Praktické rady, ako sa dobre vyspať aj počas tropických nocí. Aj bez zapnutej klímy

Pre dobrý spánok je ideálna teplota v spálni spartanských 18 stupňov Celzia. No k tejto teplote sa počas tropických dní, keď teplomer neraz atakuje štyridsiatky prakticky nedá priblížiť. Ako si teda dopriať sladké sny aj bez toho, aby vám klimatizácia išla naplno počas celej noci?

26.07.2023 13:00
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Ako sa vám spalo pri otvorenom okne?
debata

Striedavá sprcha pred spaním

Asi nemáte ani pomyslenie na horúcu vaňu, ale bezprostredne pred spaním nie je ideálna ani studená voda. Po ľadovej sprche sa totiž telo snaží vyrovnať teplotu a výsledkom je, že je vám po nej ešte väčšie teplo. Lepšie je vyladiť vodu tak, aby nebola príliš studená ani horúca, ideálna je skrátka vlažná. Môžete tiež vyskúšať kombináciu oboch. Striedajte teplú so studenou, studenú vydržte 10, teplú 5 sekúnd. Tento rituál vám pomôže rýchlejšie zaspať. Čisto studenú sprchu si nechajte na ráno, pomôže vám prebudiť sa a naštartovať.

Pohánka vás prirodzene zachladí

V naozaj horúcich nociach dajte prikrývku nabok a spite buď len pod obliečkami bez periny alebo pod bavlnenou plachtou. Musí byť z takého materiálu, ktorý je ľahký a saje pot. Pod hlavu môžete vyskúšať vankúš plnený pohánkou, tá má chladivý efekt.

horúčava, teplo, žena, ventilátor Čítajte aj 5-krát o prevencii v horúčavách: Pitný režim je alfa a omega, ale nezabudnite ani na...

Pomôže pohár chladnej vody

Pred spaním vypite pohár vody, pretože pokiaľ telo dostatočne hydratujete, nebude sa tak ľahko prehrievať. Na pitný režim ale dbajte po celý deň. Optimálne množstvo odporúčaných tekutín sa však rôzni. Čím ste vyššia a ťažšia, čím väčšiu fyzickú záťaž máte alebo čím väčšie je teplo, tým viac telo stráca tekutiny a minerály a tekutiny sa spolu s minerálmi dopĺňať.

Ľahnite si na chrbát

V horúčave ľahšie zaspíte, keď zvolíte správnu polohu. Je to taká, pri ktorej môže vzduch cirkulovať okolo celého tela. Ideálna je teda pozícia na chrbte s rukami od tela a roztiahnutými nohami. V tejto pozícii vám bude omnoho príjemnejšie a aj vzduch z vetračky bude vaše telo príjemne ochladzovať počas celej noci.

Bezprostredne pred spaním si ochlaďte zápästie

Ak sa chcete ochladiť okamžite, pred spánkom si ponorte zápästie alebo aj celé predlaktia do studenej vody. Stačí pár sekúnd alebo minútu dve. Vodu potom len oklepte, neutierajte. Čím bude voda chladnejšia, tým bude efekt na celkové ochladenie lepší a spánok príde skôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #pitný režim #spánok #ako dobre zaspávať #zaspávanie #nedostatok spánku #vlažná voda #tropické dni #problém so spánkom #tropické horúčavy

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...