Medzi psychopatmi môže byť viac žien ako si odborníci mysleli. 10 ku 1? Zabudnite, ten pomer je takmer...

Keď sa povie typický psychopat, možno sa niekomu vybaví postava Patricka Batemana z románu Americké psycho. Podľa odborníka môže ale mať spomínanú neuropsychiatrickú poruchu oveľa viac žien, ako sa doteraz myslelo, uviedol server The Guardian.

04.03.2024 07:40
šikana, pracovisko, mobing, konflikt Foto:
O psychopatoch máme zväčša predstavu ako o mužoch. Prejavujú sa často v pracovných prostrediach.
debata (2)

Všeobecne sa predpokladá, že psychopati postrádajú empatiu a pocit viny, správajú sa asociálne, často klamú a sú manipulatívni. „Psychopati túžia po peniazoch, moci a kontrole,“ povedal odborník na psychopatov Clive Boddy z Anglickej Ruskinovej univerzity. Zatiaľ čo vnímanie týchto osôb ako násilných zločincov ustupuje, predstava, že ide predovšetkým o mužov, zostala.

„Zdá sa, že správanie psychopatiek je menej nápadné ako správanie psychopatov,“ povedal Boddy. „Malý, ale narastajúci počet dôkazov opisuje psychopatky ako osoby so sklonom prejavovať násilie skôr slovne ako fyzicky. Toto násilie je menej viditeľné ako u mužských psychopatov,“ povedal Boddy.

Adam Pearson Čítajte viac Jeho tvár poznačila zriedkavá choroba, roky bojuje proti šikane ľudí s deformáciami. Britský herec teraz exceluje v novom filme

Boddy uviedol, že jeden z problémov spočíva v systéme identifikácie psychopatov, ktorý je známy ako Levensonova sebaposudzovacia škála psychopatie (LSRP). Časť tejto metódy má podľa neho lepšie identifikovať poruchy u mužov. To je spôsobené tým, že zatiaľ čo prvá polovica hodnotenia zisťovala, aký je človek citovo odtažitý a manipulatívny, druhá sa zameriavala na násilie a asociálne správanie.

„Druhá zložka a jej meradlá boli z veľkej časti založené na skúmaní psychopatických zločincov za mrežami. Medzi odborníkmi tak dnes prevláda pocit, že táto metodika sa k identifikácii ženskej psychopatie jednoducho nehodí,“ spomenul Boddy. Podľa jeho slov odborníci vykonali menej štúdií zaoberajúcich sa spomínanou poruchou u žien ako u mužov a posudzovatelia sa môžu zdráhať označiť ženy za psychopatky.

Pozrite si tiež: Čo spôsobuje šikanu na pracovisku a ako sa jej brániť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Niektoré odhady uvádzali, že pomer psychopatov medzi mužmi a ženami môže byť 10:1, ale Boddyho výskum, ktorý využíval iba prvú časť systému LSRP, naznačoval odlišné čísla. „Je to takmer jedna ku jednej,“ uviedol Boddy, hoci poznamenal, že na získanie presnejšieho obrazu by bolo potrebných rozsiahlych štúdií na náhodne vybraných dospelých osobách.

Herečka Jodie Comer ako Villanelle v seriáli Na muške. Čítajte viac Randiť s psychopatom? Pri týchto by (ste) si možno dali povedať...

„Odhady ukazujú, že existuje asi 23 percent mužov, ktorí síce nie sú označení ako psychopati, ale majú dostatok čŕt, aby boli pre spoločnosť problematickí,“ povedal Boddy. Jeho vlastný výskum naznačil, že takéto vlastnosti nie sú neobvyklé ani u žien. „Približne 12 až 13 percent žien má dostatok týchto čŕt,“ vyhlásil.

Rozoznanie psychopatie je podľa Boddyho dôležité, keďže takéto osoby môžu napríklad zneužívať a šikanovať zamestnancov. Tiež poznamenal, že by to mohlo ovplyvniť, ako ľudia vnímajú organizácie vedené takýmito jedincami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #muž #žena #šikana #výskum #diagnóza #psychopat #vlastnosti #mobing

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....