Silvester na horách? Toto je módna výbava, ktorá vám nesmie chýbať

Do Vianoc ešte zostáva pár dní. Kým sviatky pokoja zvyknú Slováci tráviť s rodinou a pod strechou svojho príbytku, už o pár dní neskôr nastáva veľké "sťahovanie" národov. Ako inak, na silvestrovské výlety.

14.12.2019 08:00
debata
Výlet do hôr sa nezaobíde bez teplého svetra. Foto: archív F&F
ff Výlet do hôr sa nezaobíde bez teplého svetra. Výlet do hôr sa nezaobíde bez teplého svetra.

Hory sú azda najväčším lákadlom a oslava príchodu nového roka v zasneženej idylke slovenských kopcov či za hranicami krajiny bude určite aj pre mnohých z vás tohtoročnou odmenou za náročnými dňami uplynulého roka.

Ak sa chystáte do hôr, je dobré byť na to pripravený. A teraz nie je reč len o poistení! Hoci v prenesenom slova význame, vám môže dobrú dovolenku poistiť aj správny výber šatníka. Pobaliť na zimný výlet niekoľko členov rodiny nemusí byť zdrojom stresu. Stačí dodržať pár základných pravidiel!

Teplo, teplejšie, najteplejšie

Tohtoročná zima síce nevycerila ešte veľké zubiská, ale na horách je vždy o pár stupňov menej než v meste. Treba na to myslieť a pred koncoročnou dovolenkou si určite zadovážiť vhodné pleteniny. Pod nejedným vianočným stromčekom sa objaví sveter, pulóver či rolák. My odporúčame najmä vlnené výrobky, prípadne svetre s prímesou mohéru, ktoré v chladnom počasí skutočne zahrejú. Báť sa však nemusíte ani zmesových kombinácií. Ak túžite byť aj na horách trendy, môžete si garderóbu zadovážiť špeciálne na túto príležitosť. V prípade svetrov platí, že sa okrem klasických vzorov ako sú prúžky alebo káro objavujú aj farebné kombinácie v duchu color-blockingu. Alebo modely s výraznými zimnými motívmi.

Trendový kabát v jemnom broskyňovom odtieni...
Koktejlové šaty F&F ako stvorené na večierok. S...
+7Predĺžený rolák F&F, dá sa nosiť aj ako šaty....

Popri pleteninách netreba zabúdať ani na teplé vetrovky alebo kabáty. Hoci hory v rámci praktického hľadiska pýtajú skôr vetrovky alebo bundy s nepremokavou úpravou, s kabátom tiež nešliapnete vedľa. Najmä, ak výlet plánujete stráviť skôr prechádzkami neďaleko hotelového komplexu či chaty a výletmi do reštaurácií. Zima prelomu rokov bude príťažlivá, ak jej dodáte trochu farieb. Môžete to urobiť so zvrchnými modeli v žltej, červenej či príjemných neutrálnych tónoch a farbe ťavej srsti. Veľkým hitom tohto roka sú masívnejšie kabáty v akoby kožušinovom dezéne, do ktorých sa zababušíte ako do deky.

Slávnostný prípitok

Súčasťou koncoročných osláv a vítania nového roka sú aj rozmanité hotelové párty či organizovaný program s večerou a hudobným programom. Aj preto sa mnohé značky v záveru roka snažia prilákať zákazníkov na limitované párty kolekcie. Do kufra zbaleného na silvestrovský výlet by ste určite mali pridať nejaký ten „večerný“ kúsok.

Stávkou na istotu sú flitre a metalické dezény. Či už je reč o zavinovacích šatách alebo saku s lurexovou úpravou, ktorým doplníte nohavice. Ak vám na to zostane miesto, pridajte aj jedny lodičky. Pre pána zase klasické poltopánky. V prípade horských Silvestrov však môžete aj spoločenskú módu poňať trochu praktickejšie. Zafungujú elegantné členkové čižmičky, ktoré vyzerajú skvelo s nohavicami či párty šatami.

Aj vás čaká záver roka na párty niekde na... Foto: archív F&F
Aj vás čaká záver roka na párty niekde na horách? Vo výbave v kufri by nemali chýbať koktejlové šaty. Aj vás čaká záver roka na párty niekde na horách? Vo výbave v kufri by nemali chýbať koktejlové šaty.

Zimu porazia aj správne doplnky

Hovorí sa, že jedno z osvedčených pravidiel, ako zabojovať so zimou, je vrstvenie odevov. A správne doplnky. Práve v nich je dobré staviť na hrejivé kúsky. Nebojte sa masívnych čiapok a šálov, ktoré sú navyše aj veľmi trendy. Na svahu ich však radšej vymeňte za praktické športové kúsky.

Počas chladných zimných dní sú dôležitou výbavou aj rukavice. Klasické pletené, napríklad s nórskymi motívmi, môžete doplniť aj párom kožených alebo koženkových (so zateplením zvnútra). Nielen pre mladšie ročníky sú populárne napríklad aj zateplené slúchadlá, ktoré ochránia odhalené uši. Pri prechádzke zimnou prírodou pomôžu tiež pletené návleky na nohách.

Čo si zbaliť (do kufra) a vziať na seba na silvestrovskú dovolenku:

  • 1 zimná vetrovka, alebo elegantný kabát
  • 3 svetre, jeden z ľahšieho úpletu, 2 hrubšie a hrejivé, vhodné aj na lyžovačku či na svah
  • lyžiarske funkčné oblečenie (kombinéza na lyže, nohavice na traky, lyžiarska bunda)
  • topy s dlhým aj krátkym rukávom (od 3 do 5 kusov)
  • 2 páry džínsov, prípadne nohavíc z vlnených alebo zmesových materiálov
  • v prípade športovejšie ladenej dovolenky pribaľte aj tepláky a mikinu
  • 1 elegantný look na večernú párty (môžu to byť šaty, sukňa blúzka s nohavicami alebo sako a nohavice)

Doplnky:

  • vlnená čiapka
  • rukavice
  • šál
  • nepremokavé zimné topánky
  • lodičky alebo členkové čižmy na večernú príležitosť
  • kabelka na večernú príležitosť

Vytvorené v spolupráci so značkou F&F.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #móda #ako sa obliecť #trend #zima #Silvester #výbava

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...