Maličkosti, ktoré dokážu váš vzťah dokonale zničiť. Hrozia aj vám?

Nie všetko je tak jednoznačné ako nevera, nedôvera, strata lásky, či porozumenia. Sú aj omnoho nenápadnejšie vplyvy, ktoré však môžu prekvapivo rýchlo premeniť láskyplný vzťah na pole nevraživosti.

07.02.2024 10:00
oddelené postele, vzťah, pár, konflikt Foto:
Áno, aj taká obyčajnosť, ako je spánok, môže byť príčinou rozpadu vzťahu.
debata

Neberte vzťah ako samozrejmosť

Možno si poviete, že u vás všetko klape, no možno ste prehliadli znaky, ktoré môžu znamenať, že ste doslova pár týždňov pred rozchodom. Za rozbitím vzťahu môžu byť aj oveľa menej očakávané problémy, ako napríklad nevera, alebo chradnúci intímny život. A niekedy im stačí na rozbitie vzťahu napríklad len mesiac. Teda aspoň podľa britskej expertky na sex a vzťahy Tracey Cox.

Otvorenie Pandorinej skrinky

Mnohí ľudia si nahovárajú, že svoj náprotivok dokonale poznajú. Keď spolu žijete dvadsať rokov, je to možné, ale ak sa poznáte pár mesiacov, možno rok či dva, nebuďte si takí istí. A aj po rokoch vie partner (nepríjemne) prekvapiť. Príde prvá krízová situácia a vy budete len prekvapene pozerať, ako sa z milého a dobrého chlapa stáva nervák najhrubšieho zrna. Rovnako je možné, že po určitom čase partneri stratia ostražitosť a odhalia pred sebou najrôznejšie názory a zvyklosti, ktoré tomu druhému nemusia „voňať“, a môžu ho dokonca šokovať. To môže druhého tak odradiť, že si zbalí kufre a do mesiaca je z lásky príkladný rozchod.

Kritika rodiny a priateľov

Treba si uvedomiť, že s rodinou a kamarátmi od detstva je človek vždy dlhšie ako s partnerkou. To je podľa Tracey Cox vec, ktorú musí pochopiť snáď každý, kto má za sebou pár dlhodobých vzťahov. Neútočte na rodinu a blízkych svojho náprotivku, a to ani keď to robí on sám! Váš partner môže o svojej sestre povedať, že je neschopná, môže na ňu nadávať niekoľko dní v kuse. Ale vy sa k urážkam a kritike nepridávajte. Väčšina ľudí má totiž v sebe určitý ochranársky pud voči svojim blízkym. A hoci o nich vedia, že sú zložití, majú svoje chyby a idú im pekelne na nervy, keď ich začne kritizovať niekto iný, tento pud sa prebudí.

bozk, pár, láska, rande, zaľúbenci, muž a žena Čítajte aj 5 spoľahlivých tipov, ktoré vám zachránia vzťah

Strata podpory

Mať v partnerovi oporu, vedieť, že keď je potrebné, môžeme sa na seba spoľahnúť, je jeden z dôvodov, prečo väčšina ľudí toľko túži po láske a vzťahu. No keď príde chvíľa, keď druhého naozaj potrebujete, ale on vás nepodporí, je to nepríjemný šok. Nikto nechce žiť s niekým, kto sa naňho vykašľal a nepodržal ho, keď to práve potreboval. A nemusí sa to týkať len závažných vecí typu ťažká choroba či úmrtie blízkeho človeka. Pre niekoho je psychicky náročná napríklad aj obyčajná návšteva zubára a mať vedľa seba partnera je pre neho zásadné. Neposudzujte teda potrebu podpory a pomoci podľa seba, ale podľa druhého. Ak niečo pokladáte za nedôležité, ešte neznamená, že to tak má aj partner.

Klamstvo

Odhalenie klamstva so sebou vždy nesie pochybnosť, či ste s tým pravým. Nemusí ísť len o zatĺkanie nevery, ale napríklad aj o výmysly, čo koľko stálo, kto koľko zarába, ako dopadlo vyšetrenie u lekára, ako to ide deťom v škole a podobne. Ak musíte partnerovi klamať o svojom plate alebo mu tajíte poznámky detí, najskôr na to máte nejaký dôvod. Keď si uvedomíte, prečo to robíte, alebo prečo to robí on, nebýva to väčšinou príjemná odpoveď.

Zlý spánok

Áno, aj taká obyčajnosť, ako je spánok, môže byť príčinou rozpadu vzťahu. Len sa spýtajte niekoho, kto denne spí vedľa hlasno chrápajúceho partnera. Môžete ho milovať, ako chcete, ale pokiaľ vedľa vás každú noc spokojne spí svojich sladkých osem hodín, kým vy kvôli jeho hlasovým prejavom naspíte sotva tri, s láskou už si nevystačíte. Problém vznikne aj vo chvíli, keď za spánkový deficit nemôže partner, ale čokoľvek iné. Psychika, zdravotné problémy alebo bábätko, ktoré preplače celé noci. Nevyspatí ľudia sú nervózni, podráždení, ľahko sa nechajú rozčúliť, majú väčšiu tendenciu sa hádať a ísť do sporov. To sa s pohodou vo vzťahu zlučuje ťažko. Preto spánok nepodceňujte a problémy riešte. Skôr ako budete spávať sami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rodina #nevera #klamstvo #podpora #manželia #nedôvera #zlý spánok #intímny život #partner na celý život #nedostatočný spánok #zatajovanie

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...