Nemáte dostatok sexu? Pozor, ohrozuje to vaše zdravie

Ženy sú považované za pohlavie, ktoré zvládne omnoho dlhšie obdobie bez sexu. Avšak to neznamená, že im sexuálna abstinencia robí dobre. Práve naopak. Život bez sexu sa aj na ženskom tele podpíše neblahými zdravotnými následkami.

27.07.2023 09:10
sex, vzťah, intimity, problém Foto:
Kvôli nedostatku sexu môžete pociťovať väčšie výkyvy nálad, respektíve celého psychického rozpoloženia.
debata

Kto skončí už nemusí naskočiť

Podľa slov sexuálnej terapeutky Sari Cooper sa po dlhodobej absencii sexu ako prvá prejaví strata libida. Chuť po sexe sa bude postupne vytrácať, pretože čím dlhšie bez sexu budete, tým menej po ňom budete túžiť. A to je problém pre vzťah. A rovnako sa to prejavuje aj v prípade single žien, ktoré sú roky bez sexu. Zrazu v novom vzťahu nepotrebujú mať sex a na tom môže nový vzťah stroskotať. Preto je dobré telo udržiavať aktívne aspoň masturbáciou.

Výkyvy nálad

Kvôli nedostatku či absencii sexu môžete pociťovať väčšie výkyvy nálad, respektíve celého psychického rozpoloženia. Je to z toho dôvodu, že počas sexu sa z tela uvoľňuje hormón šťastia (endorfín) a hormón navodzujúci upokojenie a spánok (oxytocín). Pri ich nedostatku sú ľudia nervózni, úzkostliví a zle spia.

Horšie vám to bude myslieť

Áno, nedostatok sexu môže znížiť vašu mozgovú kapacitu v porovnaní s niekým, kto pohlavný styk prevádzkuje častejšie. Očakávať môžete pokles neurogenézy, čo znižuje kognitívne funkcie. Tým začína slabnúť pamäť.

sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy Čítajte aj Pozor, nedostatok sexu neškodí len mužom. Zdravotne si v celibáte pohoršia aj ženy

Bolestivejšia menštruácia

Sex počas menštruácie je podľa odborníkov skvelým spôsobom, ako zmierniť menštruačné kŕče a bolesti. Je to z toho dôvodu, že počas sexu dochádza k väčšiemu prekrveniu, stimulácii maternice, čo vo výsledku znižuje riziko bolestivých menštruačných kŕčov. Pri absencii sexu sa bolestivé stavy zhoršovať.

Oslabenie steny vagíny

Tento problém sa týka najmä žien v menopauze. Môže však nastať aj v situácii, keď dochádza k výraznej sexuálnej absencii. Stenčenie vaginálnej steny potom môže viesť k bolestivému pohlavnému styku. Pravidelný pohlavný styk je preto u žien v menopauze nanajvýš dôležitý pre zdravie vagíny. Sex pred aj počas menopauzy je tak skutočne žiadúci, hoci ženy ho práve v tomto období zvyknú často odmietať. A samy si tak škodia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #nedostatok sexu #sexuálna aktivita #kognitívne schopnosti #nechuť na sex #menštruačná bolesť #sexuálna abstinencia

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...