5 znakov, že vzťah už nezachránite. Zachráňte si radšej život

Žiadny vzťah nie je len harmonická sonáta. Často ide aj o búrky a hurikány. Dôležité však rozoznať, či ide len o dusné obdobie, alebo ste sa s partnerom tak vzdialili tak, že už niet návratu. Pretože nejde o to, že nemáte už len ružiach ustlané, ale medzi vami je celé mínové pole.

12.12.2023 12:00
oddelené postele, vzťah, pár, konflikt Foto:
Vo fungujúcom a spokojnom vzťahu máte obaja cítiť bezpečie a istoty.
debata

Čím viac sa poznáte, tým je to horšie

Vo vzťahu s budúcnosťou sa spoznávate a čím viac sa objavujete, tým sa viac milujete. Rovnako hľadáte aj nové spoločné výzvy a chodníčky. Ideálny vzťah prekvitá, pretože s každým ďalším dňom, týždňom a mesiacom, čo ste spolu, objavujete ďalšie a ďalšie veci, za ktoré partnera obdivujete, milujete a vážite si ho. Pokiaľ dôvody k láske nepribúdajú, alebo dokonca ubúdajú, je to znak toho, že vaša budúcnosť je spočítaná a s „naveky“, ktoré ste si sľúbili pri sobáši, nepočítajte.

Rezignovali ste

Síce vás niečo štve, ale kašlete na to a nebudete o tom s partnerom hovoriť, pretože už nemáte chuť čokoľvek riešiť. Viete, že je to zbytočné. Prípadne aj viete, čo mu vadí, ale nebudete sa ho na nič pýtať, nebudete pátrať, čo ho trápi, čo môžete urobiť, už vám to je vlastne jedno. Priznať si, že k svojmu náprotivku cítite ľahostajnosť, nie je ľahké, ale ak to tak je, malo by vám byť jasné, že je koniec. Ľahostajnosť je ešte horšia ako hnev. Pretože ten zvykne pominúť. Ľahostajnosť už nie.

Partnerovi už nemáte dôveru sa zveriť

Každý sa potrebuje vyrozprávať, posťažovať, vyliať si srdce, ak sa mu nedarí. Ak nebežíte najskôr za partnerom, ale za niekým iným, napríklad za kamarátkou, sestrou, či rodičmi, mali by ste pochopiť, že tento vzťah pre vás už skončil v srdci a ostal iba formálny. „Človek, s ktorým žijete, by mal byť tým, kto je vám najbližší, ku komu máte najväčšiu dôveru a chcete s ním zdieľať všetko zásadné vo svojom živote,“ vysvetľuje terapeutka Tracey Cox. Ak to tak nie je čoskoro budete chcieť z tejto paródie vzťahu uniknúť. A oprávnene.

láska, manželstvo, dvojica Čítajte aj Vzťahy, ktoré naozaj fungujú. Čo potrebujete, aby ste sa nerozišli?

Nedokážete sa na partnera spoľahnúť

Vo fungujúcom a spokojnom vzťahu máte obaja cítiť bezpečie a istoty. Musíte si byť istí, že sa na náprotivok môžete spoľahnúť, veriť mu, a to vo všetkých aspektoch života. Nesmiete pochybovať, že je to váš parťák, ktorý vám vždy stojí za chrbtom a podrží vás, kedykoľvek bude treba. Ak ste nervózna zakaždým, keď je niečo len na ňom, a rozhodne by ste nedali ruku do ohňa za to, že to zvládne, potom ste na priamej ceste k rozchodu.

Ste rozdielni a stávate sa ešte rozdielnejšími

Už to nie je o priťahovaní sa protikladov. Práve naopak. Ako spolu žijete mali by ste hľadať to, čo vás spája. Ak sa ale meníte na nepoznanie a vzájomne sa vzďaľujete, je to neudržateľné. Keď zavriete oči a snažíte sa predstaviť si svoju budúcnosť, vidíte po boku partnera? Nie? Rozhodne zlé znamenie. A jeho príčinou zrejme je, že máte málo spoločného. Povahové rysy, životný štýl, názory na dôležité veci, morálne zásady, túžby a sny – v tom všetkom treba byť kompatibilný. „Politika, náboženstvo, vzdelanie a inteligencia boli podľa výskumu najdôležitejšie rysy, ktoré bolo treba vo vzťahu zdieľať,“ vysvetľuje Tracey Cox. Ak to nefunguje, nestrácajte čas vo vzťahu, ktorý nemá budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #rozpad vzťahu #dlhodobý vzťah #fungujúci vzťah #úpadok vzťahu #spoločná budúcnosť #partner na celý život #kompatibilita

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...