Motýle, kaktusy aj slovenské umenie - botanická záhrada v Košiciach je lákadlo pre malých aj veľkých a perfektné miesto na letnú návštevu

Tento rok oslávila 73 rokov od svojho vzniku. Botanická záhrada v Košiciach je lákadlom aj počas letných dní. Oáza pokoja a prírodných krás uprostred východoslovenskej metropoly je vďačným miestom na návštevu aj v horúcom počasí.

02.08.2023 10:30
Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach Foto:
Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach láka nielen počas leta aj najmenších návštevníkov.
debata

Ak navštívite Košice, vaše kroky asi povedú na miesto ako Dóm svätej Alžbety či do Východoslovenskej galérie alebo k ďalším známym pamätihodnostiam. Vynechať by ste však nemali ani košickú botanickú záhradu.

Motýle, kaktusy aj slovenské umenie

„Na Slovensku sú len tri univerzitné botanické záhrady, v Bratislave, Nitre a tu v Košiciach. Nie sme najstaršia, ale sme plochou najväčšia botanická záhrada na Slovensku a zároveň aj najväčšia zbierkovým fondom. Evidujeme u nás viac ako 4000 rastlinných druhov, poddruhov, variet a rôznych kultivarov,“ hovorí Andrea Fridmanová, zástupkyňa riaditeľa pre vonkajšie vzťahy. Iba nedávno v jednom zo skleníkov prebiehala aj výstava exotických motýľov. Hoci sa už skončila, poletujúcu krásu nájdete v tomto priestore ešte aj dnes.

šiška, Botanická záhrada, Dávid Máriássy Čítajte viac Obrovská šiška až po kolená. Košice majú novú atrakciu

Záhrada ponúka prehliadku tropickej a subtropickej flóry, dekoratívnej flóry či arboréta. Vzácna je tiež zbierka zhruba 1 200 kaktusov a sukulentov. V exteriéri zase kvitnú rozličné druhy kvetín, týčia sa mohutné stromy a nájdete tam tiež bylinkové záhony s rozličnými liečivými rastlinami a informáciami o tom, čomu v tele dokážu pomôcť.

Aj tieto fakty radia košickú botanickú záhradu medzi najvýznamnejšie v strednej Európe. Čo ju však robí aj užívateľsky výnimočnou sú bohaté aktivity, ktoré ponúka počas celého roka. Vďaka realizácii osvetlenia a ozvučenia v skleníkovej časti mohli napríklad počas zimy robiť návštevy aj po zotmení a zorganizovali napríklad tematickú Noc v džungli.

zväčšiť Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach vystavuje v... Foto: VISIT KOŠICE
Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach vystavuje v skleníkovej časti aj domáce umenie. Na záberoch maľby Andreja Dúbravského.

Počas leta sa v jej priestoroch organizujú viaceré kultúrne podujatia. Tento rok to bol napríklad koncert Piccolo coro & Piccola orchestra, zmiešaného zboru a sláčikového orchestra. V skleníkovej časti sa zase môžu návštevníci stretnúť s umením doslova uprostred expozície rastlín. V minulosti tu vystavoval maliar Andrej Dúbravský – v jednej z častí skleníkov sa momentálne nachádza mini výstava Stromy majú oči od výtvarníka Michala Nagypála, ktorá potrvá do 3. septembra.

Otvorení pre deti, otvorení dospelým

Zelená oáza, v ktorej je takmer počas celého roka čo obdivovať, je lákadlom aj počas letných prázdnin. „Hlásia sa nám rozličné detské skupiny a navštevujú nás v rámci prázdninových škôl a táborov či centier voľného času. Snažíme sa to vykryť tak, aby sme všetkým vyšli v ústrety – či už ide o sprevádzanie, výklad pre deti a podobne,“ hovorí Andrea Friedmanová.

Biľak Košice mesto Dóm sv. Alžbety Shutterstock Čítajte viac Infopoint v Košiciach navštívilo vlani 11000 ľudí

Schopnosťou reagovať na potreby verejnosti a otvárať svoje brány všetkým je botanická záhrada v Košiciach povestná a pochvaľujú si ju aj organizácie a združenia na podporu cestovného ruchu, ktoré s ňou spolupracujú. Medzi nimi napríklad oblastná organizácia Visit Košice, ktorá prináša Košičanom i návštevníkom možnosť spoznať čaro metropoly východného Slovenska.

zväčšiť Návštevníci botanickej záhrady v Košiciach... Foto: Boris Macko
motýľ Návštevníci botanickej záhrady v Košiciach mohli vidieť aj to, ako sa motýle liahnu z kukiel.

„Botanická záhrada patrí pod univerzitu a možno by niekto očakával akademickú skostnatelosť. Opak je však pravdou. Záhrada je otvorená všemožným aktivitám v rámci voľného času, ale aj spolupráce s firmami či individuálnymi skupinami. V jej priestoroch sa konajú rozličné ochutnávky, firmy si tam vedia zorganizovať večierok či team-building, samozrejme, so zreteľom na čistotu a zachovanie pravidiel správania sa v objekte,“ uviedla pre Pravdu Michaela Podoláková, výkonná riaditeľka Visit Košice.

Keď príroda splynie s človekom

Botanická záhrada a priestor, na ktorom sa rozkladá, je chráneným areálom. „Sme biokoridorom a prepájame jednotlivé časti. Ľudia sa často divia, že prídu z hlučnej ulice a odrazu sa ocitnú v tichom a pokojnom prírodnom prostredí,“ vysvetľuje Andrea Fridmanová. Dopĺňa zároveň, že vedenie a všetci zamestnanci sa snažia udržiavať ekosystém miesta a okolitého prostredia tak, aby nešlo len o botanickú záhradu, ale živú prírodu.

zväčšiť Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach láka nielen... Foto: VISIT KOŠICE
Botanical garden 02 Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach láka nielen počas leta aj najmenších návštevníkov.

„Máme tu niekoľko druhov divých zvierat – od diviakov, cez srnky, až po jazvecov a vydry, ktoré nám dokonca minulý rok vylovili všetky rybky z vonkajších jazierok. Asi sem prišli z Čermeľského potoka. Vyzerá to, že mamka vydra nám sem doniesla mladé a učila ich tu loviť,“ komentuje s úsmevom Andrea Friedmanová. Už vážnejšie potom dodáva, že v botanickej záhrade v Košiciach sa snažia používať len biologickú ochranu rastlín. „Aby sme mali čo najmenej negatívnych vplyvov a používali prostriedky, ktorú nie sú ohrozujúce pre ďalšiu časť prírody,“ dodáva zástupkyňa riaditeľa.

Domáci Košičania navštevujú Botanickú záhradu aj viackrát ročne a podľa odhadov sa jej počet návštevníkov počas roka prehupne cez hranicu 50-tisíc ľudí. V lete má však určite celkom špeciálne čaro. Ak budete v Košiciach, jej návštevu určite nevynechajte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #deti #Košice #príroda #prázdniny #umenie #botanická záhrada #najväčšia

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...