dlh, úrokov za jeden deň.“

3. Vianočné prémie sú požadované zákonom (Mexiko)

Ak žijete v Mexiku, váš zamestnávateľ je zákonom povinný dať vám ročnú vianočnú prémiovú odmenu. Výška prémie sa vypočíta na základe výšky platu zamestnanca a musí byť vyplatená do 20. decembra. Zamestnávatelia, ktorí meškajú s vyplatením prémie, ju nevyplatia alebo sa rozhodnú ju platiť splátkami, môžu podliehať pokute vo výške až 5 000-násobku minimálnej mzdy.

Kate/Instagram Čítajte viac Princezná Kate už odštartovala Vianoce v kráľovskej rodine! Atmosféru sviatkov podčiarkla... Jasné, obľúbeným kúskom zo skrine

„Mexický zákon o vianočnej prémii sa nazýva ‚aguinaldo‘ a bol zavedený v roku 1970. Podľa zákona musí vianočná prémia zamestnanca dosahovať aspoň 15 dní mzdy. Kostarika tiež vyžaduje vyplatenie takýchto prémii,“ komentuje Craig Anderson v mene Top Rated Law.

zväčšiť Vianočné svetielka áno! Ale len do určitého... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 42979057 Vianočné svetielka áno! Ale len do určitého termínu...

4. Nemôžete mať vianočné svetlá tak dlho, ako chcete (USA)

V americkom San Diegu je nezákonné nechať vianočné svetlá vonku pri dome po určitom dni. Mesto dáva svojim obyvateľom dostatočne veľa času na odstránenie vianočného osvetlenia, až do 2. februára. Ak sa zistí, že svetlá sú ešte stále zapnuté a používané po tomto dátume, obyvatelia môžu byť pokutovaní sumou 250 dolárov.

5. Živé vianočné stromčeky nie sú povolené (USA)

Používanie prírodných vianočných stromčekov v maloobchodných predajniach v New Yorku je prísne zakázané zákonom. Vo Philadelphii, ak žijete vo výškovej budove (alebo v budove s viacerými jednotkami), tiež nemáte povolené mať prírodný vianočný stromček. Podľa zákona, ak chcete mať doma prírodný vianočný stromček, musíte bývať na mieste, v ktorom žije maximálne jedna alebo dve rodiny.

Košice, návšteva, tip na výlet Čítajte viac Babie leto či vianočné trhy - Košice sú krásne v každom období. Pohostinnosť aj história lákajú celý rok

„Oficiálny požiarny kód Philadelphie z roku 1982 zakazuje prírodné vianočné stromčeky v niektorých budovách. Zákon bol presadený, pretože tieto stromy sú považované za nebezpečenstvo požiaru. Čaká vás pokuta 300 dolárov, ak príslušné orgány zistia, že máte doma takýto strom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #oblečenie #Vianoce #vianočný stromček #svetielka

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....