Používanie pyrotechniky zvieratám škodí: Ako zvládnuť s nimi silvestrovský rachot?

A opäť prichádza ten deň, keď sa Slovensko rozoznie zvukom petárd, svetlíc a domácich ohňostrojov.

30.12.2021 06:40
pes Foto:
Vyplašeného štvornohého miláčika upokojujte.
debata (1)

Pre mnohých z nás, často tých najmenších, je to veľký zážitok. Kto však toleruje podobné momenty veľmi ťažko, sú naši domáci miláčikovia. Azda každý majiteľ domáceho zvieraťa, či už je to pes alebo mačka, pozná strach a nervozitu, ktorú u zvierat vyvolávajú salvy petárd, zvuk streľby a dunivá ozvena ohňostrojov.

Video
Používanie zábavnej pyrotechniky veľmi škodí zvieratám

Susedov asi sotva presvedčíte, aby na Silvestra nestrieľali petardy či nerobili svetelnú šou zo strechy paneláku, v záverečný deň roka však môžete uľahčiť zvieratám náročné chvíle aspoň vašou prítomnosťou. Je dobré uvedomiť si, že v tejto chvíli majú zvieratá väčšinou strach. Ako majiteľa vás vnímajú ako ochranu, často vodcu svorky – je teda dobré tráviť záverečný deň v spoločnosti vášho štvornohého miláčika, prejavovať mu pozornosť viac ako zvyčajne, hladkať ho a upokojovať. Ak na to príde, toto je aj jediný deň na porušenie zvyčajných pravidiel – nemôže ísť pes na pohovku počas zvyšku roka, na Silvestra ho tam pustite.

ff Výlet do hôr sa nezaobíde bez teplého svetra. Čítajte viac Silvester na horách? Toto je módna výbava, ktorá vám nesmie chýbať

Niektorí majitelia zvyknú podať svojim miláčikom upokojujúcu tabletku, ktorú zvyčajne dostanú od veterinára. Je to tiež možnosť, ale pozor pri starších psíkoch. Pri nich sa radšej tabletkám vyhnite.

Čo sa týka venčenia, tomu sa nedá vyhnúť ani počas posledného dňa v roku. Posledné sa pokúste absolvovať ešte za denného svetla, aby ste sa vyhli najväčšiemu rachotu a virvaru pod holým nebom. Zásada je, zviera musí byť na vôdzke. Aj to, ktoré je zvyčajne naučené chodiť po vašom boku bez nej. V čase ohňostrojov či rachotu petárd sa môže vyplašiť a utiecť, zo strachu sa niekam skryť a vy ho budete hľadať celé hodiny, čo v deň Silvestra nie je vôbec príjemné a ani jednoduché.

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová tvrdí, že každý rok evidujú v útulku zvieratá, ktoré sa zatúlali svojim majiteľom. „Šťastné konce majú tie, ktorých majitelia dali označiť mikročipom, a tak sa môžu bezprostredne vrátiť do svojho domova. Bohužiaľ, množstvu zvierat nevieme pomôcť. Zväčša sa stávajú obeťami dopravným prostriedkov. Na hluk z petárd trpia aj zvieratá v útulkoch. Posledné roky máme tiež veľké obavy z lampiónov šťastia, ktoré môžu veľmi jednoducho spôsobiť požiar,“ skonštatovala.

ohňostroj, oslava, párty, Silvester Čítajte viac Silvester s deťmi. Či bez?

Stratené či zranené psy a mačky je potrebné hlásiť na linku Slobody zvierat. Pre záchranu voľne žijúcich zvierat je potrebné kontaktovať záchranné stanice spadajúce pod Štátnu ochranu prírody SR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #pes #domáce zviera #Silvester #ohňostroj

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...