Ako súvisí popíjanie červeného vína so sexom? Štúdia prináša zaujímavé zistenia

Podľa výsledkov výskumu má mierna konzumácia červeného vína skutočne pozitívny vplyv na milostný život. Ako konkrétne?

21.07.2023 09:00
víno, sex, milenci, nevera, láska, vášeň,... Foto:
Červené víno a potom sex?
debata

Vedci zverejnili v magazíne „Journal of Clinical Medicine“ správu, v ktorej sú zhrnuté výsledky analýzy mnohých štúdií z takmer 30-ročného výskumu. Poskytuje dôkazy o tom, ako môže červené víno pomôcť mužom aj ženám k zdravšiemu a lepšiemu sexuálnemu životu.

sex, vzťah, intimity Čítajte viac 5 dôvodov, prečo je sex počas jari zmyselnejší ako v zime. A prečo to využiť

Základom všetkého sú polyfenoly – zlúčeniny nachádzajúce sa v červenom víne so silnými antioxidačnými vlastnosťami, ktoré bránia voľným radikálom a iným chemikáliám spôsobovať oxidačný stres, ktorý môže poškodiť bunky. Navyše… Podpisujú sa aj pod účinky červeného vína, ktoré má na zvýšenie libida. Mimochodom, polyfenoly sa nachádzajú aj v tmavej čokoláde, čaji, bylinkách a niektorých druhoch ovocia a zeleniny.

Ale polyfenoly majú aj iné vlastnosti… Vedci zistili, že etanol v červenom víne vo svojej interakcii s polyfenolmi môže zohrať úlohu v tom, ako červené víno ovplyvňuje reprodukčný systém. Pokiaľ ide o samotný sex, červené víno môže zlepšiť hladinu testosterónu, hormónu zodpovedného okrem iného za sexuálnu túžbu u mužov aj žien: "Je zaujímavé, že ženy, ktoré konzumovali mierne množstvo červeného vína (jeden až dva poháre denne), vykazovali vyššie skóre sexuálnej túžby s celkovým zlepšením sexuálnych funkcií v porovnaní s abstinentkami,“ píšu autorky štúdie.

Muži profitujú z červeného vína tiež. Výskum ukázal, že antioxidanty, ktoré víno obsahuje, zlepšujú zdravie ciev a umožňujú lepší prietok krvi, čo pomáha udržiavať erekciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #erekcia #červené víno

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...