Vzťahy, ktoré naozaj fungujú. Čo potrebujete, aby ste sa nerozišli?

Vzťah je spojovací zväzok medzi dvoma ľuďmi, ktorí spolu trávia spoločný čas, zdieľajú záľuby, záujmy, ale tiež problémy. Čo však v partnerskom type vzťahu vyniká, je skutočnosť, že ide o romantickú lásku. A samotná láska môže byť rozdelená na sexuálny impulz, romantickú lásku a pripútanosť v dlhodobom vzťahu. Psychológia stále bojuje s otázkou, ako definovať lásku, a po desaťročiach výskumu nemá konečné odpovede. Avšak blížime sa k definovaniu toho, aký vzťah môže byť funkčný a šťastný.

08.10.2023 13:34
láska, manželstvo, dvojica Foto:
Nenechajte si radiť od iných.
debata

Vzťah, kde sa počúvate

Používať sluch je vo vzťahu dôležitejšie, ako používanie rôznorodých sexuálnych praktík. Pretože najlepší spôsob, ako zničiť dobrý vzťah, je ignorovať toho druhého. Keď si myslíte, že je všetko v poriadku a nepočúvate, váš vzťah sa môže veľmi rýchlo dostať do nebezpečenstva. Vzťahy sa môžu zmeniť nežiaducimi spôsobmi a priniesť vám veľké prekvapenia, najmä ak si práve myslíte, že je všetko v poriadku. Preto je dobré si partnera každý deň vypočuť. Často aj medzi riadkami môžete zistiť, že niečo nie je v poriadku.

Nezávislý vzťah

Na rozdiel od závislého vzťahu, kedy je jedna partner na druhom doslova závislý, je nezávislý vzťah omnoho zdravší. Ide o vzťah dvoch silných osobností. Väčšinou sú to dvaja ľudia, ktorí vedia, ako sú ochotní robiť kompromisy a obetujú sa za tento vzťah. Ste nezávislé osobnosti a ste spolu preto, že vám to vyhovuje. Budujete nielen spoločné šťastie, ale podporujete sa aj v tom, aby rástol každý jeden z partnerov.

oddelené postele, vzťah, pár, konflikt Čítajte aj Voľný vzťah. Ako si ho udržať a pritom si ho užiť?

Monogamný vzťah

Monogamia alebo monogamný vzťah odkazuje na tradičný vzťah, kde láska, intimita a sex sú zdieľané iba s jednou osobou. To môže, ale tiež nemusí zahŕňať manželstvo. Takýto vzťah je väčšinový, no funguje iba v prípade, že obaja akceptujú potrebu vernosti. Pravdou je, že hoci je tento vzťah v našej spoločnosti normou, tak polovica končí rozvodom.

Otvorený vzťah

Určený pre ľudí, ktorí majú s klasickým modelom vzťahu problém. Otvorené manželstvo alebo vzťah sú postavené na obojstrannom súhlase, že okrem svojho primárneho partnera sa budú stretávať (aj intímne) s inými bez toho, aby to považovali za neveru. Toto je považované za akýsi prelomový bod medzi tradičným vzťahom a polygamiou. V tomto vzťahu neexistujú žiadne pravidlá ani stanovené hranice. Poctivosť a komunikácia sú primárnym kľúčom k úspechu. Ide o modernú formu spolužitia, ktorú uprednostňujú mladí ľudia, alebo naopak páry v zrelom veku, ktoré túžia svoj intímny život obohatiť.

Dominantno – submisívny vzťah

Na prvom mieste budete mať niekoho, kto vás ovláda. Nastaví všetky pravidlá pre vzťah a vy budete nasledovať iba jeho. Tento vzťah je do veľkej miery založený na sexuálnych preferenciách. Tie sa samozrejme následne môžu prenášať aj do vzťahu, kde sú rozdané karty a určené role. Ak sa nájde dvojica, ktorá preferuje takýto vzťah, bude naplnená nielen v sexuálnej oblasti, ale aj v živote. Pretože ich vnútorné túžby sa budú vo vzťahu vyživovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #monogamia #šťastné manželstvo #rešpekt #dominantnosť #dlhodobý vzťah #polygamia #aktívne počúvanie #otvorený vzťah #submisivita #nezávislý vzťah

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...