Ako sex ovplyvňuje vzťahy. Je skutočne jedným z najdôležitejších pilierov?

Či chceme, alebo nie do vzťahu nás vedie prioritne sexuálna túžba, ktorá sa skrýva aj za príťažlivosťou a láskou. Ako je teda samotný sexuálny súlad pre vzťah dôležitý a ako ho ovplyvňuje intimita, chémia a vášeň?

19.01.2024 14:00
sex, mladí ľudia, láska, vášeň, posteľ Foto:
Podľa odborníkov má pokles záujmu o sex jednoznačnú spojitosť s pandémiou.
debata (1)

Sex je dôležitý

Netreba tvrdiť že nie. Kto hovorí, že to nie je pre vzťah dôležité tak klame, alebo nemá vzťah. Sex hrá v každom romantickom vzťahu kľúčovú rolu. Pravidelný sex môže byť dôležitý na udržanie fyzickej blízkosti a emocionálneho spojenia medzi partnermi. Avšak, ako vzťah postupuje do ďalších fáz, môže sexuálna chémia a vášeň ochabnúť a stať sa menej dôležitou súčasťou vzťahu. Následne ale oslabiť vzťah. Nemusí to tak byť vždy. Práve naopak. Aj sex môže v dlhodobom vzťahu ešte viac dozrievať.

Rozvíjajte sex aj vzťah

Sexuálna aktivita môže mať veľký vplyv na kvalitu vzťahu. Sex môže tiež zlepšiť náladu a znížiť stres, čo môže viesť k lepšiemu celkovému zdraviu a spokojnosti v živote. Tak isto vytvára súznenie medzi partnermi. Na druhej strane, nedostatok sexu môže viesť k narušeniu vzťahu. Pokiaľ sa sex stáva menej dôležitou súčasťou vzťahu, môže dôjsť k zníženiu intimity a emocionálneho spojenia medzi partnermi. Nedostatok sexu môže tiež viesť k frustrácii a nedostatku sebavedomia. Prípadne k nevere. Je preto dobré vedieť, ako udržať sexuálnu chémiu a vášeň v dlhodobých vzťahoch.

flirt, vášeň, zvádzanie Čítajte aj Flirtovať vo vzťahu sa oplatí aj zadaným

Komunikujte

Otvorená a úprimná komunikácia môže byť kľúčom k udržaniu sexuálnej chémie a vášne v dlhodobom vzťahu. Povedzte svojmu partnerovi, čo sa vám páči a čo nie. Komunikácia môže tiež pomôcť odhaliť nové sexuálne fantázie a priania. Vyskúšajte ich. Je totiž škoda, ak v dlhodobom vzťahu nepracujete na osviežení sexu a posúvaní hraníc. Pretože tým pádom o mnoho sexuálnych rozkoší, ktoré sú v podstate prístupné len partnerom, ktorí už pred sebou nemajú žiadne tajomstvá, prídete.

Experimentujte

Skúšanie nových vecí môže byť vzrušujúce a zábavné. Skúste nové pozície, pomôcky alebo techniky, aby ste si udržali sexuálny život zaujímavý a vzrušujúci. Ste to len vy, kto určuje hranice, tak prečo neprebádať aj iné sexuálne oblasti, ako len klasiku.

Majte sex pravidelne

Pravidelný sex môže byť dôležitý na udržanie intímnej chémie a vášne v dlhodobých vzťahoch. Snažte sa nájsť pravidelný čas pre milostné aktivity a dodržiavať ho. Ak sa cítite nepohodlne alebo máte pocit, že niečo chýba, zdieľajte svoje pocity so svojim partnerom. Otvorenosť môže viesť k zlepšeniu komunikácie a prispieť k udržaniu sexuálnej žiadostivosti a vášne aj v dlhodobom vzťahu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komunikácia #vzťah po rokoch #sexuálny život #vzťah k sexu #vzrušenie #zlepšenie intimity #dlhodobý vzťah #sexuálna príťažlivosť #sexuálne dozrievanie #pravidelný sex

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...