Bozk z lásky je dnes samozrejmosť. Tušíte ale, koľko tisícročí ho už rozdávame? Vedci majú prekvapivú odpoveď

Najstaršie záznamy o bozkávaní na pery z lásky a náklonnosti pochádzajú už spred najmenej 4500 rokov.

22.05.2023 09:00
bozk, láska, dvojica, romantika, rande Foto:
Bozky sú pre nás v romantických vzťahoch absolútnou samozrejmosťou, ale zamysleli ste sa niekedy nad ich históriou?
debata

Je to o celé tisícročie skôr, než sa doposiaľ predpokladalo, uviedli vedci v novej štúdii, ktorú tento týždeň zverejnili v časopise Science.

V štúdii sa píše, že bozkávanie bolo podľa všetkého rozšíreným javom dokonca už aj v staroveku. V klinopisných textoch zo starovekej Mezopotámie a Egypta existujú dôkazy o bozkávaní na pery už najmenej od roku 2500 pred Kristom.

Pierce Brosnan Čítajte viac Bozky pre jeho nádhernú a jedinú. Pierce Brosnan oslávil 70-ku, od manželky sa neodtrhol

Autori štúdie – odborník na dejiny Blízkeho východu Troels Pank Arböll z Kodanskej univerzity a biologička Sophie Lund Rasmussenová z Oxfordskej univerzity chceli pôvodne skúmať, ako súvisí šírenie chorôb s praktizovaním bozkávania na pery. Narazili pritom na štúdie, podľa ktorých najstarší odkaz na „bozkávanie sexuálno-romantického charakteru“ pochádza z Indie približne z roku 1500 pred Kristom.

„Vedel som, že existujú ešte staršie dôkazy zo starovekej Mezopotámie,“ povedal pre AFP Arböll, ktorý skúma klinové písmo na starovekých hlinených tabuľkách. Tieto dôkazy boli zozbierané už v 80. rokoch 20. storočia, ale informácie sa nikdy nepreniesli do iných oblastí výskumu.

sex, vzťah, intimity Čítajte viac Vylepšite si bozkávanie. Toto muži skutočne milujú

V tisíckach starých dostupných klinopisných textov našli vedci relatívne málo zmienok o romantickom bozkávaní. Medzi nimi však boli „jasné príklady“ toho, že bozkávanie na ústa bolo bežné už v čase ich vzniku.

Preštudované texty podľa nich naznačovali, že „bozkávanie bolo niečo, čo robili manželské páry“, avšak i to, že „bozk bol považovaný za súčasť sexuálnej túžby nezosobášeného človeka, keď bol zamilovaný“.

Vedci pritom rozlišovali medzi priateľským alebo rodičovským bozkom a romantickým bozkom. Zatiaľ čo prvý existuje nezávisle od krajiny a veku, druhá forma bozkávania nie je bežná vo všetkých kultúrach.

debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #výskum #história #ľudstvo

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...