Babie leto či vianočné trhy - Košice sú krásne v každom období. Pohostinnosť aj história lákajú celý rok

Metropola východu či perla východného Slovenska - ku Košiciam sa viaže množstvo prívlastkov. Druhé najľudnatejšie mesto Slovenska je zároveň aj miestom s množstvom atrakcií a zaujímavostí, pre ktoré sa oplatí ho navštíviť.

14.09.2023 09:30
Košice, návšteva, tip na výlet Foto:
Košickou dominantou je Dóm svätej Alžbety (Metropolitná katedrála svätej Alžbety). Pri návšteve mesta by ste ju nemali obísť.
debata

Vďaka vlastnému letisku a leteckému spojeniu so svetom majú Košice každoročne na návšteve množstvo turistov zo zahraničia. Ani Slováci z iných kútov krajiny by ich však nemali obchádzať. História, ktorá sa písala v Košiciach, je aj históriou celej krajiny. Pamiatok či pozoruhodných artefaktov, ktoré v Košiciach nájdete, je viac ako dosť a program počas celého roka dokáže uspokojiť mladých návštevníkov, rodiny s deťmi, ale aj seniorov.

Dominanta na Hlavnej

Azda ani jediný materiál venovaný Košiciam sa nezaobíde bez zmienky Dómu svätej Alžbety, označovaným tiež ako Metropolitná katedrála svätej Alžbety. Jej monumentálna podoba a zachovalosť architektonických prvkov ohúria už pri pozorovaní z ulice, samotné útroby svätostánku sú potom ešte väčším zážitkom. Vizuálnym, ale aj duchovným.

Navštívili ste už Košice? "Hlavné mesto"...
Východoslovenská metropola Košice ponúka bohatý...
+15Košice sú mestom mnohých kultúrnych podujatí....

Na priestore 1200 metrov štvorcových sa vedľa seba nachádzajú viaceré architektonické štýly. Jedinečným zážitkom je však aj výhľad zo Žigmundovej veže vo výške približne 60 metrov, do ktorej musia návštevníci vystúpať viac ako 160 schodov. Odmenou je však pohľad na panorámu pôvabného mesta, v ktorom sa vedľa seba nachádzajú historické kulisy a moderné prvky súčasnej architektúry či výstavby posledných dekád.

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach Čítajte viac Motýle, kaktusy aj slovenské umenie - botanická záhrada v Košiciach je lákadlo pre malých aj veľkých a perfektné miesto na letnú návštevu

Košičania často s humorom konštatujú, že v meste sa všetko odohráva na „Hlavnej“. Reč je, samozrejme o ulici, ktorá je pešou zónou a ktorú lemujú rozličné obchody, reštaurácie, bistrá a kaviarne. Nachádza sa tu Štátne divadlo Košice (kedysi Národné), tri parky, ale tiež napríklad Morový stĺp, Stará radnica alebo slávna Kaviareň a hotel Slávia. Jednou z najnovších atrakcií je aj múzeum Dolná brána, v ktorom si môžu návštevníci pozrieť pozostatky opevnenia mesta z obdobia spred niekoľkých storočí a vrátiť sa duchom do histórie jedného z najrozvinutejších miest v oblasti niekdajšieho Uhorska.

Umenie vykúka spoza každého rohu

Pri zozname atrakcií, ktorých je práve Hlavná ulica v Košiciach plná, treba určite spomenúť aj Východoslovenskú galériu. Jej štderé priestory prinášajú dojem moderného kultúrneho svätostánku a nádvorie so sedením pre hostí zase atmosféru prímorského mestečka či ľúbivého bistra, v ktorom si pokojne môžete posedieť aj niekoľko hodín pri počítači a práci.

zväčšiť Východoslovenská galéria je kultúrnym stánkom,... Foto: VISIT KOŠICE
Košice, návšteva, tip na výlet Východoslovenská galéria je kultúrnym stánkom, ktorý v Košiciach určite stojí za návštevu.

Umelecká scéna je v Košiciach pestrá. Ďalšou z dôležitých zastávok pre milovníkov umenia je Kunsthalle, pre milovníkov koncertnej zábavy či výstav súčasného umenia a talentovaných umelcov z východosloven­ského regiónu, ale aj celého Slovenska sú zase Kasárne Kulturpark.

Košice sú aj gurmánske mesto

Samozrejme, naprázdno neobídu ani nadšenci kvalitnej gastronómie či gurmánskych zážitkov. Košice pritom ponúkajú naozaj pestrú plejádu reštaurácií, bistier či street-foodových konceptov, ktoré sa nachádzajú v centre, ale aj jednotlivých mestských častiach. Jesť môžete typickú slovenskú kuchyňu, dobroty typické pre východoslovenský región či maďarskú kuchyňu, ale svoje možnosti nájdu aj vegáni, milovníci dobrej kávy či koláčov alebo tí, ktorí si radi pochutnajú na kvalitnom víne. To sa v košickom regióne točí najmä okolo slova „Tokaj“. A servírujú ho naozaj všade. Špeciálnou príležitosťou na ochutnávku slovenských vín je potom aj Košický festival vína.

Kino Úsmev v Košiciach je zároveň aj centrom...
Košice, návšteva, tip na výlet Kino Úsmev v Košiciach je zároveň aj centrom street-foodových zážitkov.

Mesto ponúka naozaj pestrý program pre malých aj veľkých, pričom pri jeho voľbe môžu napomôcť aj info-pointy, brožúrky a mapy či prehľad jednotlivých aktivít v rámci mesiacov roka. Stará sa o nej aj oblastná organizácia Visit Košice, ktorá ponúka program pre rodiny s deťmi (tých najmenších baví aj maskot Buki), ale tiež napríklad komentované tematické prehliadky alebo podujatia ako už spomenutý festival vína či Košická noc múzeí a galérií alebo Košice Gurmán Fest.

Do metropoly východu môžete zamieriť počas letných prázdnin, v zime – v predvianočnej sezóne, ale pokojne aj počas príjemného babieho leta alebo na jar, keď sa príroda prebúdza. Každé ročné obdobie dodáva nielen mestu, ale aj jeho širokému okoliu špeciálne čaro. A čo zostáva celoročne – to je pohostinnosť a srdečnosť domácich. Košice by ste si teda nemali nechať ujsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Košice #história #turizmus

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...