Ako správne triediť sklo: Treba vyplachovať fľaše či nádoby a čo s vrchnákmi?

Vedeli ste, že sklo je donekonečna recyklovateľné? Aj preto má veľký význam ho triediť.

01.05.2021 06:00
sklo Foto:
Triedenie skla má svoje jasné pravidlá.
debata

Z vyzbieraného skla sa v procese recyklácie opätovne vyrábajú nové sklenené výrobky, napríklad fľaše a poháre. "Pri procese recyklácie sa ušetrí obrovské množstvo energie a primárnych surovín. Zmysel v triedení skla je teda obrovský. Ak stále neviete, ako presne, tu je pár dôležitých rád.

Pravidlo číslo 1

„Základnou zásadou správneho triedenia odpadov zo skla je, aby neskončilo v prírode ani zmesovom kontajneri, čo sa deje často. Päť až osem percent obsahu zmesových kontajnerov tvorí sklo,“ hovorí Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. Sklo z prírody nezmizne ani po tisíckach rokov – je preto veľmi dôležité, aby sme sklo triedili naozaj dôkladne.

Zelená je tráva aj kontajnery na sklo

Odpadom zo skla prislúcha zelená farba a takmer všade sa aj triedia do kontajnerov prípadne vriec zelenej farby, výnimočne sa využívajú aj kontajnery inej farby, ale prinajmenšom nálepky na kontajneroch musia byť zelené.

Čo do kontajnera patrí

Do zelených kontajnerov patria sklenené fľaše a poháre, ako aj úlomky sklenených črepov a tabuľového skla. Nepatrí sem keramika, zrkadlá, elektroodpady, autosklo ani iné sklá kombinované s ďalšími materiálmi, napríklad kovmi.

shutterstock 390526333 Čítajte viac Čo by ste mali vedieť pri triedení papiera? Toto patrí do modrého kontajnera!

Čo s vrchnákmi od fliaš či zaváranín?

Častá otázka ľudí, ktorí triedia, či oddeľovať a samostatne likvidovať vrchnáčiky a etikety, má jasnú odpoveď. Toto má recyklátor podľa Mareka Brinzíka veľmi dobre zvládnuté a v procese recyklácie sa materiály bezpečne oddelia a ďalej sa dotriedia.

Vyplachovať?

Platí zásada, že fľaše od nápojov vyplachovať nemusíte, je jedno, či ide o alkoholické alebo nealkoholické nápoje. V prípade potravín, ako sú džemy alebo pretlaky, omáčky a podobne, však odporúčajú odborníci, aby ste zvyšky spotrebovali v čo najväčšej možnej miere a sklenený obal aspoň zľahka vypláchli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #pravidlá #recyklácia #sklo #kontajner #triedenia

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...